Naisten I-divisioonan avauskierros jatkuu lauantaina kolmella ottelulla

12.5.2018


Jyväskylä Jaguarsilla on joukkueessa edelleen kokemusta aina SM-loppuottelusta asti, mutta myös runsaasti uusia kykyjä. Kuva: Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen
Jyväskylä Jaguarsilla on joukkueessa edelleen kokemusta aina SM-loppuottelusta asti, mutta myös runsaasti uusia kykyjä. Kuva: Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen
Eagles pelasi kaksi vuotta sitten 7 vs 7 -peliä, vuosi sitten 9 vs 9 -peliä, ja nyt kotkalaiset ovat valmiina 11 vs 11 -peliin. Kuva: Mikko Mäkelä
Eagles pelasi kaksi vuotta sitten 7 vs 7 -peliä, vuosi sitten 9 vs 9 -peliä, ja nyt kotkalaiset ovat valmiina 11 vs 11 -peliin. Kuva: Mikko Mäkelä
Steelers oli vakuuttava II-divisioonassa vuosi sitten. Jatkuuko sama meno myös sarjaporrasta ylempänä? Kuva: Jari Turunen
Steelers oli vakuuttava II-divisioonassa vuosi sitten. Jatkuuko sama meno myös sarjaporrasta ylempänä? Kuva: Jari Turunen
Mikkeli Bouncers pelasi vuosi sitten välierässä. Tänä vuonna tavoitteena on edetä vähintään yksi askel pidemmälle.
Mikkeli Bouncers pelasi vuosi sitten välierässä. Tänä vuonna tavoitteena on edetä vähintään yksi askel pidemmälle.
Crocodiles pelasi vuosi sitten Vaahteraliigassa. Omien huippunimien lisäksi Croco-paidassa nähdään myös oululaispelaajia. Kuva: Marko Tuominiemi
Crocodiles pelasi vuosi sitten Vaahteraliigassa. Omien huippunimien lisäksi Croco-paidassa nähdään myös oululaispelaajia. Kuva: Marko Tuominiemi

Esittelyssä A-lohkon joukkueet

Naisten I-divisioona käynnistyy viikonlopun aikana viidellä ottelulla. Perjantain avausottelussa Wolverinesin II-joukkue kohtasi Brahen kentällä Lohja Lionessesin. Lohjalaisten keskushyökkääjä Kaisa Suonperä kantoi palloa hyvin ja tanskalaispelinrakentaja Sidsel Andersen näytti vahvaa heittokättään, mutta Wolverinesin keskushyökkääjä Anna Martola, laitahyökkääjä Maija Castrén ja puolustuksen linjan Minna Lehtinen olivat helsinkiläisten voiton takuupelaajia. Voitto Wolverinesille lukemin 20–14.

Lauantaina otteluita pelataan Mikkelissä, Raisiossa sekä Jokelassa ja avauskierros paketoidaan Seinäjoella, jossa sunnuntaina kohtaavat liigasta I-divisioonaan siirtynyt Crocodiles ja II-divisioonan vuosi sitten voittanut Kuopio Steelers. Sarjan 11. joukkue Kotka Eagles aloittaa kautensa vasta toisella peliviikolla.

Crocodiles, Steelers, Eagles, Mikkeli Bouncers ja Jyväskylä Jaguars muodostavat A-lohkon. B-lohkossa pelaavat Wolverines, Lionesses, Raisio West Coast Phoenix, Hyvinkää Falcons, Turku Trojans ja Porvoo Butchers.

Lohkojen joukkueet kohtaavat runkosarjassa toisensa kerran, ja runkosarjan päätteeksi kummankin joukkueen kaksi parasta joukkuetta etenee välieriin. Välierien voittajat jatkavat finaaliin, joka pelataan lauantaina 28. heinäkuuta.

Lisäpanosta I-divisioonaan tuo se, että sarjan voittaja pääsee vielä tämän kauden aikana testaamaan tasoa Vaahteraliiga-joukkueiden kanssa. Divisioonan voittaja nimittäin nousee mukaan Vaahteraliigan pudotuspeleihin, jotka käynnistyvät elokuun toisena viikonloppuna.

Seuraavassa tutustutaan tarkemmin A-lohkon joukkueisiin.

 

Naisten I-divisioona, lohko A:

 

Jyväskylä Jaguars

Vuosi sitten niukasti I-divisioona välierien ulkopuolelle jääneen Jaguarsin valmennustiimi uusiutui lähes kauttaaltaan talven aikana, ja päävalmentajan paikalle astui Jaguaarien miesten joukkuetta viime vuodet luotsannut Mikko Sammal.

