Naisten Vaahteraliiga käynnistyy huomenna - Ennakkohaastattelussa Saintsin päävalmentaja Jussi Honkonen

9.6.2018


Kuva: Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen
Kuva: Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen

Tampere Saints lähtee alkavaan liigakauteen täynnä intoa. Kehityskäyrä on jyrkässä nousussa ja joukkue on valmis Vaahteraliigan haasteisiin.

Naisten Vaahteraliiga starttaa huomenna kotikentällänne Pyynikillä - minkälainen tunnelma joukkueessa on tällä hetkellä?

– Tunnelma joukkueessa on odottava ja innostunut. Olemme aloittaneet kauteen valmistautumisen heti viime kauden I-divisioonan voiton jälkeen. Kaikin puolin joukkueessa on hyvät fiilikset päästä kilpailemaan Vaahteraliiga-tasolla.

Viime sesonki päättyi osaltanne I-divisioonan voittoon ja sitä myötä sarjanousuun – mitkä ovat joukkueen tavoitteet alkavalla Vaahteraliigakaudella?

– Alkukaudella tavoitteenamme on kehittyä vastaamaan Vaahteraliigan pelinopeuteen ja fyysisyyteen. Kauden edetessä pyrimme kehittämään askelaskeleelta niin joukkuepeliä kuin yksilöitä, jotta pystymme pelaamaan voittavaa peliä pääsarjatasolla.

Miten joukkueen kevät on edennyt?

– Hyvin. Alkuvuodesta aloitimme harjoittelun kahdella lajitreenillä ja kahdella fysiikkatreenillä per viikko. Lisäksi pidimme mahdollisia taktiikkapalaverin viikon aikana. Kun ulkokentät aukenivat, muuttui painopiste 3+1 -malliin eli kolme laji- ja yksi fysiikkatreeni viikossa.
Osallistumisprosentti harjoituksissa on ollut erittäin hyvä ja olemme päässeet pelaamaan teamia, mikä on ollut iso etu.

– Huhtikuinen Diamond Bowl -turnaus toimi erinomaisena paikkana testata omia valmiuksia ja mahdollisti pelien ja taktiikoiden hienosäätämisen vielä ennen kauden alkua.

– Muutamia valitettavia poisjääntejä on tullut ennen kautta. Poisjäännit tarjoavat nuorille pelaajillemme enemmän vastuuta – se voi olla uhka, mutta ennen kaikkea myös mahdollisuus.

Mihin asioihin harjoittelussa on erityisesti kiinnitetty huomiota off-seasonin aikana?

– Aikaisemmin mainitsemani pelinopeus, fyysisyys sekä blokkaus- ja taklausvalmius. Kun nämä osa-alueet ovat kunnossa niin taktisten asioiden hiominen onnistuu huomattavasti luontevammin.

Pelaajarinkinne on todella laaja – kuinka monta pelaajaa kokoonpanossanne on tällä hetkellä? Minkälaisena etuna näet tämän joukkueelle?

– Rosterissamme on 66 pelaajaa, joista osa edustaa Vaahteraliigajoukkuetta ja osa kehitysjoukkuettamme. Tarkoitus on saada kaikille pelaajillemme mahdollisimman paljon peliaikaa – kahden joukkueen käyttäminen mahdollistaa lisäksi vaivattoman sisäisen pelaajaliikenteen joukkueiden välillä.

– On tärkeää muistaa, että joukkueemme harjoittelevat yhtenä kokonaisuutena ja mitään eroja joukkueiden välillä ei ole resursseissa.

Valmennuksessakin löytyy leveyttä – sinut mukaan lukien 12 apuvalmentajaa. Miten tätä on kyetty hyödyntämään, jos verrataan joukkueeseen, jossa on puolet valmennusryhmästänne?

– Jokaisissa harjoituksissamme on vähintään yksi pelipaikkavalmentaja paikalla, jolloin pystymme keskittymään huomattavasti tarkempiin yksityiskohtiin valmennuksessa. Meidän valmentajien roolitus on helppoa, koska pystymme kohdentamaan valmentajaresursseja niihin paikkoihin, missä tarvitaan voimavaroja.

Minkälainen pyhimyslauma tällä kaudella tullaan näkemään?

– Haastava, joka lähtee ennakkoluulottomasti pelaamaan Vaahteraliiga. Meillä on vielä paljon opittavaa, jonka voisi tiivistää sanoihin: ”Nöyrä pitää olla muttei nöyristelevä”.

Miksi Saints nostaa elokuussa pokaalia ilmaan Vantaalla?

– Tämä on mahdollista, mikäli pelaajamme pystyvät vastaamaan isoon haasteeseen ja kehittymään kauden aikana siihen potentiaaliin, mikä heissä piilee. Tämä on edellytys sille, että kykenemme kauden tärkeimmissä peleissä haastamaan kenet tahansa.

Nosta esiin pelaaja, josta tullaan kohisemaan kauden aikana. Miksi?

– Sentterimme Annika Heino. Pienestä koosta huolimatta, joka pystyy fyysisillä ominaisuuksilla pelaamaan alhaalta ja kovaa – omaa terrierimäisen luonteen. On lyhyessä ajassa hankkinut niin kanssapelaajien kuin valmennuksen luottamuksen ja arvostuksen.

Lyhyet mietteet muista Vaahteraliiga -joukkueista.

– Wolverines on ehdoton ennakkosuosikki. Laajalla ja kokeneella pelaajarosterilla kestää vastoinkäymisiä sekä on viime kauden aikana tottunut voittamisen kulttuuriin.

– Roosters on ennen kautta kokenut isoja vastoinkäymisiä mutta avainpelaajien ja valmennuksen kokemustaso on niin kovaa luokkaa, että tulee selviämään näistä. Tulee haastamaan kauden aikana kaikki joukkueet.

– Valkyries on erittäin fyysinen joukkue, joka luottaa omaan tekemiseensä. Henkisen yliotteen saadessaan pystyy voittamaan joukkueen kuin joukkueen Vaahteraliigassa.

 

Naisten Vaahteraliiga, 1. peliviikko:

SU 10.06.2018 | 16:00 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Pietari Valkyries

Ma 11.06.2018 | 18:30 | Brahen kenttä, Helsinki:

Helsinki Wolverines – Helsinki Roosters