U19 maajoukkueen uuden kasvon valmentaja Mikko Aspisen esittely

13.10.2018


U19 maajoukkueen keskushyökkääjien (RB) -valmentaja Mikko Aspinen
kuva: Riitta Rinta-Tassi
U19 maajoukkueen keskushyökkääjien (RB) -valmentaja Mikko Aspinen kuva: Riitta Rinta-Tassi
Laitahyökkääjien valmentaja Julius Majander ja keskushyökkääjien valmentaja Mikko Aspinen juonimassa kuvioita puolustusta vastaan.
kuva: Riitta Rinta-Tassi
Laitahyökkääjien valmentaja Julius Majander ja keskushyökkääjien valmentaja Mikko Aspinen juonimassa kuvioita puolustusta vastaan. kuva: Riitta Rinta-Tassi
U19 valmennustiimi 2018
kuva: Riitta Rinta-Tassi
U19 valmennustiimi 2018 kuva: Riitta Rinta-Tassi
U19 PM-kilpailut pidetään Ruotsin Kristianstadissa.
U19 PM-kilpailut pidetään Ruotsin Kristianstadissa.

U19 maajoukkue osallistuu PM-kilpailuihin 19. - 21.10. Ruotsin Kristianstadissa. Maajoukkue on valmistautunut puolustamaan Pohjoismaiden Mestaruutta leireilemällä tiiviisti.

U19 maajoukkue harjoittelee päävalmentaja Tero Virtasen johdolla valmennustiimin ollessa lähes sama kuin viimeiset kolme vuotta. Valmennustiimissä on uusi kasvo, Sawon keskiössä, Kuopio Steelersissä valmentava Mikko Aspinen liittyi tänä kautena rinkiin valmentamaan keskushyökkääjiä. 

Päävalmentaja Tero Virtasen mukaan uusi valmentaja tuo aina mukanaan tuoreita juttuja, joista pelaajat ja muut valmentajat voivat omaksua jotakin. "Mikko on rauhallinen ja tilanteen tasalla koko ajan. Hän tuo hyökkäyksen valmennukseen lisää määrätietoista tekemistä" - kuvailee Virtanen. 

U19 maajoukkueen valmentajista on julkaistu aikaisemmin haastattelut, ohessa Mikko Aspisen esittely.

Nimi:             Mikko Aspinen 
Pelipaikka:   RB, LB
Valmentaa:   RB
Joukkueet:   Lappeenranta Rajaritarit, Imatra Flash, Kuopio Steelers

Pelaajaura:

Aloitin pelaajaurani Lappeenrannassa juniori-ikäisenä joskus vuonna 2004. Lappeenrannan lisäksi pelasin Imatra Flashin junioreissa ja yhdistelmäjoukkueessa. Vuodesta 2009 eteenpäin olen edustanut Kuopio Steelersiä. Pelipaikkoina on tähän mennessä ollut OL, RB, QB, DL, LB, DB ja P, vielä joku kaunis päivä käyn pelaamassa laitahyökkääjänä ja kulmapuolustajana, niin on sarja täynnä. 

Lajin pariin päädyin alunperin kouluesittelyn parista, kun älysin että Suomessa pelataan muitakin lajeja kuin salibandyä, jalkapalloa ja jääkiekkoa.

Saavutukset pelaajana:

2 x I-divarin mestaruus, 1 x II-divisioonan mestaruus.

Miten päädyit valmentamaan?

Päädyin valmentamaan suhtellisen nopeasti jo Lappeenrannassa, muistaakseni viimeistään 2007-2008, kun olin apuvalmentajana naisten "semi-contact" joukkueessa ja lopulta junnujen kanssa valmentajana ja pelaajana. Olen siitä lähtien aina ollut valmennushommissa mukana. Kuopiossa olen valmentanut naisten joukkuetta päävalmentajana, miesten joukkueen puolustusta sekä junioreita.

Mitkä ovat pääperiaatteesi valmentajana?

Pääperiaatteeni valmentajana... Tehdään yksinkertaisia asioita paremmin kuin vastustaja, pidetään pallosta huolta, pidetään hyökkäys kentällä ja ollaan aina aggressiivisia. Jenkkifudis on kokoelma 1-vs-1 tilanteita, joissa paremmin harjoitellut ja parempi urheilija voittaa valtaosan kamppailuista. Yksinkertaisia asioita, joita tehdään paremmin kuin vastustaja. Kun näitä tilanteita voitetaan riittävästi, niin yleensä ottelukin voitetaan. Pidetään pallosta huolta ja hyökkäys kentällä, niin vastustaja ei tee yhtään mitään. Aggressiivisuus on taas ominaista itselleni pelaajana ja pelinkutsujana, pelejä ei minusta voiteta pelkäämällä tappiota.

Miten koet tämän hetken U19 pelaajien tilanteen?

Koen U19-pelaajien tilanteen erittäin valoisana, joukkue on suhteellisen nuori ikäluokkaansa nähden, joka on pelkästään positiivinen asia. Joukkueella on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä porukkana. Valtakunnallisesti junioreiden taso on noussut ja määrät kasvanut joten pelaajia löytyy paljon eri pelipaikoille.

Mitä omia oppimiskokemuksiasi haluaisit jakaa muille pelaaja- tai valmentajaurasta haaveileville?

Urastani pelaajana haluan sanoa että Lappeenrannassa opin pelaamaan jenkkifudista ja fyysisen pelitavan merkityksen. Lappeenrannassa pelanneet ja Lappeenrantaa vastaan pelanneet tunnistavat tämän piirteen varmasti, mutta vasta Kuopiossa opin fyysisen harjoittelun merkityksen urheilijana menestymiseen. Menestyäkseen urheilijana täytyy tehdä töitä ja oikeita valintoja 365 päivää vuodessa. 

Valmentajana paras kokemus on yhäkin Kuopio Steelersin naisjoukkueen ensimmäinen kausi. Kehityin valmentajana tuon vuoden aikana enemmän kuin yhdelläkään muulla kaudella tähän mennessä, ihan vaan sen takia että minulta kysyttiin usein  "Miksi teen näin?". Kun pystyt tuon perustelemaan itsellesi, niin voit myös hyvällä omatunnolla sen valmentaa eteenpäin.

Idolisi: Teräsmies.