U19 SM-finaali: Roosters – Butchers

5.7.2018


Roosters ja Butchers ratkaisevat sunnuntaina Nuorten SM-sarjan kultaisten mitalien kohtalon. Kuva: Jarmo Vehkomäki
Roosters ja Butchers ratkaisevat sunnuntaina Nuorten SM-sarjan kultaisten mitalien kohtalon. Kuva: Jarmo Vehkomäki

Sunnuntaina Velodromilla, Helsingissä ratkotaan Nuorten SM-sarjan kultaisten mitalien kohtalo kello 18.00 alkaen.

Nuorten U19 SM-sarja huipentuu sunnuntaina Helsingissä. Tiensä Velodromilla pelattavaan finaaliin raivasivat tappioitta läpi kauden pelannut Roosters ja välierissä Helsinki Wolverinesin pudottanut Porvoon ylpeys Butchers. Joukkueet kohtasivat runkosarjassa kertaalleen toisella pelikierroksella Porvoossa – tuolloin isäntäjoukkue koki kuluneen kauden ainoan tappionsa, kun Roosters tyylitteli vakuuttavaan 0–28 vierasvoittoon.

Tulevana sunnuntaina kentällä nähdään kaksi joukkuetta, jotka ovat läpi kauden hioneet omia kuvioitaan kohdilleen ja odotettavissa on, ettei vastaavanlaisia lukemia tulla näkemään. Kentällä nähdään monia nuorisomaajoukkueissa ja Vaahteraliigassa esiintyneitä pelureita – osalle sotureista tuleva koitos on uransa viimeinen nuorisotasolla. Tarjolla on hyvää jenkkifutisviidettä kello 18.00 alkavassa kamppailussa. Kummankin joukkueen päävalmentajat, Mikot, Koikkalainen ja Vento odottavat fyysistä ottelua rennoin mielin.

Roostersin päävalmentaja, Mikko Koikkalainen:

 

Finaali pelataan tulevana sunnuntaina kotikentällänne Velodromilla – minkälainen tunnelma joukkueessa on?

– Melko rento ja odottava. Meidän joukkueen runko on ollut kasassa useamman vuoden ja osalle taival tulee tuon ottelun myötä päätökseen. Tämä on ollut siinä mielessä haastava vuosi, että pelaajista osa on ollut enemmän tai vähemmän joko Vaahteraliiga- tai U17-joukkueen mukana pitkin kautta – onneksi pelikirjat ja -systeemit ovat tuttuja vuosien varrelta.

Edellisestä sarjaottelustanne on aikaa sunnuntaina seitsemän viikkoa – miten tuo aika on saatu kulumaan treeneissä?

– Pidimme aika pitkän tauon runkosarjan jälkeen (viimeinen runkosarjapeli 20.5). Sarjaohjelmamme ei ollut kovin suosiollinen siinä mielessä tänä vuonna. Pelaajamme ovat kuitenkin treenanneet, kuten aikaisemmin kerroin ja viimeiset pari viikkoa olemme harjoitelleet yhdessä, kun vastustaja finaaliin selvisi.

Sunnuntaina vastaan asettuu Butchers, jonka voititte runkosarjassa selvin lukemin – mitä tuosta pelistä opittiin?

– En ole varma, kuinka paljon siitä ottelusta voi ottaa vinkkejä. Heidän pelinsä on mennyt paljon eteenpäin ja voittivat selvästi kaikki ottelunsa. Toki perusjuttuja voimme yrittää poimia, mutta en jaksa uskoa, että Butchers pelaa samalla tavalla kuin tuolloin.

Mitkä ovat Butchersin vahvuudet?

– Joukkue on hyvin valmennettu, pelaavat hyvin yhteen ja heillä on riveissä paljon hyviä yksilöitä. Ei sieltä selvää heikkoutta löydy. He ovat erittäin yhtenäinen joukkue, jonka pelaajilla on kokemusta miesten peleistä ja erityisesti linjan pelaajat ovat taitavia.

Millä asein Butchers sunnuntaina kaatuu?

– Meidän urheilullisuudella – toivottavasti olemme asteen urheilullisempia kuin he. Meillä on hyvä pohja, koska olemme treenanneet vuosia yhdessä. Emme pyri taikatemppuihin vaan pelaamme samalla sapluunalla kuin miehissä. Pelisuunnitelmaamme täytyy pystyä noudattamaan.

Mikä tulee olemaan ottelun ratkaisutekijä sunnuntaina?

– Pallonmenetykset täytyy pystyä minimoimaan sekä kolmannet ja neljännet downit pitää pystyä voittamaan. Ja kun paikka pisteiden tekoon tulee, ne täytyy kyetä hyödyntämään. Emme tule potkimaan field goaleja vaan haluamme antaa omalle joukkueelle mahdollisuuden onnistua pelaamalla neljännen yrityksen.

