Sanooko kolmas kerta toden Wolverinesille?

21.5.2018


Kuva: Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen
Kuva: Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen

Miesten I-divisioona käynnistyy perjantaina Kouvolassa – lauantaina Helsingissä pelataan Wolverinesin ja ECG:n välinen rivalry-ottelu.

Kauden alla ei I-divisioonan suurimmasta ennakkosuosikista ole epäselvyyttä. Uusi päävalmentaja Kari Titola tuo valtavan annoksen puolustusosaamista Ahmajoukkoon, ja Robert Johnsonin johdolla hyökkäyksestä on kehittymässä todellinen hirviö.

– Hyökkäyksemme näytti jo harjoitusottelussa Crocodilesia vastaan tehokkaalta kohtuullisen hyvää puolusta vastaan, Titola kertoo. – Puolustuksen kanssa meillä on vielä töitä tehtävänä. Crocodilesilla oli hyvä juoksija (Christian Powell) ja hänen kanssaan olimme yllättävänkin suurissa vaikeuksissa.

Yhdysvaltalainen keskushyökkääjä Kam Harris vastaa juoksuvoimasta ja Johnsonin heittoja puolestaan koppaavat muun muassa Cedric Johnson, Marcus Siiskonen, Niko Kantonen sekä tarvittaessa puolustuksesta lainattava jenkki Richard Chungong ja Porvoosta siirtynyt Arttu Erkkilä.

Kun tähän vielä lasketaan vuosi vuodelta kehittyvä linjapelaaminen, johon kentille palaava Karri Kuuttila tuo tänä vuonna valtavan annoksen kokemusta, asennetta ja voimaa, on Wolverinesilla eväät iskeä melkoisia tehoja. Kuuttilan lisäksi linjassa seuraamisen arvoinen pelaaja on Eemil Jauhanen, joka on jo muutaman vuoden ajan ollut yksi sarja parhaimmista linjapelaajista.

– Robert on tullut tutuksi siitä, että hän ei edes tarvitse kummempaa hyökkäyksen linjaa, vaan pystyy tekemään peliä paineenkin alla. Linja on kuitenkin yksi meidän kehityskohteistamme.

Robert Johnsonin heittopeli tuttua jokaiselle, joka Suomi-jefua on viimeisen kymmenen vuoden aikana edes sivusilmällä seurannut. Kahden edellisen kauden ajan Johnson on kuitenkin toiminut ensisijaisesti joukkueen päävalmentajana, vaikkakin on muun muassa kummassakin Spagettimaljassa pelannut. Nyt Johnson syksystä alkaen valmistautunut siihen, että hän toimii joukkueessa ykköspelinrakentajana.

– Laitahyökkääjistä odotan läpimurtoa nuorelta Arttu Erkkilältä. Uskon, että hän tulee olemaan todella kova, Titola kertoo. – Siiskonen, Cedric ja Erkkilä varmasti ovat ne meidän heittopelin kolme ykköspyssyä. Jos puolustus pelaa tarkasti Cedriciä ja Siiskosta ja erehtyy laittamaan Artun päälle kolmoskulmapuolustajan, niin saattaa tälle puolustajalle tulla vielä pitkä peli.

 

Lisää suoraviivaista juoksua

Hyökkäyksen toisena koordinaattorina toimiva Kari Leivoja on tuonut Johnsonin heiton rinnalle entistä enemmän myös juoksuvariaatiota. Titolan mukaan Crocodiles-ottelussakin Wolverinesin tavoitteena oli pelata heittoa ja juoksua samassa suhteessa.

Juoksipelin päävastuullinen Kam Harris on Titolan mukaan juuri sopiva pelaaja tähän systeemiin.

– Hän on suoraviivainen juoksija, ja toinen puoli hänessä on se, että hän on juossut paljon. Yliopistopeleissä hänellä saattoi olla yli 30 kantoa ottelussa. Siksi hän Seinäjoella vähän ihmettelikin pelin jälkeen, että joko se matsi loppui.

– Kam on juuri sellainen bäkki, jonka itse joukkueeseen halusin. Ei pompi turhaan vaan ottaa jaardeja. Kauden aikana nähdään sitten, minkälainen flashy-puoli hänestä löytyy, toteaa Titola ja viittaa Harrisin kykyyn tehdä pitkiä juoksuja.

 

Puolustuksessa runsaasti muutoksia

Titolan koordinoimassa puolustuksesta ovat parin edellisen kauden ajalta erottuneet muun muassa linjapelaaja Toni Lindholm ja tukimies Joni Alakotila. Nyt ranskalainen Quentin Coulpin tuo lisää taklausvarmuutta keskustaan ja jo vuosi sitten takakentällä pelannut britti Natal Melero tekee paluun.