– Vuosi sitten painopistealueemme olivat urheilullisuus ja lajinomainen liikkuminen. Nyt olemme keskittyneet kovuuteen ja taklausvarmuuteen, kertoo Jaguarsin pelaajavalmentaja Otteliina Viinikainen.

Jaguarsin joukkue – parisenkymmentä pelaajaa – on sekoitus sekä kokenutta kaartia että lupaavia tulokkaita. Muun muassa kaukalopallotaustan omaava keskushyökkääjä Petra Niemi on yksi potentiaalinen tulevan kesän yllättäjä. Mukana Jaguars-joukkueessa on edelleen myös muutamia vuonna 2014 SM-finaalissa pelanneita pelaajia, joista osa on tehnyt tauon jälkeen paluun joukkueeseen.

– Tavoittelemme välieräpaikkaa ja sen jälkeen tavoite on sitten edetä peli kerrallaan aina päätyyn asti, päättää Viinikainen.

Seuraa näitä Jaguars-pelaajia:
Petra Niemi (keskushyökkääjä/linebacker)
Jenni Patana (hyökkäyksen ja puolustuksen linja)
Jenny Honkanen (linebacker/keskushyökkääjä)
Katariina Kiviniemi (laitahyökkääjä/takakenttä)
Laura Yrjänä (kulmapuolustaja) 

 

Kotka Eagles

Kotkassa on amerikkalaisen jalkapallon suosio on noussut jyrkästi jo muutaman vuoden ajan. Käytännössä lähes tyhjästä syksyllä 2015 käyntiin polkaistu joukkue aloittaa nyt kolmannen kautensa. Ensin Eagles pelasi II-divisioonassa 7 vs 7 -säännöillä, vuosi sitten 9 vs 9 –säännöillä ja nyt on luvassa täyden kentän 11 pelaajan sarja.

Joukkueen avainpelaaja, keskushyökkääjä Essi Söderholm uskoo, että joukkue on valmis uuteen haasteeseen.

– Mukana on paljon pelaajia, joille tämä on kolmas kausi, eli heillä alkaa jo olemaan käry tästä hommasta. Kokonaisuudessaan olemme toki edelleen kokemattomia, mutta potentiaalia on paljon ja mukana on paljon hyviä yksilöitä.

Kokenut päävalmentaja Niclas Carpelan on talven aikana nostanut harjoittelun tasoa entisestään ja tämä tulee Söderholmin mukaan näkymään myös kesän peleissä.

– Olemme nopea joukkue – emme niinkään kookas. Meillä on paljon vikkeliä pelaajia, joilla on lisäksi hyvä pallosilmä, kiittelee Söderholm ja nostaa esille muun muassa laitahyökkääjät Laura Karhun ja Olivia Antinniemen, jotka tekivät tehokasta jälkeen Söderholmin heitoista jo lippupallon talvisarjassa.

Seuraa näitä Eagles-pelaajia:

Essi Söderholm (keskushyökkääjä/pelinrakentaja)

Kaisa Hovi (hyökkäyksen ja puolustuksen linja)

Olivia Antinniemi (laitahyökkääjä/kulmapuolustaja)

Niina Mykkänen (linebacker)

Laura Karhu (laitahyökkääjä)

 

Kuopio Steelers

Steelers nousee takaisin I-divisioonaan vakuuttavan II-divisioonakauden päätteeksi. Vuosi sitten kuopiolaiset voittivat kaikki ottelunsa ja seitsemän ottelun runkosarjassa maalisuhde oli hulppeat 361 plussalla. Joukkueen avainpelaajiin kuuluvan maajoukkuepuolustaja Evi Laajapuron mukaan myös mennyt talvi on sujunut hyvin.

– Olemme saaneet vedettyä laadukasta lajitreeniä todella paljon, Laajapuro kertoo. – Ringissä on kuopiolaisia reilut 30 pelaajaa, ja kun mukaan lasketaan Joensuusta farmisopimuksella mukaan tulevat pelaajat, niin määrä nousee lähes 40:een.

Edellisellä kaudella maajoukkuekeskushyökkääjä Laura Pulkkisen johdolla Steelersin juoksupeli oli lähes pysäyttämätön, mutta myös pelinrakentaja Emmi Kolehmaisen johtama heittohyökkäys osoitti vaarallisuutensa.

– Hyökkäyksemme on monipuolinen. Voisi sanoa, että heiton ja juoksun suhde 50-50. Puolustuksessa olemme keskittyneet aluepuolustukseen, ja se sujui harjoitusottelussa Bouncersia vastaan jo todella hyvin, Laajapuro kertoo.

Joukkueen tavoite on selvä:

– Olemme asettaneet tavoitteeksi I-divisioonan voiton. Haluamme nousta Vaahteraliigaan.

