Naisten I-divisioona käyntiin perjantaina

11.5.2018


Hyvinkää Falcons pelasi I-divisioonan finaalissa 2016. Nostaako uusiutunut valmennus joukkueen jälleen kärkikahinoihin? Kuva: Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen
Hyvinkää Falcons pelasi I-divisioonan finaalissa 2016. Nostaako uusiutunut valmennus joukkueen jälleen kärkikahinoihin? Kuva: Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen
Raisiolainen West Coast Phoenix pelasi vuosi sitten I-divisioonan finaalissa.
Raisiolainen West Coast Phoenix pelasi vuosi sitten I-divisioonan finaalissa.
Trojans pelasi Vaahteraliigan finaalissa vuonna 2016 ja palaa uudella innolla ja energialla kentällä välivuoden jälkeen. Kuva: Kari Toivonen
Trojans pelasi Vaahteraliigan finaalissa vuonna 2016 ja palaa uudella innolla ja energialla kentällä välivuoden jälkeen. Kuva: Kari Toivonen
Wolverinesin Vaahteraliiga-joukkue aloittaa kautensa vasta kesäkuussa. Toukokuussa Ahmoje riveissä saattaa siis esiintyä useita liigapelaajia. Kuva: Tapani Moisala
Wolverinesin Vaahteraliiga-joukkue aloittaa kautensa vasta kesäkuussa. Toukokuussa Ahmoje riveissä saattaa siis esiintyä useita liigapelaajia. Kuva: Tapani Moisala
Butchers nousee II-divisioonasta. Moni pelaaja on uudessa roolissa, mutta mukana on muun muassa viime kesänä MM-kisoissa erinomaisesti pelannut Tiina Möttönen. Kuva: Sami Ranta
Butchers nousee II-divisioonasta. Moni pelaaja on uudessa roolissa, mutta mukana on muun muassa viime kesänä MM-kisoissa erinomaisesti pelannut Tiina Möttönen. Kuva: Sami Ranta
Lohja Lionesses on kahden edellisen vuoden päätteeksi pelannut II-divisioonan finaalissa. Nyt lohjalaiset pelaavat ensimmäistä kertaa 11 vs 11 -jefua. Kuva: Donald Reid
Lohja Lionesses on kahden edellisen vuoden päätteeksi pelannut II-divisioonan finaalissa. Nyt lohjalaiset pelaavat ensimmäistä kertaa 11 vs 11 -jefua. Kuva: Donald Reid

Ensimmäisenä esittelyssä B-lohkon joukkueet

Naisten I-divisioona käynnistyy viikonlopun aikana viidellä ottelulla. Perjantain avausottelussa Wolverinesin II-joukkue kohtaa Brahen kentällä Lohja Lionessesin, lauantaina otteluita pelataan Mikkelissä, Raisiossa sekä Jokelassa ja avauskierros paketoidaan Seinäjoella, jossa sunnuntaina kohtaavat liigasta I-divisioonaan siirtynyt Crocodiles ja II-divisioonan vuosi sitten voittanut Kuopio Steelers. Sarjan 11. joukkue Kotka Eagles aloittaa kautensa vasta toisella peliviikolla.

Crocodiles, Steelers, Eagles, Mikkeli Bouncers ja Jyväskylä Jaguars muodostavat A-lohkon. B-lohkossa pelaavat Wolverines, Lionesses, Raisio West Coast Phoenix, Hyvinkää Falcons, Turku Trojans ja Porvoo Butchers.

Lohkojen joukkueet kohtaavat runkosarjassa toisensa kerran, ja runkosarjan päätteeksi kummankin joukkueen kaksi parasta joukkuetta etenee välieriin. Välierien voittajat jatkavat finaaliin, joka pelataan lauantaina 28. heinäkuuta.

