Naisten Vaahteraliiga käyntiin Tampereella – Valkyries taisteli loppuhetkien voiton Saintsista

11.6.2018


Kuva: Harri Koivunen
Kuva: Harri Koivunen

Saints osoitti kuuluvansa Vaahteraliigaan

Naisten Vaahteraliiga käynnistyi eilen aurinkoisella Pyynikin tekonurmella, kun kotijoukkue ja sarjanousija Saints toivotti pietarilaisen Valkyriesin tervetulleeksi Tampereelle. Ottelun ratkaisu nähtiin vasta päätösneljänneksellä, kun vierailijoiden keskushyökkääjä Daria Briukhovetskaya juoksi pallon ottelun päätöshetkillä maaliin. Loppulukemat Tampereella vierailijoille 14–20 (7–6).

Paluun naisten pääsarjatasolle tehnyt Tampere Saints osoitti eilen kuuluvansa liigaan. Loppuun asti taistellut, peliä kahdesti johtanut pyhimyslauma, joutui pelin viimeisillä hetkillä taipumaan venäläisille vierailleen. Tamperelaisten peli oli aivan toisenlaista kuin joukkueiden huhtikuisessa Diamond Bowl -kohtaamisessa, jossa pietarilaiset olivat vielä selkeästi vastustajaansa edellä.

– Tavoitteena oli pelata Vaahteraliigaan sopivalla tasolla ja parantaa otteita Diamond Bowlin ottelusta. Tässä onnistuttiin mainiosti eikä epäselväksi jäänyt, että pystymme Vaahteraliigassa pelaamaan voitosta, kommentoi Saintsin päävalmentaja Jussi Honkonen ottelun tauottua.

Ottelun ja kauden avauspisteistä vastasi pyhimysten laitahyökkääjä, Suvi Mikkonen, joka koppasi pelinrakentaja Emilia Hartikaisen pitkän heiton hyppysiinsä ja kirmasi pallon kanssa aina maalialueelle saakka. Eveliina Ylivarvin lisäpistepotku haarukkaan ja tamperelaisille seitsemän pisteen johto. Puoliajalle siirryttiin kuitenkin tilanteessa 7–6, kun viime kauden etenijätilaston voittaja Briukhovetskaya juoksi pallon väkisin maaliviivan yli.

Valkyries kääntää tasaisen puoliajan nimiinsä

Toinen puoliaika alkaa samalla kaavalla kuin ensimmäinen. Pitkän pallonhallintajakson päätteeksi tandemi Hartikainen-Mikkonen löytävät tilaa kentältä kasvattaen isäntien johtoa. Kun vielä Ylivarvin koipi on oikein viritetty ja pallo löytää tiensä toistamiseen anturoiden väliin, kasvattaa Saints eron kahdeksaan pisteeseen.

Päätösneljännes on tasaista ja tiukkaa vääntöä jokaisessa downissa. Pietarilaiset pystyvät pakottamaan kotijoukkuetta kohti omaa maalialuetta ja lopulta tämä palkitaan. Tällä kertaa pelinrakentaja Elena Proskurikova juoksee pelivälineen kuuden pisteen arvoisesti maaliin. Kaksi pistettä perässä olevat vierailijat lähtevät hakemaan saman suuruista lisäpistepeliä – Briukhovetskaya onnistuu ja ottelu tasoittuu. Tässä vaiheessa pelikello näyttää peliajaksi kahta minuuttia.

Saints saa pallon, mutta heidät pakotetaan lentopotkaisemaan pallo takaisin Valkyriesille, joka aloittaa huiman nousun kohti vastustajan maalia. Ottelun tähti, Briukhovetskaya, nappaa viime hetkillä Proskurikovan tarkan heiton hyppysiinsä ja kuljettaa päättäväisesti pallon aina maaliin saakka – kamppailu on päättynyt pietarilaisten juhlaan. Kotiin viemisiksi kauden avausvoitto ja kaksi pistettä.

– Ainahan tällaisen katkeran kalkin juominen tuntuu pahalta. Olimme jo voitossa kiinni, mutta Valkyries tuli kokemuksen ja meidän virheidemme turvin ohitse. Kauden aikana kokemuksemme kasvaa ja pystymme jatkossa minimoimaan tämän kaltaiset tapahtumat. Kaikesta pitää aina löytää se positiivinen ote ja tässä se on siinä, että ainakin nälkää jäi. Paljon nälkää, summaa Honkonen.

Saintsin kausi jatkuu tulevana lauantaina kotikentällään Pyynikin tekonurmella, jonne vieraaksi saapuu Helsinki Roosters. Valkyries puolestaan vierailee samaisena päivänä Helsingissä Brahen kentällä Wolverinesin vieraana.

 

Naisten Vaahteraliiga jatkuu tänään Helsingin paikalliskamppailulla, kun hallitseva Suomen mestari Wolverines isännöi viime kauden finaalivastustajaansa Roostersia. Ottelu pelataan Brahen kentällä kello 18.30 alkaen.