Viimevuotisista avainpelaajista pois ovat säkitystilaston voittanut Petri Pallari ja kaksinkertainen divarin all stars -tukimies Ari Päivärinta, jotka siirtyivät Butchersin Vaahteraliiga-joukkueeseen. Niko Nousiainen puolestaan siirtyi Roostersiin ennen kuin joutui lopettamaan peliuransa ja tukimiehistöstä pois on myös taklauskone Eero Hulkkonen. I-divisioonaan ilmatilaa kahden edellisen kauden ajan hallinnut Veikko Kallio puolestaan suuntaa Hollantiin, eikä siksi ole joukkueessa tänä vuonna mukana.

– Viime vuonna Antonio (Harris) pelasi ajoittain puolustuksen linjassa, joten hänen puuttumisensa tietysti jättää myös tyhjän tilan varsinkin linjan päätyyn. Viime vuonna linjamme pärjäsi oikein hyvin I-divisioonassa.

Alun perin Wolverines suunnitteli peluuttavansa kumpaakin yhdysvaltalaistaan ajoittain sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä, mutta tästä suunnitelmasta Ahmat ovat joutuneet kevään aikana luopumaan.

– Emme me tule Kamia tukimiehenä käyttämään, sillä tarvitsemme Richardin takakentällä. Kam saa nyt keskittyä rauhassa hyökkäämiseen. Seinäjoella meillä pelasi yksi risiiveri kulmapuolustajana, ja olenkin tällä hetkellä vielä etsimässä meille yhtä korneria.

Alakotila ja Coulpin ovat erittäin hyvä tukimieskaksikko, mutta myöskään keskikerroksessa ei Wolverinesilla ole liikaa väkeä. Aleksi Kylli ja Santtu Lehtonen saattavat vielä nousta suureen rooliin juoksevia joukkueita vastaan. Crocodiles-ottelussa Butchersista siirtynyt safety Jere Paananen pelasi ajoittain tukimiehen roolissa, vaikka virallisesti olikin nimetty nickel-puolustajaksi.

– Puolustuksemme on perusmuodoltaan 4-2-5, selventää Titola.

 

Mitä Titola odottaa muilta joukkueilta?

Giantsissa Jabari (Harris) on nyt saanut yhden valmennusvuoden taakseen ja on kokeneempi pyörittämään sitä hommaa. Uskonkin, että ECG selvästi viimevuotista parempi joukkue. He ovat ymmärtääkseni monipuolistamassa hyökkäystään, ja jos he saavat sen toimimaan, niin heistä tulee entistä vaarallisempi joukkue.

– Kovasti on vahvistuksia vielä menossa myös Crusadersiin. Marko (manageri Vartiainen) sanoi, että sinne olisi tulossa vielä viisi espanjalaista 4,5 juoksijaa (40 jaardia neljään ja puoleen sekuntiin juoksevaa) olisi tulossa ja lisäksi sinne on siirtynyt turkulaisia pelaajia. Sebastian Berndtsson pelasi hyvin Porvoossa harjoitusottelussa ja Havaijilta tullut bäkki (Ryan Tuiasoa) oli hyvä ainakin risiiverinä.

– Nesi (Niclas Carpelan) puolestaan on hankkinut hyvin väkeä Eaglesiin. Indians nyt on vielä vähän arvoitus, vaikka vahvistuksia ovatkin sinne tuoneet. Heistä on siis paha sanoa, mutta heitä lukuun ottamatta muu nelikko vaikuttaa tasaiselta, mutta ensimmäiset viikot kun on pelattu, niin sitten varmasti alkaa näkyä miten joukkueet tänä asettuvat. Kesäkuussa tiedetään enemmän.

Wolverines on kahden edellisen kauden aikana pelannut I-divisioonassa yhteensä 20 ottelua ja voittanut niistä 16. Neljästä tappiosta kaksi on tullut pahimmassa mahdollisessa paikassa - Spagettimaljassa. Nyt kysymys kuuluukin: sanooko kolmas kerta toden Ahma-joukkueelle?

 

Miesten I-divisioonan ensimmäinen peliviikko:

 
PE 25.05.kello 18.30 Kuusankosken Urheilukeskus, Kouvola
 Indians  -  Eagles  
LA 26.05.kello 14.00 Brahen kenttä, Helsinki
 Wolverines  -  East City Giants

 

Otteluohjelma