Veikko Lamminsalo 19-vuotiaiden MM-finaaliin tuomariksi

22.7.2018


Veikko Lamminsalo takatuomarina (takana) Japanin ja Meksikon välisessä ottelussa. Kuva: GRC Photos
Veikko Lamminsalo takatuomarina (takana) Japanin ja Meksikon välisessä ottelussa. Kuva: GRC Photos
Tuomaristo muistaa asuissaan huhtikuussa edesmennyttä kollegaa, australialaista David Sinclairea.
Tuomaristo muistaa asuissaan huhtikuussa edesmennyttä kollegaa, australialaista David Sinclairea.
U19 MM-kisojen tuomarit
U19 MM-kisojen tuomarit
Virallinen kisapallo
Virallinen kisapallo

Loppuottelussa kohtaavat isäntämaa Meksiko ja Kanada. Ruotsi ja USA ratkaisevat pronssin kohtalon.

19-vuotiaiden MM-turnaus Meksikossa huipentuu ensi yönä Suomen aikaa pelattavaan finaaliin, jossa kohtaavat Meksiko ja Kanada. Eurooppalaista osaamista turnaukseen vienyt Ruotsi saa pronssiottelussa vastaansa USA:n. Sijoitusottelussa kohtaavat Japani ja Australia.

Suomi taisteli paikasta MM-kisoihin vuosi sitten EM-turnauksessa Tanskassa, mutta tuolloin kisamatkan itselleen kuitenkin kuittasi länsinaapuri. Suomalainenkin jenkkifutisosaaminen on kuitenkin läsnä Meksikossa, sillä kahden edellisen kauden päätteeksi vuoden Vaahteraliiga-tuomariksi valittu Veikko Lamminsalo kuuluu kisojen tuomaristoon.

– Tämä, että sain määräyksen U19 MM-kisoihin, on ensinnäkin aivan mieletön mahdollisuus päästä edustamaan Suomea kisoihin jollain tavalla. Toinen asia, joka tuli mieleen on kiitollisuus. Se, että meillä on lajiliitto, joka tukee tuomaritoimintaa määräämällä meitä turnauksiin, on tärkeä juttu. SAJL:lle kuuluu iso kiitos tästä mahdollisuudesta ja toivonkin, että olen ollut luottamuksen arvoinen, Lamminsalo kertoo.

Aiemmin tänä kesänä Perttu Hautala oli Kiinassa tuomarina kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton MM-turnauksessa.

Lamminsalo valmistautui turnaukseen huolella. Matka Meksikoon alkoi 13. heinäkuuta, mutta aikaeron vuoksi Lamminsalo alkoi kääntämään unirytmiään jo viikkoa aiemmin. Meksikossa kello on kahdeksan tuntia Suomen aikaa jäljessä.

– Torstaina vedin vielä liigamatsin Velolla ja perjantaina alkoi pitkähkö matka Pariisin kautta kohti Meksikoa. Pelkästään Pariisista lento Mexico Cityyn kestää 12 tuntia.

Yksin ei Lamminsalon tarvinnut matkaa taittaa, sillä Pariisissa samaan koneeseen nousivat myös tanskalainen Frank Kristensen ja ranskalainen Juan Perez Canto. Heti seuraavana päivänä Lamminsalo oli takatuomarina Meksikon ja Japanin välisessä ottelussa, joka käynnistyi kello 14.

– Ottelu oli alkuun aika tasainen, mutta Meksiko vei sen lopulta. Olisiko japanilaisilla ollut aikaero-ongelmia ja tottumattomuutta korkeaan ilmanalaan? pohtii Lamminsalo.

– Meksiko sijaitsee kuitenkin yli kahden kilometrin korkeudessa. Itse huomasin, että puuskutus alkoi melko herkästi juoksupyrähdyksissä. Itse ottelussa ei tullut muuta tuomaroinnin kannalta merkittävää kuin yksi aivan hirmuinen niitti meksikolaiselta takakenttäpelaajalta Japanin laitahyökkääjään. Katsoin, että kyse ei ollut tähtäämisestä ja videot vahvistivat tämän. Se oli merkittävä niin sanottu "no call", joka meni oikein.