 

Butchersin päävalmentaja, Mikko Vento:

 

Matkustatte sunnuntaina finaaliin Velodromille Roostersin vieraaksi – minkälainen tunnelma joukkueessa on?

– Hyvä tunnelma. Ollaan saatu nyt treenattua tuohon kamppailuun pari viikkoa ja hyviä harjoituksia on alla. Innolla odotetaan, että päästään mittaamaan sekä oma että Roostersin taso.

Kukistitte välierässä Wolverinesin kolme viikkoa takaperin – missä asioissa onnistuitte ja missä pystytte vielä parantamaan?

– Onnistuttiin tuolloin täydellisesti pelisuunnitelmassa ja oltiin koko ajan pelin päällä. Pystyimme juoksemaan, kuluttamaan kelloa ja sitä kautta hallinnoimaan peliä. Onneakin oli mukana, kun Wolvot ottivat huonon startin ja päästiin aikaisessa vaiheessa johtoon. Olihan se tasainen peli, mutta puolustuksemme pelasi hyvin eivätkä Wolvot löytäneet aseita sen murtamiseen.

– Samankaltaisen meiningin on jatkuttava sunnuntaina – tasoa pitää pystyä nostamaan, ettei Roosters pääse lähelle maalialuetta. Vastaan tulee hieman erityyppinen joukkue. Heillä on monipuolinen hyökkäys eikä keskittyminen voi mennä ainoastaan yhden osa-alueen eliminoimiseen.

Hävisitte runkosarja kohtaamisen kotona selvin luvuin – mitä tuosta pelistä opittiin?

– Se oli meidän kauden huonoin ottelu. Lähdimme tuolloin pelaamaan heidän heittoaan liikaa pois. Monipuolisena joukkueena reagoivat tähän ja rupesivat juoksemaan pelinrakentajan toimesta enemmän. Ja kun saimme tuon osa-alueen pysäytettyä, alkoivat taasen avaamaan heittoa. Emme päässeet pelin päälle missään vaiheessa ja alipelasimme. Sunnuntaina täytyy itse tehdä aloitteet, olla aggressiivisempi ja monipuolisempi puolustussuuntaan.

Mitkä ovat Roostersin vahvuudet?

– Heillä on äärettömän hyvin hiottu hyökkäyssysteemi ja erinomainen valmennus, joka osaa katsoa, reagoida ja löytää heikot kohdat vastustajastaan. Joukkue on todella fyysinen ja heidän asenteensa on kova koko ajan. Taklauspelaaminen on sarjan eliittiä ja puolustus löytää oikeat kulmat taklauksilleen.

Millä asein Roosters sunnuntaina kaatuu?

– Meidän pitää saada juoksu kulkemaan samalla tavoin kuin Wolvoja vastaan. Systeemimme perustuu pitkälti samaan, mitä miehissä tehdään. Hyökkäys on hyvä pitää kentällä ja sitä kautta hallinnoida kelloa. Juoksu täytyy olla monipuolista ja kun boksi tulee täyteen, heittää. Puolustuksessa täytyy kyetä ottamaan counter-pelit ja pelinrakentajan omat juoksut pois. Tiukka peli luvassa – piste-ero tulee olemaan pieni.

Mikä tulee olemaan ottelun ratkaisutekijä sunnuntaina?

– Haluaisin nähdä, että meidän keskushyökkääjä Miro Nuutti olisi yksi ratkaisutekijöistä – hänen juoksunsa tulee olemaan isossa roolissa.

 

Roosters ja Butchers päävalmentajien esiin nostamia pelaajia perusteluineen, joita ottelussa kannattaa erityisesti seurata:

 

Sampo Viinamäki, Butchers: ”Tosi hyvä ja pelinsä tietävä laitahyökkääjä”

Akseli Vartiainen, Roosters: ”Huikea kausi Vaahteraliigassa ja vuori, johon valmentaja voi luottaa täysin”

Miro Nuutti, Butchers: ”Erittäin hyvä ja luotettava pallonkantaja”

Edvard Vesterinen, Roosters: ”Molempiin suuntiin pelaava, erinomainen linjapelaaja ja ikäluokkansa eliittiä”

Otto Mäkinen, Butchers: ”Puolustuksen linjan väkivahva, isoihin suorituksiin kykenevä pelaaja”

Viljo Lempinen, Roosters: ”Viime kaudella Miesten Vaahteraliigan vuoden tulokkaaksi valittu, takakentän virtuoosi”

Uche Nwosu, Butchers: ”Nopea keskushyökkääjä varustettuna hyvällä peliälyllä”

Veikko Holmberg, Roosters: ”Laitahyökkäjä, jota on todella hankala pysäyttää, kun saa pallon käsiinsä ja jalat alle”

 

U19 SM-sarja, finaali:

08.07.2018 | 18:00 | Velodromi, Helsinki:

Helsinki Roosters – Porvoo Butchers