Martin Veinberg Iowa Westerniin

16.1.2019 klo 15:00


Martin Veinberg. Kuva:SAJL
Martin Veinberg. Kuva:SAJL
Veinberg Urheilukoulun kotiuttamisjuhlassa 25.9.2018. Kuva:SAJL
Veinberg Urheilukoulun kotiuttamisjuhlassa 25.9.2018. Kuva:SAJL
Nähdäänkö Martin Veinberg Floridan yliopiston riveissä tulevaisuudessa? Mm. Florida ja Nebraska ovat edelleen yhteydessä suomalaisjättiin. Kuva: Martin Veinberg
Nähdäänkö Martin Veinberg Floridan yliopiston riveissä tulevaisuudessa? Mm. Florida ja Nebraska ovat edelleen yhteydessä suomalaisjättiin. Kuva: Martin Veinberg
Martin yhdessä Ohio Staten päävalmentajan Urban Meyerin kanssa. Kuva: Martin Veinberg
Martin yhdessä Ohio Staten päävalmentajan Urban Meyerin kanssa. Kuva: Martin Veinberg

Suomen jenkkifutishistorian värvätyin pelaaja USA:n yliopistosarjoihin, aloittaa yliopistouransa junior collegessa tammikuussa 2019.

Martin Veinberg on ensimmäinen suomalainen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja, joka saa täyden stipendin junior collegeen. Stipendi Iowa Westerniin kattaa opiskelun, kirjat, asunnon, ruokailut sekä vakuutuksen.

Lennän huomenna aamulla Amerikkaan ja tänään käyn vielä tekemässä viimeisen kehonkoostumusmittauksen Urheilukoulussa. Viime päivien aikana unet ovat jääneet luonnollisesti vähemmälle jännityksen takia, mutta lähden kohti uusia haasteita avoimin mielin. Erityiskiitokset haluan lähettää syksyn kovista treeneistä Roni Saloselle, Iiro Luodolle ja Victor Sarvelle sekä Samuel Seppälälle Urheilukouluun, Veinberg kertoo.
 

Kamppailu NCAA:n kanssa 

Helsinki Roostersin kasvatti kävi kesäkuun 2018 alussa parin viikon mittaisella matkalla Yhdysvalloissa, jossa hän antoi näyttöjä yliopistojen kesäleireillä. Vuonna 1997 syntynyt Martin Veinberg edustaa yliopistojen jahtaamaa pelaajatyyppiä: 205cm pitkä ja 148kg painava, liikkuva pitkäraajainen hyökkäyksen tackle. Lisäksi hänen matala peliasentonsa, aggressiivisuutensa ja dominointinsa 1 vs. 1 harjoitteissa kiinnostivat yliopistovärväreitä. Hän sai tarjouksen peräti kymmeneltä NCAA:n korkeimman tason huippuyliopistolta: Towson, Florida, Washington State, Virginia, Old Dominion, Temple, Nebraska, Liberty, Arkansas ja Missisippi.

Heinäkuussa 2018 Veinberg kirjautui yliopistojen katto-organisaation NCAA:n Eligibility Centerin listoille. Amerikkalaisten I- ja II-divisioonan tason yliopistojen urheilijaopiskelijoiden stipendin saannin ehtoina ovat tiukat amatööri- ja akateemisuusvaatimukset. Amatööriurheilijan vaatimukset täyttyivät, mutta akateemisuuskriteereiden täyttäminen tuotti ongelmia. Veinbergin perus- ja ammattikoulu lähettivät englanninkieliset todistukset NCAA:lle. Lisäksi hän oli suorittanut pakollisen SAT-testin.

Todistuksia täydennettiin useaan kertaan ja pitkällisen prosessin jälkeen NCAA totesi joulukuun 2018 alussa, että ammattikoulun (vocational schoolin) kurssit eivät täyttäneet akateemisia vaatimuksia. Suomesta ei ole esimerkiksi kukaan ammattikoululaisurheilija saanut divisioona I -tasoista koripallostipendiä USA:n yliopistoihin.

Kun tieto Veinbergin isojen yliopistojen sarjaan siirtymisestä viivästyi, tarjouskilpailu käynnistyi uudestaan. Tällä kertaa kuusi eri junior collegea Texasista ja Kansasista esittivät täysstipendiä Veinbergille. Yksi kouluista oli kyseenalaista mainetta saavuttanut, Last Chance U- Netflix -sarjassa esiintynyt Independence Community College.

- Syksy oli raskasta aikaa, kun epätietoisuus NCAA kelpoisuudesta oli läsnä. Iowa Westernin tarjoukseen oli helppo tarttua. Sain sen 5.1.2019 ja asiat ovat edenneet vauhdilla. Yliopiston football director Reese Baumgartner oli jatkuvasti yhteydessä ja muutoinkin valmentajat oli helppo saada kiinni. Pidimme konferenssipuheluita, joissa oli mukana valmentajia ja koulun international officen työntekijöitä. Paperihommat saatiin kuntoon sujuvasti. Tällä viikolla sain viisumin ja huomenna 17.1. lennän Jenkkeihin, Veinberg kertoo.
 

Iowa Westernillä huippujoukkue

Iowa Western Community College sijaitsee Council Bluffsin kaupungissa Yhdysvaltojen Keski-Lännessä, Missouri-joen rannalla. Council Bluffs kuuluu Nebraskan Omahan kaupungin metropolialueeseen.

Koulussa on yli 100 kansainvälistä opiskelijaa 40 eri maasta. Martin Veinbergin yksi tavoite on saada puuttuvat opintosuoritukset kasaan seuraavan vuoden aikana. Opintojen edistymistä edesauttavat pakollinen viikoittainen kolmen tunnin study hall- opiskelu, jossa opiskelijan opintoja valvoo ja tukee opetushenkilökunta. Lisäksi on saatavissa henkilökohtaista opinto-ohjausta. Opiskelijoiden arvosanat tarkistetaan neljän viikon välein.

Koulun jalkapallojoukkue Reivers (Jokirosvot) on perustettu vuonna 2009 ja jo vuonna 2012, se voitti kansallisen mestaruuden. Kaudella 2018 Reivers oli oman konfrenssinsa ykkönen voittosaldolla 9-1. Ainoa häviö tuli Garden City Collegelle. Graphic Edge Bowlissa Iowa Western voitti Snow Collegen 19-17. Iowa Westernin tämän hetkinen kansallinen ranking on #3. Koulu on tuottanut vuosittain pelaajia isoihin yliopistoihin mm. Iowaan ja Iowa Stateen.