Seuraa näitä Steelers-pelaajia:

Laura Pulkkinen (keskushyökkääjä)

Emmi Kolehmainen (pelinrakentaja)

Noora Koponen (laitahyökkääjä)

Evi Laajapuro (takakenttä)

Iida Koivula (linebacker)

 

Mikkeli Bouncers

Vuosi sitten I-divisioonan välierässä pelannut Mikkeli Bouncers lähtee tänäkin vuonna sarjaa yhtenä ennakkosuosikeista. Päävalmentaja Miia Liukkosen mukaan joukkue on harjoitellut tiiviisti pelipaikkakohtaisia taitoja Bouncersin miesten joukkueen kanssa.

Joukkueessa on noin 30 pelaajaa, joista 10 on tulokkaita. Pelaajamäärä on heijastunut myös harjoitusten laatuun.

– Olemme päässeet harjoittelemaan tänä vuonna paljon tiimipelaamista, Liukkonen kertoo. – Varusteet puimme yllä joulun jälkeen ja keväällä pelasimme kolme harjoitusottelua. Pelinopeus on varmasti yksi meidän vahvuuksista.

– Hyökkäyksessä pelaamme monipuolisesti sekä juoksua että heittoa. Puolustuksessa puolestaan hyvälaatuista osaamista löytyy aina linjasta safetyyn asti.

Linjapelissä Merja Hölttä sekä maajoukkuepuolustaja Laura Pekkarinen ovat johtohahmoja. Emilia Kemppi puolestaan on vahva sekä keskushyökkääjänä että uuden pelinrakentaja Jenni Kuitusen heittojen kohteena.

Seuraa näitä Bouncers-pelaajia:

Merja Hölttä (hyökkäyksen ja puolustuksen linja)

Laura Pekkarinen (hyökkäyksen ja puolustuksen linja)

Emilia Kemppi (keskushyökkääjä/laitahyökkääjä)

Anni Laitinen (linebacker)

Jenni Kuitunen (pelinrakentaja)

 

Seinäjoki Crocodiles

Vaahteraliigasta I-divisioonaan siirtyvä Crocodiles on valmistautunut kauteen päävalmentaja Samu Jupon opastuksessa, ja samaan aikaan joukkueen pelaajarakenne on muuttunut suuresti. Maajoukkuekeskushyökkääjä Tytti Kuusinen siirtyi Wolverinesin Vaahteraliiga-joukkueeseen, mutta takavuosien maajoukkuepelinrakentaja Tiina Salon paluu ja sekä lahjakkaiden uusien pelaajien mukaantulo on tuonut uutta virtaa Crocodilesin toimintaan.

– Meillä on lisäksi farmisopimus II-divisioonassa pelaavan Oulu Northern Lightsin kanssa, kertoo Crocodilesin avainpelaajiin lukeutuva, vuosi sitten liigan all starsiin valittu Sara-Maaria Lehtonen. – Eli saamme heiltä vahvistuksia meidän peleihin ja vastaavasti meidän uudet pelaajat saavat kokemusta II-divisioonapeleistä.

Northern Lightsissa pelaa useampikin maan huippupelaaja, ja muun muassa linebacker Satu Roihan ja laitahyökkääjä-takakenttäpelaaja-palauttaja Anna-Reetta Juntusen pelaaminen Seinäjoella toisi todella merkittävän lisän.

– Ainakaan alaspäin emme ole tehoissa menneet, vaan lähdemme kauteen uudella innolla, toteaa Lehtonen.

Seuraa näitä Crocodiles-pelaajia:

Tiina Salo (pelinrakentaja/takakenttä)

Sara-Maaria Lehtonen (hyökkäyksen ja puolustuksen linja)

Johanna Päkkilä (linebacker/keskushyökkääjä)

Sonja Hyrkäs (hyökkäyksen ja puolustuksen linja)

Suvi Aittanen (laitahyökkääjä)

 

Kierros 1 12.-13.5.
PE 11.05.kello 18.30 Brahen kenttä, Helsinki
 Wolverines Blue  -  Lionesses 20–14 
 Otteluennakko      
LA 12.05.kello 18.00 Urpolan tekonurmi, Mikkeli
 Bouncers  -  Jaguars  
 Otteluennakko      
LA 12.05.kello 13.00 Kerttulan urheilukenttä, Raisio
 West Coast Phoenix  -  Trojans  
 Otteluennakko      
LA 12.05.kello 13.00 Puhos-areena, Jokela
 Falcons  -  Butchers  
 Otteluennakko      
SU 13.05.kello 12.00 Jouppilanvuoren tekonurmi, Seinäjoki
 Crocodiles  -  Steelers  
 Otteluennakko