Suomi pisteellä Ruotsia parempi

6.10.2018


Suomen parhaana palkittu Mari Jääskeläinen etenemässä. Kuvat SAJL
Suomen parhaana palkittu Mari Jääskeläinen etenemässä. Kuvat SAJL
Ruotsi tarjosi Suomelle kovan vastuksen tämän vuoden Ruotsi-ottelussa ja kaatui lopulta lukemin 21-20 (6-12). Suomen parhaana palkittiin Mari Jääskelä ja Ruotsin Karin Ullen.

Ottelun alussa Suomi sai hyvän alun otteluun ja eteni koko kentän läpi juoksupeleillä. Pisteet jäivät kuitenkin tekemättä, kun pallo karkasi suomalaisnäpeistä jaardin päässä maalialueelta ja pallo pomppi ulos maalialueelta. Tämän lähemmäksi maalia ei kumpikaan joukkue ensimmäisellä neljänneksellä päässyt.

Toisen neljänneksen alkuun Suomi pääsi painamaan hyökkäyksensä maaliin asti Jääskelän 5-jaardin juoksulla. Ruotsalaiset blokkasivat lisäpisteen kuitenkin ja Suomi johti 6-0. Tämän jälkeen alkoivat Suomen ongelmat. Seuraavat kolme hyökkäysvuoroa päättyivät kaikki rähmäyksiin. Ensin Ruotsi rankaisi saatuaan pallon 22-jaardin päässä maalista. Kahden lyhyen juoksupelin jälkeen pelinrakentaja Linda Johansson tavoitti Anna Hedströmin lyhyellä heitolla, josta syntyi 16-jaardin heittomaali. Toisesta rähmäyksestä puolessa kentässä Ruotsi ei päässyt pisteitä tekemään, mutta Suomen annettua pallon vielä kolmannen kerran omalla 35-jaardin linjallaan, Ruotsi ei enää epäonnistunut. Tällä kertaa Johansson tavoitti Ullenin 32-jaardin heittomaaliin. Kun Ruotsi epäonnistui molemmissa lisäpistepeleissä, mentiin puoliajalle Ruotsin johtaessa 6-12.

Kolmannella neljänneksellä Suomi hallitsi peliä, mutta ei pystynyt kääntämään pallonhallintaa pisteiksi. Neljännen neljänneksen alkuun Jääskelä juoksi ottelun tasoihin 9 jaardin juoksulla, johon perään Sanni Seppälä potkaisi Suomen 13-12 johtoon. Ruotsin vastaus tuli kuitenkin nopeasti. Johanssonin heitoilla joukkue eteni poikki kentän ja siirtyi 13-20 johtoon Emma Sandsjon kiinniotolla ja onnistuneella lisäpistepelillä. Suomi tuli vielä kerran ja kavensi tilanteeksi 19-20 Tytti Kuusisen 5-jaardin juoksulla. Suomi ei lähtenyt pelaamaan tasapeliä vaan pelinrakentaja Janina Virtanen juoksi ottelun loppulukemat 21-20. Ruotsi pääsi lopussa vielä yrittämään maalintekoa, mutta peliajan päättyessä Noora Koponen katkaisi ruotsalaisten heiton ja varmisti voiton Suomelle.

Suomen Päävalmentaja Mika Eloranta oli tyytyväinen voitosta, mutta totesi, että jokaisen pelaajan on syytä panostaa talviharjoitteluun ensi vuoden EM-kisoissa pärjätäkseen. ” Ruotsi heitti palloa tänään hienosti. Ensimmäinen puoliaika oli meiltä huono - neljä pallon menetystä on aina liikaa. Toisella puoliajalla pääsimme paremmin peliin, mutta Ruotsi pelasi hyvin. Saimme hyvin kuitenkin lopussa koottua rivimme ja varmistimme voiton.”

Suomi ja Ruotsi ovat kohdanneet nyt naisten maaotteluissa 11 kertaa. Suomi on toistaiseksi voittanut kaikki kohtaamiset. Ruotsin 20 tehtyä pistettä on suurin pistemäärä, mitä Ruotsi on otteluissa tehnyt.

Ottelun tilastot