Lisäpanosta I-divisioonaan tuo se, että sarjan voittaja pääsee vielä tämän kauden aikana testaamaan tasoa Vaahteraliiga-joukkueiden kanssa. Divisioonan voittaja nimittäin nousee mukaan Vaahteraliigan pudotuspeleihin, jotka käynnistyvät elokuun toisena viikonloppuna.

Seuraavassa tutustutaan tarkemmin B-lohkon joukkueisiin, joista Wolverines ja Lionesses siis aloittavat kautensa jo tänään.

Naisten I-divisioona, lohko B:

 

Helsinki Wolverines

Helsinkiläinen suurseura Wolverines pelaa tänä vuonna 11 pelaajan jenkkifutista kahdella sarjatasolla: liigassa ja I-divisioonassa. Tulevalla kaudella pelaajaliikenne kahden joukkueen välillä on siis odotettavaa.

– Harjoittelemme joka tapauksessa yhtenä joukkueena emmekä erityisesti ajattele erikseen liigaan tai I-divisioonaa, kertoo Wolverinesin joukkueenjohtaja Mirva Honkonen. – Taitotasoltaan meidän pelaajista noin kolmasosa on selvästi Vaahteraliiga-pelaajia ja kolmasosa, lähinnä uudet pelaajat, tässä vaiheessa selvästi I-divisioona-pelaajia. Ja siinä välissä on noin kolmannes pelaajia, jotka ovat jotain siltä välillä ja kauden kehitys näyttää kummalle tasolle he asettuvat. 

– Pelaamme I-divisioonaa neljä kierrosta ennen kuin Vaahteraliiga alkaa, joten on siinä tietysti mahdollisuus ajaa myös liigapelaajia sisään.

Wolverinesin päällimmäisenä tavoitteena on tarjota jokaiselle pelaajalle omantasoisiaan pelejä.

– Ei meillä Vaahterassakaan ole tulostavoitetta, kertoo Honkonen.

Seuraa näitä Wolverines-pelaajia:

Erika Nylund (hyökkäyksen ja puolustuksen linja)

Anna Martola (keskushyökkääjä)

Oona Hämäläinen (pelinrakentaja)

Pilvi Jansson (linebacker)

Laura Ainamo (linebacker/laitahyökkääjä)

 

Hyvinkää Falcons

Kaksi vuotta sitten Falcons oli I-divisioonan runkosarjassa lähes ylivoimainen, vaikka tuolloin lopulta Bouncersille finaalin hävisikin. Vuosi sitten loukkaantumisten ja avainpelaajien välivuosien vuoksi Hyvinkäällä oltiin uudessa, haastavammassa tilanteessa. Nyt joukkue lähtee uuden päävalmentajan Teemu Tiilikaisen johdolla tekemään jälleenrakennusta.

– Voisi sanoa, että tämä on melkein kokonaan uusi Falcons, kertoo joukkueenjohtaja Laura Toiviainen. – Meillä on todella paljon uusia, lupaavia rookie-pelaajia. Rakennamme uutta alkua.

– Vahvuutemme on, että näiden tulokaspelaajien rinnalla meillä on edelleen myös veteraanipelaajia. Yhdessä heistä muodostuu erinomainen joukkue.

Maajoukkuepelinrakentaja Pia Kosonen siirtyi Vaahteraliigaan Wolverinesiin, ja Sara Pyhähuhta vaihtaa puolustuksen linjasta pelinrakentajaksi. Katja Sulanko on linjapelin johtaja ja sisukas linebacker on Niina Ärlig puolestaan puolustuksen avainpelaaja.

Seuraa näitä Falcons-pelaajia:

Sanna Holm (keskushyökkääjä)

Niina Ärlig (linebacker)

Katja Sulanko (hyökkäyksen ja puolustuksen linja)

Sara Pyhähuhta (pelinrakentaja)

Maria Sillanpää (laitahyökkääjä/takakenttä)

 

Lohja Lionesses

Kolmanteen kauteensa valmistautuva Lohja Lionesses hakee jälleen finaalipaikkaa ja tällä kertaa haluaa finaalin myös voittaa. Kahden edellisen kauden päätteeksi lohjalaiset pelasivat II-divisioonan finaalissa, mutta kummallakin kerralla joutuivat poistumaan loppuottelusta tappion kera. Nyt sarjataso on yhtä korkeampi ja niin myös tulostavoite.