 

Kuuma, kuumempi, Meksiko

Jokainen maantieteeseen tutustunut tietää, että keskikesän aikoihin aurinko paistaa suoraan keskitaivaasta eli zeniitistä kravun kääntöpiirin kohdalla. Mexico City puolestaan sijaitsee juuri noilla leveysasteilla. Toisin sanoen keskipäivän aikaan ei synny varjoja juuri lainkaan, vaan lämpö ja valo sinkoutuvat maahan suoraan pään yläpuolelta.

Suomalaisesta tämä saattaa ensialkuun kuulostaa eksoottiselta, mutta keskiviikkona Lamminsalo koki sen lähinnä haasteena. Luvassa oli nimittäin hänelle kahden pelin ottelupäivä: ensin Japani–Kanada ja heti seuraavassa ottelussa yksi odotetuimmista otteluista eli Meksiko–USA. Lämpöä riitti.

– Onneksi elettiin keskiviikkoa ja alla oli 3 päivää taukoa ja aikaa totutella aikaeroon. Valmistautumisesta ehkä tärkein elementti oli "juoda kuin lehmä". Se alkoi jo edellisenä iltana ja koska Moskovan MM-turnaus oli päättynyt, sai paikallisesta ”Sittarista” urheilujuomapullon alle eurolla. Jos lauantain matsi oli puolipilvinen ja kohtalaisen viileä (24°C), oli keskiviikko aurinkoinen ja kuuma. Aurinkorasvaa oli pakko laittaa.

– Ensimmäisessä ottelussa kanukit veivät Japania. Kanadalaiset olivat järjestään lähes päätä pidempiä, mutta japanilaiset pistivät kampoihin, minkä pystyivät. Tuomaroinnin kannalta matsi oli meiltä parempi kuin ensimmäinen, mikä on aika normaalia, koska tiimityöskentely ja kommunikointi paranevat kisojen edetessä. Tämä matsi tuntui jo aika mukavalta.

Yksi asia, jonka Lamminsalo oppi jo ensimmäisessä ottelussa, oli nopeus.

– Nämä nuoret ovat maailman nopeimpia pelaajia ikäluokassaan. Siitä viisastuneena kunnioitin nopeutta selvästi enemmän ja olin syvissä peleissä paremmin sijoittuneena, mikä helpottaa kutsujen tekemistä paljon. 

Jälkimmäisestä ottelusta odotettiin USA:n voittoa, niin kuin tyypillisesti varsinkin Amerikoissa käydyissä turnauksissa on tapana (vaikka Kanada USA:ssa 2012 mestaruuden veikin). Kaikkien yllätykseksi Meksiko voitti USA:n ja eteni finaaliin.

– Jenkit sortuivat tyhmiin virheisiin, pallojen menetyksiin sekä huonoihin ja outoihinkin pelivalintoihin, arvioi Lamminsalo. – He hävisivät Meksikolle selvästi ja tämä uuden mantereen Suomi-Ruotsi oli melkoinen pettymys jenkeille. Isoin asia tuomariryhmälle oli ”game management” eli nahinoiden ja jälkipelien estäminen. Siinä onnistuttiin hyvin. Sen lisäksi jaksoin tuon toisenkin ottelun hyvin loppuun ilman kramppeja.

 

Huolellinen valmistautuminen auttaa

Jos on pitänyt kiirettä otteluissa, niin välipäivinä on ollut rauhallisempaa: ”Pelkkää luppoaikaa”, kuten Lamminsalo asian ilmaisee.

– Jokaista pelipäivää edeltää niin sanottu pre game -sessio, jossa käydään läpi kisaorganisaation toiveet meille sekä mahdolliset joukkueiden käyttämät pelit ja muodostelmat sekä niiden vaikutukset meidän mekaniikkaan. Hyvä esimerkki tästä on jenkkien swinging gate  -muodostelma,  jossa mun avain on yllättäen aloitussyötön antaja.

