TV-ottelun ennakko: Cardinals-49ers

29.10.2012


Nelonen Prolla ensi yönä NFC Westin kamppailu.

Kahdeksannen viikon päättää NFC Westin divisioonaottelu, jossa San Francisco 49ers matkaa Arizona Cardinalsin vieraaksi University of Phoenix -stadionille, Arizonan Glendaleen. Ottelu on NFC West -divisioonan kärkijoukkueiden taistelu ja tällä kaudella divisioonan joukkueiden puolustuksia on pidetty koko liigan kovimpina. Ottelun voittajalle on luvassa divisioonan johtopaikka. Koska San Franciscon edellisviikon ottelu oli jo torstaina Seattlea vastaan, on joukkueella ollut hyvin aikaa valmistua koitokseen.

San Franciscon hyökkäys vs. Arizonan puolustus

San Franciscon pelinrakentaja Alex Smith ei ole se kaveri, jonka haluaisit johdattamaan joukkuettasi kahden minuutin varoituksen jälkeen. Onneksi 49ers on rakentanut joukkueen siten, että Smithin ei tarvitse heittämällä voittaa otteluita. Tälläkin kaudella joukkueen juoksuvoima on jaardeilla mitattuna ollut liigan parhaimmistoa. Juoksuvoima kulminoituu pallonkantaja, keskushyökkääjä Frank Goreen, jolle huilihetkiä tarjoaa kakkosmies Kendall Hunter. Yhdessä kaverit muodostavat melko kovan kombinaation, joista ensimmäinen edustaa voimaa ja toinen nopeutta. Lisäksi on mielenkiintoista seurata kuka toimii fullina juoksupeleissä – 49ers tykkää vaihdella kaveria vastustajan ja tilanteen mukaan. Vaikka se tylsältä voi kuulostaa, niin tämäkin ottelu tulee ratkeamaan linjojen välillä. San Franciscon pelityyli vaatii, että linjamiehet hoitavat hommansa ja blokkaavat tilaa juoksulle. Tämä onkin onnistunut usein tällä kaudella.

Perinteisesti pelaava 49ers luottaa kuitenkin sen verran pelinrakentajaansa, että varsinkin juoksun toimiessa heittää Smith usein ns. playaction-syötön. Näiden heittojen vastaanottajana toimii usein jompikumpi sisemmistä laitahyökkääjistä eli Vernon Davis tai Delanie Walker. Davis on muuten vastaanottajana yksi liigan tunnetuimpia sisempiä kavereita. Joukkueen ulommat laitahyökkääjät ovat todella kovia nimellisesti. Mm. Randy Moss, Mario Manningham ja Michael Crabtree ovat rosterissa, mutta eivät ole Smithin heittojen vastaanottajina päässeet esittämään oikein osaamistaan. Ja tällä kaudella kun joukkue on edennyt juoksemalla, ei Smithin ja laitahyökkääjien apuja ole tarvittu.

Tämän kauden Arizonan puolustuksesta puuttuu joku elementti. Olen pitänyt joukkueen puolustuksen linjassa olevia Darnell Dockettia ja Calais Campbellia liigan parhaimpana linjamiesduona, jotka aiheuttavat aina kauhun hetkiä vastustajalle, mutta hekään eivät ole täysin pelanneet odotusten mukaan. Silti tilastojen valossa on Cardinalsin puolustus ollut liigan parempaa keskiluokkaa, sijalla seitsemän. Ja se tärkein asia on ollut kunnossa eli joukkuetta vastaan ei ole onnistuttu tekemään paljoa pisteitä. Kolme NFC Westin joukkuetta (SF, SEA, ARI) on muuten Chicagon jälkeen ”vastustajan pisteet per ottelu” -tilaston kärkisijoilla.

Lisäksi Cardinalsin ns. secondary eli kulmapuolustajat ja takamiehet ovat nimimiehiä ja valehtelisin, jos en sanoisi, että aloittavat pelaajat saisivat aloittaa melkein missä vaan joukkueessa. Erityisesti kulmapuolustaja Patrick Peterson ja takamieslegenda Adrian Wilson ovat kavereita, joita kannattaa seurata. Ja luulen, että ei suurta vaivaa tähän ei joudu tekemään, koska kaverit ovat melko varmasti esillä tässäkin ottelussa.

