Tuomas Tammeron Potsdam Royals voitti EFL:n finaalitrillerin

13.6.2018


Tuomas Tammero (vasemmalla takana) aloitti jenkkifutiksen UTU Beaver Huntersin korkeakoulujoukkueessa. Nyt hän veti mestaruuspaidan ylleen Milanossa. Paljon on tapahtunut viidessä vuodessa.
Tuomas Tammero (vasemmalla takana) aloitti jenkkifutiksen UTU Beaver Huntersin korkeakoulujoukkueessa. Nyt hän veti mestaruuspaidan ylleen Milanossa. Paljon on tapahtunut viidessä vuodessa.

Kahden pisteen lisäpiste ratkaisi 43–42 –voiton Milano Seamenista

Jännitystä ei puuttunut EFL-finaalista, jossa saksalainen Potsdam Royals ja italialainen Milano Seamen kohtasivat. Alussa pisteitä tehtiin vuorotellen, mutta toisella puoliajalla Seamen repäisi 14 pisteen johton. Tämä ei Royalsia musertanut, vaan potsdamilaiset nousivat ensin pisteen päähän ja kun vielä kahden pisteen lisäpistekin onnistui 22 sekuntia ennen päätöstä, juhli Royals EFL:n voittoa lukemin 43–42 (21–26).

Tuomas Tammero ja koko Royalsin hyökkäyksen linja kuuluivat ottelun sankareihin. Linjan suojista pelinrakentaja Austin Gahafer pommitti 401 jaardia ja kolme touchdownia. Toiset kolme maali puolestaan viimeisteli keskushyökkääjä Tyvis Smith.

Turkulaislähtöinen linjamies tietää tarkalleen, mihin Potsdamin hyökkäys finaalissa perustui.

– Tehokkaaseen heittohyökkäykseen, jolla keräsimme suurimman osan hyökkäyksen jaardeista. Laitahyökkääjistä etenkin Frederik Myrup Nielsen ja Max Zimmerman ottivat useita pitkiä koppeja Austin Gahaferin heitoista. Redzonella puolestaan onnistuimme juoksemaan hyvin, josta kertoo Tyvis Smithin 3 TD:tä.

Monipuolisesta Tammerosta on tullut kevään mittaan yksi Royalsin tärkeimmistä pelaajista.

– Oma peli sujui todella hyvin. Milanon puolustuksen frontti oli selvästi huonompi kuin esimerkiksi edellisessä EFL-ottelussa Calandaa vastaan, joten koko Royalsin hyökkäyksen linjalla oli ihan hyvä päivä.

– Oma roolini on ollut hyvin samanlainen kuin aikaisempina kausina Turussa pelatessa. Olen pelannut suurimman osan otteluista oikeana guardina ja vähän myös oikeana tacklena. Kauden aikana sattuu aina loukkaantumisia ja olen itse se pelaaja linjassa, joka voi tarvittaessa pelata kaikkia paikkoja hyökkäyksen linjassa.

Seamanin ykköspyssy oli yksi tämän vuoden parhaimmista Euroopassa pelaavista laitahyökkääjistä. Xavier Mitchell eteni 10 kiinniotolla 279 jaardia ja viimeisteli neljä touchdownia. Royalsin sivuraja ei kuitenkaan hätkäillyt, vaikka Seamen kahden maalin johtoon karkasikin.

– Siinä kohtaa kellossa oli kuitenkin vielä runsaasti aikaa, joten epätoivo ei päässyt valtamaan. Hyökkäyksemme pystyi vastaamaan Milanon pisteisiin koko pelin läpi, vaikka olimmekin tappiolla suurimman osan ottelusta. Saimmekin lisää pisteitä tauluun nopeasti ja sitten oli puolustuksen vuoro pysäyttää Milanon hyökkäys.

Nyt Royalsin katseet on keskitetty GFL:ään. Sarjanousija on voittanut viidestä pelistään kaksi. Kolmaskin voitto oli lähellä, sillä Cologne Crocodiles kaatoi Royalsin vain pisteen erolla.

– Tulos olisi luonnollisesti voinut olla parempi, mutta joukkueellamme on runsaasti potentiaalia, Tammero kertoo. – Kaksi tappiota Monarchsia vastaan ja yksi Crocodilesia vastaan olivat isoja pettymyksiä, kun kaikissa kolmessa ottelussa olimme toisella puoliajalla johdossa. Kautta on onneksi vielä jäljellä ja playoff-paikka on yhä realistinen tavoite.

Vertaillessaan GFL:n pohjoislohkoa ja Vaahteraliigaa löytää Tammero eroja.

– Suurin ero on varmasti vastustajien tasossa. GFL:n pohjoislohkosta ei huonoa joukkuetta löydy ja jokaisella joukkueella löytyy aloittavaan kokoonpanoon todella hyvä puolustuksen linja. Invadersia vastaan pelattua kauden avausottelua (voitto lukemin 56–0) lukuun ottamatta kaikki ottelumme ovat olleet todella tasaisia eikä otteluissamme ole syntynyt yhtä suuria piste-eroja kuin Vaahteraliigassa on ollut tapana viime vuosina.

Tällä hetkellä Royals on GFL:n pohjoislohkossa kuudentena. Lohkoa johtaa Dresden Monarchs ennen Crocodilesia. Roni Salosen edustama Braunschweig on kuitenkin pelannut vasta neljä ottelua ja voittanut ne kaikki.

Seuraavan kerran Tammero on kehissä lauantaina, jolloin Royals matkustaan Hamburg Huskiesin vieraaksi.