– Pelipäivien jälkeen meillä on iltaisin post game -sessio, jossa puretaan edellisen päivän otteluiden hyvät, pahat ja rumat. Esimerkkinä siellä oli muun muassa meikäläisen ja kahden deep wingin puolustuksen laskentamoka. Yhdellä oli 12 (ja myöhäinen lippu), toisella 11 ja mä en ehtinyt laskea uudelleen, kun puolustukseen juoksi sisään pelaaja. Lippu otettiin pois, koska liputtaja ei ollut täysin varma ja me kaksi muuta ei pystytty tukemaan lippua. Sattuu sitä näissäkin piireissä. 

 

Tiukan seulan läpi finaaliin!

Torstain session jälkeen tuomaristo jäi odottamaan määräyksiä finaalipäivälle, ja varsin myöhään lauantaina ne lopulta tulivatkin. Jotakin Lamminsalon onnistumisesta kertoo se, että hänet valittiin MM-finaalin tuomariryhmään takatuomariksi!

– Näihin kisoihin on valikoitu tuomarit tietysti osallistuvista maista, mutta IFAF pyysi jäsenmailtaan ehdokkaita yleisesti ja näistä ehdokkaista valittiin sopivat edustamaan maitaan, Lamminsalo selventää. – Minultakin pyydettiin omaa erotuomari-CV:tä. Meksikolaisten määrää (5) selittää varmaankin se, että tarjokkaita ei ole ollut niin paljon kuin odotettiin. Osallistuvista maista esimerkiksi Ruotsilta on vain Rikard (Hellgren) mukana ja Japanista tuomareita tuli kaksi.

Yhdysvaltalainen Bill LeMonnier nimeää tuomarit otteluihin sen perusteella, minkälaista palautetta hän saa päätuomareilta ja mitä otteluarviot kertovat – tuomarit ovat siis jatkuvan arvioinnin kohteena.

– Finaalimääräys on kaikkien tavoitteena, mutta vain kahdeksan sinne pääsee ja yksi varalle. Finaalimääräys tarkoittaa sitä, että siellä olevat tuomarit ovat tehneet turnauksen alussa asioita oikein. Tästä syystä olen tosi iloinen tästä määräyksestä, joka on ensimmäinen MM-finaalipaikka itselleni! 

 

Verkostoitumista, kehittymistä ja kulttuuria

Tuomaroitujen ottelujen ohessa, suuressa kuvassa Lamminsalo näkee tämänkaltaiset turnaukset ennen kaikkea mahdollisuutena kehittyä.

– Kutsun turnauksia miniklinikoiksi, vaikka nämä ovat ehkä kuitenkin superklinikoita. Tarkoitan sitä, että teemme täällä yhdessä töitä ja saamme siitä välittömän palautteen ja pääsemme jo seuraavassa ottelussa ajamaan uutta sisään. Toinen juttu on tietysti se, että turnauksissa oppii tuntemaan uusia kasvoja. Pääsemme jakamaan kokemuksiamme ja tutustumaan toistemme tyyliin työskennellä. Tämä menee "priceless–kategoriaan”.

MM-kisoissa tuomareita on yhteensä 23. Kisajärjestelyt ovat ainakin tuomaritiimin osalta toimineet hyvin.

– Kuljetukset kentälle ja hotellille ovat olleet aikataulussa. Jonkin verran on ollut ongelmia näkyvän yrityskellon kanssa. Se on langattomana vähän pätkinyt pysähtyen satunnaisesti, mutta siihenkin taisi löytyä korjaus, koska keskiviikkona ei niissä kahdessa ottelussa, joissa olin, ollut mitään häikkää. Ruokailut ovat olleet toimivat hotellilla ja pelipäivinä olemme saaneet eväslaatikot mukaamme. 

Vaikka jenkkifutis, tuomarointi, uuden oppiminen ja verkostoituminen ovatkin olleet keskiössä, ovat järjestäjät huolehtineet myös siitä, että muutamana varsinaisena vapaapäivinä on ollut muutakin mietittävää kuin amerikkalainen jalkapallo.

– Enimmäisenä päivänä kävimme katsomassa atsteekkien pyramideja Teotihuacassa ja perjantaina olimme Mexico City Tourilla. Kulttuuria ei sovi unohtaa.

 

U19 MM-finaali

0:00 | Mexico City:

Meksiko – Kanada

Ottelustream löytyy täältä: http://ifaf.yaretv.com