Arizonan hyökkäys vs. San Franciscon puolustus

Jos ja kun aloittava pelinrakentaja Kevin Kolb ei pelaa, on Arizonan hyökkäys pääosin John Skeltonin heittojen varasssa. Ja viime viikon kokemuksella täytyy sanoa, että yhtälö ei ole kovin toimiva. Vaikka joukkue pystyi pitämään Vikingsit parissa sadassa jaardissa, tuli tappio koska oma hyökkäys ei edennyt. Vaikka vanha klisee vannookin puolustuksen nimeen, ei pelkästään puolustamalla pärjää. Ilkeästi sanottuna SF ja Arizona ovat vähän samankaltaisia joukkueita, jotka tarvitsevat juoksun toimivuutta ettei huonon pelinrakentajan tarvitse heittää. Ja Arizonalta puuttuu se oma Frank Gore, joka poistaisi painetta pelinrakentajalta. Beanie Wells oli hyvä vaihtoehto, mutta on ollut sairastuvalla kolmannen viikon pelistä lähtien, eikä korvaavat pelaajat ole kovin hienoja otteita esittäneet. LaRod Stephens-Hawkingsin on ollut se ykköspallonkantaja.

Jos ja kun Skelton heittää ei vastaanotto jää useinkaan tekemättä laitahyökkääjäikoni Larry Fitzgeraldin napatessa pallon. Kyllä palloa tarjotaan muillekin, mutta Fitz on yksikään jo sellainen uhka, jota jokainen puolustaja kunnioittaa varmasti. Kaverin taidot yhdistettynä paremmin heittävään pelinrakentajaan auttaisivat jokaista NFL-joukkuetta. Sinä vuonna kuin Cardinalsilla oli edes jotenkin heittävä pelinrakentaja, oli joukkue heti Super Bowlissa.

San Franciscon puolustuksesta on vaikea nostaa parhaita yksilöitä. Puolustustilastoissa joukkue komeilee vastustajan etenemien jaardien määrässä liigan ensimmäisenä ja annettujen pisteiden valossa joukkue on toisena. Kun Arizonan kohdalla mainitsin, että secondary voisi aloittaa missä muussa joukkueessa tahansa, on sanottava että San Franciscosta voi sanoa täysin saman asian ja mukaan voi vielä laskea vielä linja- ja tukimiehetkin. Tällaisissa otteluissa, missä vastustaja varmaan yrittää juosta saa tukimies Patrick Willis varmasti näkyvyyttä tehokkaana juoksujenpysäyttäjänä.

Erikoisjoukkueet

Kummallakin joukkueella on mielestäni ihan kelvolliset potkaisijat: San Franciscolla on David Akers ja Arizonalla Jay Feely. Punttereita eli lentopotkaisijoita vertaillessa kallistun hieman 49ersin suuntaan. Joukkueen Andy Lee aiheuttaa useammin sen, että vastustaja joutuu aloittamaan melko huonosta kenttäasemasta (20 jaardin sisälle: 14/26 vs. 18/44). Molemmilla joukkueilla on todella vaaralliset potkujenpalauttajat. Minä ainakin pidän Ted Ginn Jr:a ja Patrick Petersonia liigan kärkipään kavereina. He palauttavat nimenomaan niitä lentopotkuja. Aloituspotkujen palauttajat eivät mielestäni ole niin mielenkiintoisia.

Loppuyhteenveto

Ainoa asia, minkä lasken Arizonan eduksi, on se että ottelu pelataan Arizonassa eli kuten valtaosa, myös minä odotan San Franciscon vievän ottelun ja vakiinnuttavan paikkansa divisioonan ykkösenä. NFC Westin puolustukset ovat tosin tällä kaudella olleet ihmeellisiä ja ei olisi ollenkaan ihmeellistä jos Ken Whisenhuntin puolustus ”nollaisi” jotenkin Jim Harboughin porukan hyökkäysaikeet, vaikka en sellaista odotakaan. Jotain kertoo varmasti, että en löisi vetoa ottelun voittajasta.

Ottelun näet suorana Nelonen Pro:lta maanantain ja tiistain välisenä yönä kello 3:20.

Joose Hirvonen / 2minuutinvaroitus.com

Lisää NFL:ää suomeksi: http://www.2minuutinvaroitus.com/

Nelonen Pron NFL-sivut: http://www.nelonenpro.fi/nfl