Roosters ja Wolverines hakevat asetelmia pudotuspeleihin

6.7.2018


Saints-puolustuksen pitää kyetä roikkumaan Briukhovetskayan mukana. Kuva: Harri Koivunen
Saints-puolustuksen pitää kyetä roikkumaan Briukhovetskayan mukana. Kuva: Harri Koivunen

Saints pyrkii pysäyttämään Daria Briukhovetskayan.

Naisten Vaahteraliigan runkosarjan jälkimmäinen puolisko pyörähtää käyntiin lauantaina kahden ottelun saattelemana. Pyynikillä kello 16 alkavassa taistossa Tampere Saints hakee revanssia avauskierroksella kärsitylle tappiolleen Valkyriesin vieraana. Kahta tuntia myöhemmin Helsingissä mitellään pääkaupungin valtiudesta, kun sarjakakkonen Roosters pyrkii kuromaan vierailija Wolverinesin etumatkan kiinni.

Ei mitään hokkuspokkusta

Lauantaina Velodromilla nähdään laatuviihdettä, kun Roosters ja Wolverines ottavat toista kertaa tällä kaudella yhteen.  Sarjan ottelut ovat toistaiseksi pysyneet aika tasaisina, ja loppukauden peleillä on vielä vaikutusta playoff-kuvioihin. Kauden ensikohtaamisessa Brahen kentällä Wolverines meni ohi toisella puoliajalla. Roostersin päävalmentaja Heli Harjanne haluaa välttää tämän lauantain ottelussa.

– Viimeksi hävityn ottelun jälkeen tietysti revanssihengessä valmistaudutaan. Sarja kokonaisuudessaan on tasainen ja kaikki pelaamamme ottelut ovat olleet tiukkoja ja mielenkiintoisia. Kaikki runkosarjan loput pelit lähdetään voittamaan hyvällä valmistautumisella. Kausi tulee näyttämään, mihin se riittää.

Wolverines haki viime viikonloppuna kauden suurinumeroisimman voiton Tampereelta. Päävalmentaja Pekka Lamminsalo haluaa kuitenkin pitää joukkueensa jalat maassa kauden edetessä.

– Kausi on alkanut hyvin, mutta meillä on vielä paljon parannettavaa. Luotamme valmistautumisen prosessiimme, eikä lauantain peliin valmistautuminen tule poikkeamaan erityisen paljon aiemmasta. Pyrimme kehittymään joka treeneissä ja fokus on etenkin perustekemisen hiomisessa.

Joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen jälkeen Lamminsalo harmitteli Wolverines-hyökkäyksen haparoivaa alkua, eikä halua sen toistuvan Velodromilla.

– Viime kerralla emme aloittaneet peliä vahvasti. Annoimme pallon aivan liian monta kertaa puolustukselle. Tärkeintä lauantaina on suojella palloa paremmin, jakaa palloa laajasti kaikille pelaajillemme ja pelata rennon konemaisesti läpi koko pelin.

Brahen kentällä puolustus, Anne Rasilahden voimin, vastasi Roostersin ainoasta pistesuorituksesta.  Wolverines onnistui kuitenkin tekemään voittoon tarvittavat pisteet piristyneen toisen puoliajan esityksen ansiosta. Pysäyttääkseen tällä kertaa vastustajan hyökkäyksen on Roostersin säilytettävä iskukykynsä ottelun loppuun saakka.

– Pelin loppuun asti pitää olla terävänä ja pystyä pelaamaan omien vastuiden kautta. Linjapelin onnistuminen on avain onnistumiseen juoksupuolustamisessa ja takakentän peitot sekä vastaparit heittopuolustamisessa, listaa Harjanne.

Päästäkseen kotiottelussa vastustajan maalialueelle Teemu Kuusisto ei kaipaa taikatemppuja kukkojen hyökkäykseltä. Hyvin hoidettu oma osuus jokaiselta pelaajalta riittää kokenutta puolustustakin vastaan.

– Samoilla avaimilla lähdetään liikkeelle, kuin viime kerralla. Perussuorittaminen pitää olla hyvää, millään hokkuspokkus-tempuilla ei hyviä ja kokeneita puolustuksia avata. Vaikka jotain sellaista, mitä tällä kaudelle ei ole vielä meiltä nähty onkin mukana, niin ei toki mitään sellaista, mitä Wolverines-puolustus ei olisi ennen nähnyt.

– Saimme edellisessä ottelussa kyllä liikutettua palloa, vaikka maalialueelle asti ei päästykään. Kun blokkityöskentelymme on parantunut kauden aikana, uskon vakaasti, että maalialuekin löytyy, toteaa Roosters-hyökkäystä koordinoiva Kuusisto luottavaisena.

Kahdessa edellisessä ottelussa Roostersin hyökkäys on jyrännyt vakaasti maata pitkin kohti vastustajien maalialuetta. Sen pysäyttäminen on Lamminsalolla ensimmäisenä Wolverines-puolustuksen tehtävälistalla.

