TV-ottelun ennakko: Vikings-Bears

9.12.2012


Ottelu Nelonen Prolta kello 20.

Sunnuntain NFL-kattauksen Nelosella aloittaa NFC North -divisioonan sisäinen ottelu Minnesota Vikings (6-6) vs. Chicago Bears (8-4). Ottelun panoksena on kotijoukkue Minnesotalle viimeinen tarjolla oleva pudotuspelipaikka ja tuloksessa 6-6 on nyt Minnesotan lisäksi kolme joukkuetta, joten tietynlaista pakkovoittoa joukkue on hakemassa. Tai sanotaan, että jokainen häviö tässä vaiheessa vaikeuttaa huomattavasti paikan saantia. Joukkueiden edellinen kohtaaminen tällä kaudella päättyi Chicagon voittoon lukemin 28-10.

Chicagon hyökkäys vs. Minnesotan puolustus

Noin yleensä Chicagon menestyksen on voinut päätellä suoraan pelinrakentaja Jay Cutlerin tilastoista. Vaikka joukkueella on minun mielestä varsin vakuuttava juoksuhyökkäys keskushyökkääjien Matt Forten ja Michael Bushin johtamana, niin jotenkin on jäänyt sellainen olo, että jokin muu juttu aina tarvitaan voittoon. Joko heittohyökkäyksen tai puolustuksen maaliin johtava juttu. Ja Cutler on sellainen risk&reward-mies, jonka QB-rating voi olla pelin jälkeen alle 50 tai yli 100 eli kentällä on näkynyt "huono" syötönkatkoja heittävä Jay tai sitten "hyvä" Jay, joka heittää pallon onnistuneesti rakoon kuin rakoon. Miehellä on taitoa heittää tarkasti, mutta välillä vastustajan onnistuessa häiritsemään hyökkäyksen linjaa, saattaa kiirehtivän Cutlerin heittämä pallo päätyä vastustajalle.

Viime viikolla nähtiin siitä harvinainen tilanne, että niin myös Cutler, kuin vastustajan pelinrakentaja onnistuivat vuorollaan, mutta silti Chicago hävisi ottelunsa jatkoajalla. Ottelun tähti Cutlerin lisäksi oli laitahyökkääjä Brandon Marshall, joka sai ottelussa yli 150 vastaanottojaardia. Marshall on suuruutensa vuoksi hankala vartioitava ja uskon, että hän saa roolia myös Minnesotaa vastaan.

Minnesota on perinteisesti ollut hyvin juoksua puolustava joukkue, mutta tällä kaudella joukkue löytyy sieltä liigan puolivälistä. Syitä tähän on monia. Itse luulen, että joukkue hieman kärsii vaan siitä, että uusia kavereita peluutetaan kokeneiden kanssa ja vielä ei ole löytynyt sitä balanssia mikä on haussa. Silti kuin varkain ovat joukkueen DE:t eli puolustuslinjan uloimmat miehet saaneet tällä kaudella yli 14 säkkiä eli Brian Robinson ja Jared Allen. Kannattaa pistää nimet mieleen, sillä nämä kaverit saavat aina jotain roolia kun Vikings pelaa.

 

Minnesotan hyökkäys vs. Chicagon puolustus

Kaksi nimeä eli Minnesotan hyökkäys on yhtä kuin liigan paras juoksija, jenkkifutiksen Messi eli Adrian Peterson ja Chicagon puolustus on yhtä kuin legenda-tukimies Brian Urlacher. No kerron muutamalla virkkeellä lisää.

Adrian Peterson on kerännyt kahdessatoista aloittamassaan pelissä tällä kaudella kahdeksan TD:tä ja 1446 jaardia, joka tekee keskiarvoksi yli 100 jaardia per peli. Ja kaverilla oli ennen tätä kautta jalkaleikkaus, niin täytyy vain ihmetellä miehen suuruutta ja sitä ettei kaveria sen enemmän hehkuteta, mutta jos joukkue menestyisi paremmin, olisi huomiointi varmaan suurempaa. Tästäkin syystä Minnesota olisi mukava nähdä jatkopeleissä tällä kaudella.