– Lajiharjoittelun lisäksi olemme tänä vuonna panostaneet entistä enemmän fysiikkaharjoitteluun. Päävalmentaja Ville Suonperä ja fysiikkavalmentaja Ville Schoultz ovat vastanneet siitä, kertoo Lionessesin joukkueenjohtaja Jonna Färin.

Juoksupeli on kahden edellisen kauden ajan ollut Lionessesin hyökkäyksen vahvuus, mutta nyt heittopeli saa mielenkiintoisen vahvistuksen. Tanskalainen pelinrakentaja Sidsel Andersen oli vuosi sitten voittamassa lippupallon EM-kultaa, mutta johtaa nyt lohjalaisten hyökkäystä. Puolustuksessa Lionesses on ollut ensisijaisesti tiivis ryhmä, joka liikkuu pallolle joukkueena, taklaa joukkueena ja pelaa tilanteet loppuun asti.

– Tavoitteemme on voittaa jokainen ottelu ja olla kauden loputtua sarjan mestareita, toteaa Färin Lionessesin suunnitelmista.

Seuraa näitä Lionesses-pelaajia:

Sidsel Andersen (pelinrakentaja)

Kaisa Suonperä (keskushyökkääjä)

Suvi Väisänen (keskushyökkääjä)

Milla Salonen (laitahyökkääjä/takakenttä)

Vappu Kuokkanen (takakenttä)

 

Porvoo Butchers

Porvoolaiset valmistautuvat nyt pelaamaan ensimmäistä kauttaan 11 vs 11 -pelimuotoa. Erityisesti pelaajamäärän muutos tulee näkymään hyökkäyksen linjassa, mutta myös henkilöstöltään Butchersin linja on uusiutunut lähes täysin sitten viimekauden. Nimekkäimpänä uutena pelaajana linjaan liittyy maajoukkuekokemusta omaava Nina Perttunen.

– Me olemme sisukas ja periksiantamaton joukkue, jonka ehdoton vahvuus on pelata joukkueena, kertoo apuvalmentaja Pilvi Ryynänen.

Hyökkäyksen kapellimestarina toimii tulevana kesänä pitkä ja ulottuva Sonja Johansson, joka siirtyy laitahyökkääjän paikalta pelinrakentajaksi. Puolustuksen puolella nuoren ja lahjakkaan Matilda Kososen osallistuminen kesän peleihin on vielä epävarmaa, mutta kokenut maajoukkuepelaaja Tiina Möttönen jatkaa.

– Tiedostamme, että saamme pelata suorituskykymme ylärajalla, mikäli haluamme päästä jatkopeleihin. Mutta ainahan pelejä lähdetään voittamaan, toteaa Ryynänen.

Seuraa näitä Butchers-pelaajia:

Sonja Johansson (pelinrakentaja)

Nina Perttunen (hyökkäyksen ja puolustuksen linja)

Tiina Möttönen (linebacker)

Jessi Collier (laitahyökkääjä/takakenttä)

Vera Holmqvist (laitahyökkääjä/takakenttä/potkaisija)

 

Turku Trojans

Yhden välivuoden jälkeen Trojans palaa pelikentille vahvistuneena ja energisenä. Joukkueessa on useampiakin maajoukkuepelaajia, ja nyt Ville-Valtteri Suojasen johdolla myös valmennusryhmä entistä laajempi.

