Nordic Girls’ Camp sai Piikkarit -tunnustuspalkinnon liikunnan tasa-arvotyöstä.

4.12.2018


Palkinnot jakoi eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho. Nordic Girls' Camp -hanketta edustivat pelaaja/valmentaja Anastasia Olavuo sekä hankkeesta vastaava Alexandra Naumanen SAJL:stä.
Palkinnot jakoi eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho. Nordic Girls' Camp -hanketta edustivat pelaaja/valmentaja Anastasia Olavuo sekä hankkeesta vastaava Alexandra Naumanen SAJL:stä.
Nordic Girl's Camp -toiminta jatkuu vuonna 2019.
Nordic Girl's Camp -toiminta jatkuu vuonna 2019.
3.000 euron tunnustuspalkinto käytetään Nordic Girls' Campin toimintaan.
3.000 euron tunnustuspalkinto käytetään Nordic Girls' Campin toimintaan.

SAJL:n kansainvälinen projekti tyttöjen lajitoiminnan edistämiseksi vastaanotti Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön 3.000 euron tunnustuspalkinnon eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholta 4. joulukuuta Helsingissä.

Pääpalkinto 4.000 euroa myönnettiin Oulun kaupungin liikuntapalveluiden toteuttamalle arvioinnille kaupungin liikuntapalveluiden sukupuoli- ja yhdenvertaisuusvaikutuksista. 

Nordic Girls’ Camp on yhteispohjoismainen projekti, jolla aktivoidaan 12–20-vuotiaita tyttöjä mukaan amerikkalaiseen jalkapalloon kansainvälisen leiritoiminnan kautta. Tänä vuonna järjestetyille ensimmäisille leireille osallistui yhteensä 80 nuorta harrastajaa ja pääosin naisista koostunut leirihenkilöstö. Yhteistyössä ovat mukana Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan lajiliitot.

Opetus- ja kulttuuriministeriön perustelut Nordic Girls’ Campin tunnustuspalkinnolle: 

Teko on hyvin merkityksellinen ja vaikuttava perinteisesti erittäin maskuliinisen amerikkalaisen jalkapallon kontekstissa. Toisin sanoen teolla on iso merkitys tyttöjen ja naisten toiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi amerikkalaisessa jalkapallossa. Teon arvoa nostaa myös sen transnationaalinen luonne; leiritoiminta toteutetaan yhdessä Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan lajiliittojen kesken.

Amerikkalaisen jalkapallon liitolle tänään myönnetty tunnustus on lajissaan jo toinen. Viime vuonna SAJL oli pääpalkittavien joukossa osana Valmentaa kuin nainen -hanketta. Saadut tunnustukset ovat merkittäviä kannusteita amerikkalaisen jalkapallon parissa tehtävälle tasa-arvotyölle. Nyt myönnetty 3.000 euron palkintoraha käytetään Nordic Girls’ Campin toiminnan kehittämiseksi.

"Nuoret suomalaiset urheilijat ovat kasvaneet tasa-arvoa kannattavassa yhteiskunnassa. Etenkin meidän fyysisessä lajissamme urheilijat arvostavat toisiaan aidosti, sukupuoleen katsomatta, hyvästä urheilusuorituksesta. Tytöt ja pojat pelaavat lasten sarjoissa yhdessä, sillä tyttöharrastajien määrä on ollut vähäistä. Tällä on varmasti vaikutuksensa. Tyttöjen mielenkiinto lajiin on kuitenkin viime vuosina vahvistunut ja tätä kannustamaan aloitimme yhteispohjoismaisen panostuksen Nordic Girls Camp -toimintaan. Tämä on lajiliittojen ja tyttöjen yhteinen kasvun matka, ei yksittäinen hanke", summaa SAJL:n liittohallituksen jäsen ja hankkeen aloitteen tekijä Alexandra Naumanen.

SAJL:n hallituksen puheenjohtaja Roope Noronen näkee tasa-arvotyön ja tytöt kaiken kaikkiaan perinteisesti miesten lajiksi mielletylle urheilulle mahdollisuutena. 

"Lajiliittomme strategiset tavoitteet ovat kasvu, laatu ja tekeminen – palkittu projekti edustaa kaikkia strategian osa-alueita. Tytöt ovat meidän lajissamme kasvun mahdollistaja. Junioritoiminnan kehitys parantaa aikuisten sarjojen tasoa ja se näkyy lajin laadussa pidemmällä aikavälillä. Vielä joudun hieman kannustamaan kansainvälisiä kollegoitani puhumaan tyttöjen urheilun puolesta, mutta iloiten voin todeta, että Pohjoismaissa yhteistyö sujuu", kertoo Noronen. 

 

Lisätietoja:

Nordic Girls’ Camp -projekti, Alexandra Naumanen, alexandra.naumanen@sajl.fi tai 0500 480 161

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry, roope.noronen@sajl.fi tai 0400 634 968

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on vuodesta 1995 alkaen myöntänyt Piikkarit-palkinnon liikunnan sukupuolten välisen tasa-arvon ja moniarvoisuuden edistämiseksi. Piikkarit-palkinto perustuu vuonna 1995 julkistettuun liikunnan ja urheilun sukupuolten välistä tasa-arvoa pohtineen työryhmän raporttiin Piikkareilla - nopeammin, korkeammalle ja tasa-arvoisemmin. Palkinnot on siitä alkaen vuosittain luovutettu eri tavalla tasa-arvotyötä tekeville hankkeille, yhteisöille, tapahtumille tai yksityishenkilöille.