TV-ottelun ennakko: Bengals-Steelers

21.10.2012


Nelonen Pron myöhäisotteluna AFC Northin ottelu.

AFC Northin sisäisessä kamppailussa Cincinnati Bengals saa mahdollisuuden ottaa lisää kaulaa Pittsburgh Steelersiin, jonka alkukausi on sujunut kaikkea muuta kuin odotetusti. Steelers on miltei pakkovoiton edessä, eikä ahdinkoa helpota lukuisat loukkaantumiset ja pelaaminen vieraskentällä. Ottelussa tärkeää roolia näyttelee myös kolmannet yritykset, joita Pittsburghin hyökkäys on onnistuneesti kääntänyt edukseen, Cincinnatin hyökkäyksen ollessa tilastoissa liigan huonoimpia.

Pittsburghin hyökkäys vs. Cincinnatin puolustus

Steelers vaihtoi täksi kaudeksi hyökkäyksen koordinaattorinsa Kansas City Chiefsin entiseen päävalmentajaan, Todd Haleyyn, jonka kädenjälki näkyy hyökkäyksessä hyvin vahvasti. Sen sijaan, että pelinrakentaja Ben Roethlisberger pidentäisi pelejä liikkumisellaan, pallosta hankkiudutaan nopeilla heitoilla eroon. Erityisesti ulompi laitahyökkääjä Antonio Brown on vaarallinen screen-peleissä. Nopeiden heittojen suosimiseen on myös yksi hyvin selkeä syy ja se on joukkueen hyökkäyslinja, joka ei kykene antamaan Roethlisbergerille riittävästi aikaa heittää pitkää heittoa, eikä aukaisemaan juoksupeleille tarvittavia aukkoja. Näin ollen Pittsburgh ei ole kyennyt myöskään hyödyntämään tahtomallaan tavalla play action-pelejä, sillä vastustajat eivät yksinkertaisesti pelkää Steelersin juoksupeliä tarpeeksi, jotta pelikutsu toimisi. Loukkaantumisista kärsinyt RB Rashard Mendenhall on todennäköisesti viikonloppuna pelikuntoinen ja tuo selkeästi enemmän räjähtävyyttä joukkueen juoksupeliin. Nähtäväksi kuitenkin jää kuinka hyvin Mendenhall on loukkaantumisestaan toipunut.

Ottelun mielenkiintoisin taistelu käydään sisempien linjamiesten toimesta, sillä Steelers joutuu todennäköisesti lähtemään otteluun ilman sentteri Maurkice Pounceya. Näin ollen Bengalsin kaksi erinomaista DT:tä, Domata Peko ja Geno Atkins, saavat itselleen herkulliset vastaparit, sillä Steelersin G Willie Colon on ollut koko alkukauden todellisissa vaikeuksissa vastustajan linjamiehiä vastaan. Bengalsin kovasta kaksikosta huomio kannattaa kiinnittää erityisesti Atkinsiin, joka kuuluu aivan liigan kärkinimiin omalla pelipaikallaan. Bengalsin puolustus on lukeutunut liigan kärkipäähän säkitysten määrässä, joten Pittsburghin hyökkäyslinjalla on edessään todella vaikea tehtävä.

 

Cincinnatin hyökkäys vs. Pittsburghin puolustus

Steelers joutunee jälleen kerran lähtemään otteluun ilman safety Troy Polamalua, joka on osoittanut olevansa lähes korvaamaton pelaaja joukkueelleen, sillä Pittsburghin voittotilastot ovat miltei olemattomat Polamalun puuttuessa kokoonpanosta. Steelersin puolustuksen koordinaattori, Dick LeBeau, on pitänyt Pittsburghin puolustuksen jo vuosia huipulla ja vaikka viime aikoina Steelersin puolustusta on kritisoitu normaalia enemmän, on se silti viidentenä päästetyissä jaardeissa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö Cincinnati ja hyökkäyksen koordinaattori, Jay Gruden, löytäisi Pittsburghin puolustuksesta heikkouksia. Yksi merkittävimmistä on CB Ike Taylor, joka on ollut kaukana siitä tasosta, johon häneltä on totuttu. Cincinnatin hyökkäyksen suurin ase on ulompi laitahyökkääjä A.J. Green, joka johtaa koko liigaa vastaanotetuissa heittojaardeissa ja on toinen kiinniotettujen touchdownien määrässä. Nuoruudessaan jongleerausta harrastanut Green pystyy huikeisiin kiinniottoihin ja hänelle ei Steelersin kulmapuolustajista löydy vastausta.

Bengalsin hyökkäys on hyvin samankaltainen kuin Pittsburghin, sillä pelinrakentaja Andy Dalton luopuu pallosta todella nopeasti ja joukkueen juoksupeli on kaukana räjähtävästä. RB BenJarvus Green-Ellis tuo tasaisesti joukkueelleen jaardeja, mutta onnistuu erittäin harvoin juoksemaan pidempiä pelejä. Bengals käyttää kuitenkin säännöllisesti ulompia laitahyökkääjiään pallon kantajina ja jos Pittsburgh ei ole hereillä, saattaa Andrew Hawkins karata pitkään juoksuun reverse-pelistä.

 

ma 22.10 klo 03.25 NFL LIVE: Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers

 Nelonen Pro 1

Pittsburghin puolustuksesta esille nousevat tukimiehet James Harrison ja Lawrence Timmons. Harrison pelaa todella kovaa ja tulee taatusti tuomaan pelinrakentaja Andy Daltonille painetta. Timmons on puolestaan todellinen atleetti, joka iskee välittömästi, jos Cincinnati ei kiinnitä häneen riittävästi huomiota. Steelers-puolustukselle on erittäin tyypillistä käyttää molempien sisempien tukimiesten blitziä, jossa tukimiehet juoksevat ristiin ja sekoittavat näin hyökkäysten linjamiesten pelaamista. Kyseisen blitzin avulla Timmons saattaa hyvinkin päästä miltei koskemattomana luomaan painetta Andy Daltonille ja häiritsemään Cincinnatin hyökkäystä erityisesti kolmansilla yrityksillä.

 

Loppuyhteenveto

Divisioonan sisäiset ottelut ovat yleensä hyvin tasaisia, sillä joukkueet tuntevat niin hyvin toisensa. Keskeiseen rooliin ottelussa nousevat Bengalsin puolustuslinjan ja Pittsburghin hyökkäyslinjan välinen kamppailu, kolmansien yritysten kääntäminen uusiksi yrityksiksi ja A.J. Greenin taistelu Steelersin kulmapuolustajia vastaan. Ottelussa kannattaa myös seurata montako pelaajaa Steelers ja Bengals lähettää heittoryntäykseen selkeissä heittotilanteissa, sillä puolustuksen koordinaattoreista sekä Steelersin LeBeau, että Bengalsin Mike Zimmer tykkäävät ja osaavat molemmat kutsua juuri oikeanlaisen blitzin juuri oikeaan aikaan. Perinteisesti Pittsburgh on voittanut joukkueiden väliset kohtaamiset, joten kyseessä on enemmän tai vähemmän isoveli vs. pikkuveli asetelma. Cincinnatin nuori joukkue on kuitenkin erittäin nälkäinen ja edistynyt vauhdilla, joten ei olisi suurikaan yllätys, mikäli Bengals kukistaisi vieraskentillä voitottoman Steelersin.