Kolme suomalaista linjapuolustajaa USA:n D1 yliopistoissa

23.11.2018 klo 10:00Seniori-vuoden opiskelijoiden Chris Mulumban ja Ville Valastin yliopistourat ovat viittä vaille valmiita. Filip Zacokilla lupaava ensimmäinen kausi.

Suomalaisessa lajihistoriassa on ollut poikkeuksellinen vuosi, kun kolme pelaajaa on ollut pelaamassa korkeimmalla yliopistourheilun tasolla. Yliopistojalkapallon ystäville on ollut tarjolla harvinaista herkkua tänä syksynä, kun  Yle Areena on mahdollistanut live-lähetyksien seuraamisen mm. Chris Mulumban Coloradon yliopiston otteluita on nähtävissä

 

COLORADO BUFFSIN KAUSI ALA- JA YLÄMÄKEÄ

Chris Mulumban joukkueella Colorado Buffaloesien toiveet olivat korkealla kauden puolessa välissä. Joukkue voitti viisi ensimmäistä otteluaan ja näytti porskuttavan ennennäkemättömään kauteen. Tämän jälkeen Buffalot hävisivät putkeen 6 ottelua. Hyökkäyksen tehot jäivät näissä otteluissa ottelun alkuneljännekselle. Iso tekijä oli kansallisen tilaston kärkeä pitäneen laitahyökkääjä Laviska Shenaultin loukkaantuminen. Vuodesta 2012 vetovastuussa olleen päävalmentaja Mike MacIntyren kausi päättyikin lumisella Folsom Fieldillä 30-7 Utahille hävityn ottelun jälkeen. Vastuu päävalmentajuudesta viimeiseen runkosarjan otteluun siirtyi qb coach Kurt Roperille.

Coloradon joukkue matkustaa Berkeley, Kaliforniaan ja taistelee California Golden Bearsia vastaan lauantaina 24.11.2018. Otteluun riittää panosta, sillä voitolla Colorado pääsee mukaan Bowl-otteluun. Pac-12 joukkueet esiintyvät Rose-, Alamo-, Holiday-, Redbox-, Sun-, Las Vegas-, Cheez-It Bowleissa. Katsomossa on mahdollisesti suomalaisväriä, sillä UNLV alumni Max Ehlert on luvannut tulla paikalle yhdessä Chabot collegen entisten linjapelaajien Simo Kulmaviidan ja Calle Backlundin kanssa. Kolmikko asuu ja työskentelee San Fransiscon alueella.

Kaudella 2017 Chris Mulumba sijoittui kahdeksanneksi joukkueen taklaustilastossa (39 taklausta) ja sai toiseksi eniten pelidowneja linjapuolustajista (463). 2018 numerot ovat yhdentoista ottelun jälkeen (262 yritystä) joilla Mulumba on taklannut (22 taklausta) 15+7 sekä onnistunut kerran pelinrakentajan säkityksessä.
Kaudella 2018 Coloradon puolustuslinjaan tuli muutama nuori pelaaja kuten esimerkiksi freshman Israel Antwine, jonka sisäänajo aloitettiin. Runsas peliaika (415 yritystä) ei kuitenkaan ole tuonut hänelle isoa kasaa taklauksia (13 taklausta). 

Sosiologiaa pääaineena opiskelevalla Mulumballa focus siirtyy yliopisto-ottelujen jälkeen NFL-värväystilaisuuksiin. Ennen kauden alkua ammattilais scoutit ovat seuranneet mm. Mulumban otteita niin syysleirillä kuin otteluissa. NFL-värvärit keskustelevat valmentajien sekä opinto-ohjaajien kanssa ja tekevät kattavia arvioita pelaajista ennen kuin varsinaiset NFL-testitilaisuudet alkavat.
Ensimmäinen iso tapahtuma on Coloradon Pro Day, joka järjestetään  maaliskuun alussa 2019. Colorado on tuottanut vuosittain useita NFL-pelaajia kuten tällä kaudella Denver Broncosiin keskushyökkääjä Philip Lindsayn.

 

EASTERN MICHIGAN VARMISTANUT BOWL-OTTELUN

Ville Valasti lähtee avoimin mielin toiseksi viimeiseen yliopisto-otteluunsa tulevana lauantaina. Vastustajaksi saapuva Kent State on pelannut epätasaisesti koko kauden ja Eastern Michiganilla pitäisi olla kaikki mahdollisuudet voittoon perjantaina 23.10.2018 pelattavassa ottelussa.

Valasti on ollut mukana Eastern Michigan Eaglesin linjapuolustajien rotaatiossa. Aloittavat pelaajat ovat olleet kauden aikana isoissa rooleissa , mutta Valasti on päässyt kuitenkin riittävästi pelikentälle. Helsinkiläinen linjapuolustaja on kerännyt 10:ssä ottelussa 1+6 taklausta.