– Meillä paljon uusia pelaajia ja kaiken kaikkiaan pelaajia on lähes 30, kertoo Trojansin pelinrakentaja Jonna Hakkarainen. – Viltsun lisäksi myös Olli Jokelan, Pauli Ojasen sekä Patrik Asenin ja Tuomas Mankin valmennus on nostanut tekemisen uudelle tasolle talven aikana.

Hakkaraisella on heittokohteina pikakiitäjät Kirsti Nirhamo ja Jutta Luhtala ja lisäksi hyökkäyksessä palloa kantaa yhdysvaltalainen Lea Kaszas, joka teki toissa vuonna Vaahteraliigassa tuhoisaa jälkeä. Puolustuksessa puolestaan linebacker Mia Rohkimainen ja Katriina Saarinen ovat maajoukkuepelaajia.

– Mestaruus on tavoitteemme ja haluamme nousta takaisin Vaahteraliigaan, toteaa Hakkarainen määrätietoisesti.

Kaksi vuotta sitten Trojans pelasi Naisten Vaahteraliigan finaalissa. Nyt suurin osa tuon joukkueen avainpelaajista on tehnyt paluun Turkuun.

Seuraa näitä Trojans-pelaajia:

Jonna Hakkarainen (pelinrakentaja)

Kirsti Nirhamo (laitahyökkääjä)

Jutta Luhtala (laitahyökkääjä)

Lea Kaszas (keskushyökkääjä)

Katriina Saarinen (puolustuksen linja)

 

West Coast Phoenix

Vuosi sitten useammankin tappiotilan voitoksi kääntänyt raisiolaisjoukkue pelasi I-divisioonan finaalissa, jossa kuitenkin taipui Vaahteraliigaan nousseelle Tampere Saintsille. Tänäkin vuonna WCP on yksi sarjan kovimmista joukkueista.

West Coast Phoenix on harjoitellut läpi talven kovaa. Pelaajamäärä on kivunnut pitkälti 30:n paremmalle puolen ja harjoituksissa tempo on ollut korkealla.

– Lajitreeniä olemme tehneet nyt enemmän eli kaksi kertaa viikossa ja siihen lisäksi sitten vielä fysiikkaharjoittelua, kertoo kapteeni Katja Kankaanpää.

Phoenixin vahvuudeksi Kankaanpää nimeää sekoituksen, joka sisältää nuoruuden intoa ja kokemusta. Vuoden takaiset tulokaspelaajat, kuten jo viime kesänä yhdeksi sarjan parhaimmista pallonkantajista noussut Emmi Karru, ovat nyt astetta kovempia ja kokeneempia.

– Finaalipaikkaa me lähdemme tavoittelemaan, Kankaanpää kertoo joukkueen tavoitteeksi. – Tähtäämme pitkäjänteiseen toimintaa ja Vaahteraliigassa pelaaminen on yksi pitkäntähtäimen tavoitteistamme.

Seuraa näitä Phoenix-pelaajia:
Ronja Sulin (pelinrakentaja)
Emmi Karru (keskushyökkääjä)
Aino Joro (linebacker)
Heidi Koponen (linebacker)
Jonna Veräjänkorva (takakenttä)

 

Naisten I-divisioona, 1. peliviikko:

Kierros 1 12.-13.5.
PE 11.05.kello 18.30 Brahen kenttä, Helsinki
 Wolverines Blue  -  Lionesses  
 Otteluennakko      
LA 12.05.kello 18.00 Urpolan tekonurmi, Mikkeli
 Bouncers  -  Jaguars  
 Otteluennakko      
LA 12.05.kello 13.00 Kerttulan urheilukenttä, Raisio
 West Coast Phoenix  -  Trojans  
 Otteluennakko      
LA 12.05.kello 13.00 Puhos-areena, Jokela
 Falcons  -  Butchers  
 Otteluennakko      
SU 13.05.kello 12.00 Jouppilanvuoren tekonurmi, Seinäjoki
 Crocodiles  -  Steelers  
 Otteluennakko