– Roosters-hyökkäys on edennyt viimeisessä kahdessa pelissä keskimäärin 300 jaardia peliä kohden. On sanomattakin selvää, että meidän on kyettävä minimoimaan juoksupelien tehokkuus. Tämä vaatii varmaa taklaamista, hyviä kulmia pursuitissa ja kurinalaista oman vastuun pelaamista.

 

LA 07.07.2018 | 18:00 | Velodromi, Helsinki:

Helsinki Roosters – Helsinki Wolverines

Lähde: Helsinki Roosters

 

Pietari Valkyries saapuu Tampereelle kotiotteluunsa

Tampere Saints on pelannut runkosarjan kaikki kotiottelunsa ja aloittaa vieraspelikierrokset. Vieraspeleihin tulee kuitenkin pehmeä lasku, kun ensimmäinen vierasottelu Valkyries – Saints pelataan Tampereella Pyynikin urheilukentällä kello 16 alkaen. Pietarilaiset pelaavat myös kotiottelunsa vastustajakentillä, joten käytännössä myös tulevana lauantaina –  vaikka nimellisesti ottelu on Valkyriesin kotiottelu – Tampere Saints toimii ottelujärjestäjänä.

Tamperelaisten ja pietarilaisten ensimmäinen kohtaaminen kesäkuussa oli äärimmäisen jännittävä viimeiseen sekuntiin saakka. Saintsin unelma-alusta huolimatta Valkyries tuli viimeisten minuuttien maalilla ohi ja vei sarjapisteet mukanaan 14–20. Ensimmäinen Vaahteraliiga-peli osoitti kuitenkin, että tamperelaiset voivat haastaa viime vuoden pronssimitalistin. Saints lähteekin hakemaan revanssia pietarilaisista.

Valkyriesin kovin ase on kaksikko Elena Proskurikova ja Daria Briukhovetskaya. Pelinrakentaja Proskurikova ja keskushyökkääjä Briukhovetskaya ovat pietarilaisten kivenkovan juoksuhyökkäyksen perusta option-peleillään, joissa pelinrakentaja päättää joko antaa pallon hyökkääjälle tai kantaa sitä itse. Kaksikko on vastannut kaikista Valkyriesin maaleista tällä kaudella ja ovat varmasti puolustuksen suurennuslasin alla.

Tähän haasteeseen lähtee vastaamaan tamperelaisten kivenkova puolustuksen linja, jossa pyritään pysäyttämään juoksut jo ennen kuin ne pääsevät linjan tasalle. Katsojan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota puolustuksen linjan keskimmäiseen pelaajaan eli noseen. Saintsissä nosen paikkaa pelaavat väkivahvat ja vaikeasti ohitettavat Annika Rannikko ja Anni Rastas, jotka tekevät kaikkensa häiritäkseen ja taklatakseen pallonkantajan, on se sitten keskushyökkääjä tai pelinrakentaja.

Saintsin kokoonpanoa ovat kaventaneet loukkaantumiset ennen kautta ja sen aikana. Silti tamperelaiset ovat pyörittäneet kahta joukkuetta ja taanneet näin kaikille peliaikaa ja mahdollisuuden kehittyä omalla tasollaan. Tämä on kuitenkin luonut myös Vaahteraliigapelaajille tarpeen kantaa vastuuta ja isoja minuutteja, sillä esimerkiksi viime viikon lauantaina pelattiin Saintsin sinisissä niin Vaahteraliigaa Tampereella kuin naisten kakkosdivisioonan turnaus Rovaniemellä. Lauantaiksi tamperelaiset yhdistyvät jälleen yhdeksi tiiviiksi joukoksi ja pääsevät hyödyntämään myös Rovaniemeltä kokemusta hankkineita pelaajiaan kokoonpanossaan.

Saintsin päävalmentaja Jussi Honkonen korostaa, että kauden aloitus, tappioista huolimatta, on mennyt suunnitelmien mukaan.

– Olemme päässeet haastamaan viime kauden liigajoukkueita ja osoittaneet, että pystymme heidät jopa voittamaan. Valkyriesia ja Roostersia vastaan johdettiinkin, mutta kaverit menivät vielä kokemuksella ja kylmähermoisuudella ohi. Lähdemme kuitenkin kauden toiselle puolikkaalle valmiina haastamaan. Olemme treenaneet ahkerasti ja oppineet liigan vaatiman pelitahdin.  Tavoitteenamme on edelleen taistella välieräpaikasta ja sen jälkeen kaikki on mahdollista. Ylpeä olen jo nyt kaikkien pelaajieni suorituksista kentällä.

Saints lähtee vieraspelikierroksille ja runkosarjan toiselle puolikkaalle voitontahtoisena ja revanssi mielessään. Joukkue haluaakin varmasti viimeisessä Tampereella pelattavassa runkosarjaottelussaan tarjota Pyynikille saapuvalle yleisölle ikimuistoisen ottelun.

 

LA 07.07.2018 | 16:00 | Pyynikki, Tampere:

Pietari Valkyries – Tampere Saints

Lähde: Tampere Saints