Eastern Michiganin voittosaldo on 6-5 (4-3 MAC konfrenssissa) ja viime kauteen verrattuna se on voittanut useita huipputasaisia kamppailuita mm. Purduen 20-19 ja Toledon 28-26 . Voitollinen kausi johdattaa Eastern Michiganin Bowl-otteluun kauden lopuksi. MAC konfrenssin joukkueet esiintyvät pääosin Bahamas Bowl, Camellia Bowl, Dollar General Bowl, Famous Idaho Potato Bowl jaFrisco Bowl -tapahtumissa.

Valastin on tarkoitus valmistua  ensi vuonna psykologian kandidaatiksi. Kun NCAA määritteli hänelle vain kaksi pelivuotta, jotka on nyt  käytetty, niin todennäköisesti 2019 kaudella hän tulee osallistumaan Eastern Michiganin valmentamiseen student coachina. Takaporttina on tosin vielä mahdollisuus siirtopyynnön kautta jatkaa vielä jalkapallouraa NAIA tai D2 koulussa. Lajin parissa  Valasti aikoo olla vielä vielä useamman vuoden. Mukaan on tarttunut niin paljon lajitietoa ja kykyä opettaa, etta niitä olisi turha heittää hukkaan.

 

INDIANA STATEN LOPPUKAUSI LÄHES TÄYDELLINEN

Filip Zacok aloitti opiskelut ja urheilemisen tammikuussa 2018 Indianan sydänmailla Terre Hautessa sijaitsevassa Indiana Staten yliopistossa. Seinäjokelainen Zacok on ajanut itsensä sisään Indiana Staten kokoonpanoon ryminällä ja tuonut mukanaan kenties tuulahduksen voittamisen kulttuuria.

Zacokin joukkue Sycamores voitti kuin voittikin sateisessa kelissä pelatun viimeisen runkosarjan ottelunsa Western Illinoisia vastaan 15-13. Joukkueen potkaisija humautti viimeisellä hetkellä onnistuneen field goalin. Zacok kirjautti ottelussa NCAA:n tilastoihin yhden soolotaklauksen, yhden tfl-taklauksen sekä ensimmäisen soolosäkityksen.

2017 kaudella Indiana State Sycamores joukkue hävisi kaikki 11 otteluaan. Tänä vuonna joukkueen voittosaldo runkosarjan jälkeen on 7-4. Tämä ei kuitenkaan riittänyt NCAA Div I FCS play offs peleihin, joista Indiana State karsiutui niukasti.  Yksi seikka Sycamoresin hyvään kauteen löytyi hyökkäyksestä, joka pystyi juoksemaan 251 jaardin ottelukeskiarvolla.

Ensimmäistä vuottaan Indiana Staten yliopistossa pelaanva defensive tackle Filip Zacokin tilastot sisältävät kymmenen taklausta (3+7), 1½ tfl-taklausta, yhden säkityksen ja yhden aiheutetun fumblen. Zacok on joukkueensa puolustuslinjan yksi suurikokoisimmista pelaajista (195cm, 134kg) ja lupaava ensimmäinen kausi enteilee hyvää jatkoa. 

Zacok on pelannut alusta asti puolustuslinjan kakkosmiehistössä. Rotaatio toimi kauden alussa siten, että aloittava miehistö pelasi kuusi yritystä ja kakkosmiehistö sen jälkeen kolme. Loppukaudesta linjavalmentaja Mark Smith hoiti vaihdot ja peliaika väheni hieman. 

Isoin uusi asia Zacokille on ollut uuden pelipaikan opettelu. Seinäjoella Zacok pelasi endiä ja Indianassa hän siirtyi sisemmälle tackleksi. Suomessa opitut tekniikat antoivat hyvän perustan jota täällä sitten jalostetaan.  Ykkösoppimiskohde on ollut keskellä linjaa pelatessa tuplablokit, joita kohtaa paljon enemmän kuin reunalla.
Yhdysvalloissa yrityksissä pelinopeus, otteluiden tempo sekä intensiteetti ovat korkeammalla kuin Suomessa.

Kauppatieteiden opiskelut ovat sujuneet Zacokilla erityisen hyvin ja arvosanoina on tullut pelkkää A:ta tai B:tä.  Kesän alusta hän muutti kampuksen ulkopuolelle 15 minuutin kävelymatkan päähän. Amerikkalaisen elämäntyyliin Zacok alkaa vähitellen tottua, mutta Suomen elämäntyyli sopii vielä paremmein.  Perinteistä amerikkalaista juhlaa Zacokin Sycamores joukkue vietti torstai-iltana Thanksgiving -illallisen puitteissa. Filip Zacok lupasi laittaa kaikkensa peliin tässäkin lajissa.