Naisten I-divisioona huipentuu lauantaina

27.7.2018


Steelers Naiset ovat valmiina lauantain finaaliin. Kuva: Jari Turunen
Steelers Naiset ovat valmiina lauantain finaaliin. Kuva: Jari Turunen
Trojans Women aikoo pitää kauden tavoitteistaan kiinni. Kuva: Kari Toivonen
Trojans Women aikoo pitää kauden tavoitteistaan kiinni. Kuva: Kari Toivonen

Finaalissa vastakkain asettuvat kautensa tappioitta tähän mennessä rymistelleet Kuopio Steelers Naiset ja Turku Trojans Women.

Naisten I-divisioonan loppuottelussa kohtaavat kaksi omaa lohkoaan dominoinutta joukkuetta, Relico Trojans Women Turusta ja Steelers Naiset Kuopiosta. Kumpikaan joukkue ei hävinnyt runkosarjassa otteluakaan ja välierätkin menivät selvästi näille joukkueille, joten odotettavissa on äärimmäisen jännittävä ottelu. Finaali pelataan Kuopiossa lauantaina 28.7. kello 15.00 alkaen.

Taito maalintekoon

Vastakkain asettuvat kaksi joukkuetta, joiden maalierot läpi kauden olleet selvääkin selvemmin plussan puolella. Runkosarjassa lauantain kotijoukkue Steelersin maalisuhde näytti +197 ja Trojansin tuosta vielä astetta positiivisempaa, +266.

Molemmat joukkueet pelaavat monipuolista peliä, joka on tasapainoinen yhdistelmä heittoja ja juoksuja. Steelersin pelinrakentaja Emmi Kolehmainen on pitkä ja kookas pelaaja, joten hän näkee hyvin linjan takaa laitahyökkääjänsä, eikä kaadu ihan pienestä. 

Trojansin hyökkäyspeliä johtaa maajoukkuepelinrakentaja Jonna Hakkarainen ja hänellä on heittojensa kohteina varmakätinen laitahyökkääjäryhmä, jonka terävimpinä huippuina Jutta Luhtala ja Kirsti Nirhamo. Molemmat äärimmäisen nopeita pelaajia, jotka pallon saatuaan katoavat maisemaan nopeammin kuin ehdit kissaa sanoa. Hakkarainen on myös nopea jaloistaan ja pystyy tilanteen niin vaatiessa noukkimaan puuttuvat jaardit omatoimisestikin.

Lauantain kulmakivi: Puolustustyöskentely

Puolustuspeli on kummallakin finalistilla kivikovaa. Steelers päästi vain 50 ja Trojans 40 pistettä kuudessa ottelussa. Kumpikin kohtaa kuitenkin vasta nyt tähän mennessä kovimman vastustajansa, joten on mielenkiintoista nähdä, mikä on puolustusten todellinen taso.

Trojansin puolustuksen linja on yhdistelmä voimaa ja nopeutta ja sen läpi on ollut todella vaikea päästä. Ainoastaan kiertopeleillä vastustajat ovat saaneet edes jonkinlaista etenemistä aikaan. Tukimiesosasto on aggressiivinen ja takakenttä on pitänyt isot heittopelit täysin pimennossa.

Samat sanat pätevät myös Steelersin puolustukseen – Kuopion jenkkifutisylpeyden viimeisin taidonnäyte on menneen viikonlopun välierästä, jossa West Coast Phoenixin hyökkäys onnistui murtamaan Steelers puolustuksen vain kertaalleen. Takakentällä Evi Laajapuro on pelannut näyttävästi ja onnistui välierässä katkaisemaan kahdesti raisiolaisten heiton, joista toisen aina maaliin saakka.

Lauantaina pelattavan finaalin kulmakiveksi nouseekin se, kumman joukkueen puolustus kykenee pysäyttämään vastustajan etenemisen ja pakottamaan luopumaan pallosta. Taitoa, aggressiivisuutta ja matchuppeja on luvassa jokaisessa downissa.

Ones-to-watch: Pulkkinen vs. Kaszas

Trojans ja Steelers eivät ole naisten sarjoissa kohdanneet koskaan aikaisemmin ja näiden kahden musta-asuisen joukkueen ottelusta onkin lupa odottaa mielenkiintoista kamppailua. Kuopiolaisten kovin syömähammas on väkivahva, maajoukkueessakin pelannut keskushyökkääjä Laura Pulkkinen, joka on ollut hurjassa iskussa tällä kaudella. Hän ei juuri koskaan pysähdy ensimmäiseen taklaukseen, vaan polkee sitkeästi jaardeja joukkueelleen. Trojansin puolustuksen täytyy olla kärppänä hänen kimpussaan, ja ennen kaikkea taklata riittävän alas, sillä muutaman puolustajan Pulkkinen kantaa mukanaan vaikka selässään.

Trojansin vastaava pelaaja on Lea Kaszas. Hän on niin usein nähty vieras vastustajien maalialueella, että hän on jo kääntänyt postinsakin tulemaan sinne. Jos Laura Pulkkinen on voimakas jyrä, ovat Lea Kaszasin vahvuuksia sitkeys ja pettämätön pelisilmä. Kaszas lukee peliä taitavasti, osaa löytää puolustuksen haavoittuvimmat kohdat ja hakea sinnikkäästi vapaat reitit. Lea on myös erittäin nopea, joten jos hän pääsee irti ensimmäisistä taklauksista, hän pysähtyy yleensä vasta maalialueella.

Näiden kahden pelaajan kohtaaminen tapahtuu ihan fyysisestikin, sillä Kaszas pelaa myös puolustuksessa tukimiehen pelipaikalla eli on ottamassa vastaan Pulkkisen juoksuja Steelersin hyökkäysvuorojen aikana.

Panos

Panoksena loppuottelussa on I-divisioonan voiton lisäksi mahdollisuus päästä vielä jatkamaan kautta, sillä ottelun voittaja etenee Naisten Vaahteraliigan välieriin. I-divisioonan voittaja kohtaa Vaahteraliigan runkosarjan voittajan, joka on jo ennen viimeistä kierrosta varmistunut eli kyseessä on viime vuoden mestari Helsinki Wolverines. Naisten pääsarjatason välierät pelataan 11.8. Brahen kentällä, Helsingissä.

Ensi kaudeksi Naisten Vaahteraliigaa täydennetään kahdella joukkueella eli molemmat finalistit ovat nousijaehdokkaina korkeammalle sarjatasolle, voitti finaalin kumpi tahansa.

 

LÄHDE: Turku Trojans / Kari Toivonen

Katso myös Kuopio Steelersin ennakko finaaliin.

 

Naisten I-divisioona, Finaali:

LA 28.07.2018 | 15:00 | Keskuskenttä, Kuopio:

Steelers – Trojans