Viiden tähden coachi Petrus Penkki

13.12.2018


Legendaarinen pelinrakentaja ja valmentaja Petrus Penkki tekee paluun Suomeen.

 

Texasin Austinissa nykyisin asuva Penkki vierailee Suomessa tammi-helmikuussa 2019. Penkki polkaisee käyntiin pelinrakentajien monivuotisen koulutuksen, joka käynnistyy su 20.1. Espoon Solvallan Urheiluopistolla ja viikkoa myöhemmin la 26.1. Seinäjoen monitoimihallilla. Petrus Penkki osallistuu myös  Pajulahdessa su 3.2. pidettävään 1-tason Air-valmentajakurssiin kouluttajana.

Petrus Penkki pelasi Suomessa, Ruotsissa, Italiassa ja Saksassa neljäntoista vuoden ajan huipputasolla. Hänen ensimmäinen mentorinsa oli NFL:ssä pitkän uran tehnyt Ken Meyer, joka tuli Suomeen 1990-luvun alussa maajoukkuevalmentajaksi. Hän vaikutti suomalaisen hyökkäyspelaamisen kehittymiseen enemmän kuin kukaan muu amerikkalaisvalmentaja ja tästä Petrus Penkki ammensi usean vuoden ajan. Peliuran jälkeen hän toimi aktiivisesti SAJL pelinrakentaja-akatemian sekä maajoukkueiden valmentajana.

Useamman vuoden USA:ssa asunut Penkki muutti muutama vuosi sitten Floridasta Texasiin. Nykyisin hän on yksi Austinin suosituimpia yksityisiä pelinrakentajavalmentajia. High school -ikäisiä ja myös college-pelaajia on riittänyt Petrus Penkin yksityisvalmennuksessa. Yksi suojatti on jo päässyt pelaavaan rooliin San Antonion Trinity Collegessa.

Petrus on hakenut lisäoppia mm. University of Texasin personal trainer opinnoista. Pelinrakentajan valmentaminen on kokonaisvaltaista työtä. Eurooppalaisena ja ns. boxin ulkopuolelta tulevana hänellä on tuoreita ajatuksia pelaajien kehittämisestä. Oman peliuransa aikana hän erottautui muista nimenomaan ahkerana ja analysoivana urheilijana. Uran aikana saatua tietotaitoa hän on päivittänyt mm. erilaisilla QB-leireillä USA:ssa.

Amerikkalaisen jalkapallon live-seurantaa hän harrastaa erityisesti lähiseutujen high schoolien otteluissa. Kilpailu on valtaisaa. High schoolin freshman luokalla voi olla jopa yhdeksänkin pelinrakentajaa kilpailemassa peliajasta. Silloin pienetkin parannukset mekaniikoissa alkavat tuottamaan tulosta.

Suomen leireille hän toivoo innostunutta osallistujakaartia. Texasissa hän tekee töitä usein pelinrakentajan ja hänen isänsä kanssa. Petrus pystyy valmentamaan oppilaansa jokaisen yrityksen intensiivisesti tarkalla silmällä.

Ratkaisevat toistot nuorella iällä tehdään usein takapihalla ja ja jos tuolloin ”valmentaja”-isä pystyy neuvomaan ja kiinnittämään perusasioihin huomiota, kehitystä tapahtuu. Siksi suomalaisten valmentajien olisi hyvä olla mukana leireillä.

Penkki haluaa kehittää pelinrakentajien taitoja sekä nostaa pelipaikan imagoa Suomessa. Hän toivottaakin kaikki aiheesta kiinnostuneet mukaan oppimaan päivitettyä QB-tietoutta leireille ja koulutuksiin.

 Petrus Penkki pelinrakentajavalmentajana    SAJL Hall of  Fame Petrus Penkki