Petersonin lisäksi joukkueen hyökkäyksen veturina on toiminut sisempi laitahyökkääjä (TE) Kyle Rudolph, jolla on myös kahdeksan TD:tä tänä vuonna. Palloa Minnesotalla heittää pelinrakentaja Christian Ponder ja hän ei ole osoittanut olevansa mikään Petersonin kaltainen tuleva HOF-pelaaja, mutta silti valmennusjohto luottaa häneen. Joukkue kaipaisi kovasti Seattlea vastaan pelatussa ottelussa (viikolla 9) nilkkansa loukannutta WR Percy Harvinia takaisin. Kaveri on joukkueen hyökkäyksen todellinen yleismies Jantunen ja kiinniottotehtävien lisäksi kaveri toimii niin pallonkantajana kuin lento- sekä aloituspotkujenpalauttajana.

Jotenkin tuntuu, että Vikingsin tämän hetken laitahyökkääjät Jerome Simpson ja Stephen Burton eivät kovin montaa heittoa onnistu Chicagon heittovartioinnin alaisuudessa saamaan, koska kun puhutaan pelkästään kulmapuolustajista, on Chicagolla marssittaa liigan kärkipään pari Tim Jennings ja Charles Tillman. Vaikka Seattle viime viikon pelin voittikin, esti muun muassa Tillman pari sellaista heittoa, joka olisi tuottanut maalin heikompaa kaveria vastaan. Ja jo mainittu Urlacher on mies johon koko Chicagon puolustus kulminoituu. Tukimiehen tontilta hommaa pyörittävä Urlacher on vertaansa vailla saadessaan joukkonsa pelaamaan aina täysillä ja todella opportunistisesti. Chicago on liigassa New Englandin jälkeen jaetulla toisella sijalla ja johtaa NFC:tä ns. takeawayratiossa, tuloksella +14. Se on erotus siitä, kuinka monta kertaa itse on antanut pallon vastustajalle syötönkatkolla tai rähmäyksellä verrattuna kuinka monta kertaa pallo on jäänyt omalle joukkueelle. Vastustaja Vikingsin tulos on -6.

Erikoisjoukkueet

Chicagon yksi suurimmista aseista, liigan parhaimmaksi potkujenpalauttajaksi luokiteltu Devin Hester palaa luultavasti joukkueen rosteriin oltua kaksi viikkoa pois. Joukkue tarvitsee Hesterin luomaa uhkaa ollakseen Chicago. Myös Minnesota tarvitsisi potkujapalauttavan Percy Harvinin takaisin, mutta hänen paluu ei ole niin varmaa kuin Hesterin. Varamiehet eivät ole lähelläkään näiden kaverien tasoa. Punttaajana Minnesotalla on nimimies Chris Kluwe, mutta hän on tällä kaudella potkaissut harvemmin "inside 20" kuin Chicagon Adam Podlesh. Myös potkumaaleja on Minnesotan tulokas Brian Walsh tehnyt tällä kaudella paremmalla prosentilla kuin Chicagon Robbie Gould.

 

Loppuyhteenveto

 

Odotan, että Vikings pelaa vähän samalla tavalla kuin viime viikolla. Adrian Peterson juoksee monta jaardia, mutta vastustaja kuittaa ottelun olemalla tasapaksumpi eli Chicago onnistuu hyökkäämään myös heittäen. Ponderin johtamalta Minnesotalta en odota heittämällä kovin hyviä otteita Chicagon kovaa puolustusta vastaan.

 

Ottelun näet suorana Nelonen Pro 2:lta sunnuntaina kello 20:00 alkaen.

 

Tekijä: Joose Hirvonen