TV-ottelun ennakko: Steelers-Bengals

23.12.2012


Illan ensimmäisen tv-pelin joukkueet veitsi kurkulla.

Sunnuntaina Nelosen NFL-pelit aloittaa AFC North -divisioonan sisäinen ottelu, joka on käytännössä jo aikainen playoff-ottelu molemmille joukkueille. Jos Cincinnati voittaa ottelun, se varmistaa itselleen vähintään villin kortin paikan pudotuspeleihin ja sillä on mahdollisuus jopa divisioonan voittoon ensi viikolla jos Baltimore häviää tällä viikolla oman ottelunsa. Jos Pittsburgh voittaa ottelun, se tarvitsee pudotuspelipaikkaan lisäksi vielä voiton ensi viikolla Clevelandia vastaan. Molemmilla joukkueilla riittää siis panosta pelissä ja  tappioon ei ole varaa, jos ne haluavat jatkaa pelejä tammikuussa.

 

Bengals-hyökkäys vs. Steelers-puolustus

Cincinnatin pelinrakentaja Andy Dalton on omalla tavallaan ollut hyvin tasainen tällä kaudella. Hän on hyvä, suorastaan erinomainen keskinkertaisia ja heikkoja puolustuksia vastaan ja taas liigan huippupuolustuksia vastaan hän on pelannut suoraan sanoen surkeasti. Bengals voi olla tyytyväinen, että he eivät ole joutuneet montaa kertaa kohtaamaan Daltonin uran aikana hyviä puolustuksia. Kahden viime kauden aikana näihin peleihin voitaisiin laskea: kolme peliä Steelersiä, kolme Ravensia, kaksi Texansia ja yksi 49ersia vastaan. Näissä yhdeksässä pelissä Dalton on heittänyt seitsemän touchdownia, kymmenen syötönkatkoa ja 1971 jaardia 53,9 onnistumisprosentilla. Lisäksi hänellä on näissä peleissä myös kaksi rähmäystä.

Kysymys kuuluukin, että lukeutuuko sunnuntaina vastaan asettuva Steelers liigan eliittipuolustuksiin? Puhtaasti jaardeja katsomalla Steelersillä on liigan paras heittopuolustus ja se on antanut vastustajille vain 180 jaardia/peli tällä kaudella. Jaardit eivät kuitenkaan ole paras tapa mitata puolustusten paremmuutta ja katsomalla Steelersien pelejä viime aikoina puolustus ei ole näyttänyt liigan parhaalta. Viime viikolla esimerkiksi Dallasin Tony Romo heitti 341 jaardia Steelersiä vastaan . Suurimpana syynä tähän ovat loukkaantumiset ja Steelers-puolustuksen avainpelaajista Troy Polamalu ja Ike Taylor ovat kyllä pelanneet, mutta eivät ole näyttäneet olevan täydessä pelikunnossa. Viime pelissä loukkaantuneiden listalle joutuivat myös kulmapuolustajat DeMarcus Van Dyke ja Keenan Lewis joten erityisesti puolustuksen takakentän syvyyttä koetellaan oikein kunnolla.

Bengalsin haasteena hyökkäyksessä on löytää Daltonin heitoille muita kohteita kuin A.J. Green. Sen jälkeen kun tulokas-laitahyökkääjä Mohammed Sanu loukkaantui marraskuussa, Bengals ei ole onnistunut löytämään toista luotettavaa kiinniottajaa Greenin lisäksi. Sisempi laitahyökkääjä Jermaine Gresham on yksi näistä pelaajista, joilta Bengals odottaa isompaa panosta loppukauden peleissä. Viime viikkoina heittopelin yskiessä hyökkäystä on kantanut juoksuillaan BenJarvus Green-Ellis, mutta Steelersiä vastaan juoksujaardit voivat olla hyvin tiukassa, ja joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Green-Ellis juoksikin vain 69 jaardia 18 yrityksellä.

 

Steelers-hyökkäys vs. Bengals-puolustus

Viime viikolla Steelersin hävittyä Dallasille jatkoajalla 27-24, joukkueen pelinrakentaja Ben Roethlisberger laittoi ottelun jälkeen syyt hyökkäyksen koordinaattori Todd Haleyn niskoille. Haleyn pelisysteemi on hyvin erilainen kuin viime vuonna hänen paikallaan olleen Bruce Ariansin, ja se perustuu enemmän nopeisiin ja lyhyihin peleihin kuin Roethlisbergerin kykyyn pitkittää pelejä jaloillaan. Steelersin suurin ongelma hyökkäyksessä eivät kuitenkaan ole Haleyn pelikutsut, vaan niiden toteuttaminen kentällä. Steelers voisi hyvin olla kymmenen voiton joukkue, jos se ei jatkuvasti luovuttaisi pelejä vastustajalle omilla virheillään.

Cincinnatia vastaan Steelers-hyökkäyksen ei kannata paljon virheitä tehdä, sillä Bengals-puolustus on ollut viime viikkojen aikana tilastojen valossa jopa liigan paras puolustus. Vastustajan hyökkäykset ovat saaneet neljän viime viikon aikana vain 5,5 jaardia/yritys heittopeleissä ja 2,6 jaardia/yritys juoksupeleissä ja molemmat luvut ovat liigan pienimpiä. Lisäksi Bengalsin heittoryntäys on säkittänyt vastustajan pelinrakentajan 43 kertaa, mikä oikeuttaa liigan ykköstilaan kyseisessä tilastossa. Cincinnatin puolustuksen koordinaattori Mike Zimmer onkin saanut joukkueen puolustuksen pelaamaan kauden ratkaisuhetkillä parasta peliään.

Bengals-puolustuksesta kannattaa erityisesti seurata sisempää linjamiestä Geno Atkinsia, joka on kerännyt jo 10 säkkiä tililleen tällä kaudella. Atkins saa hyvin todennäköisesti vastaansa Steelersin sentterin Maurkice Pounceyn ja näiden kahden kaksintaistelu voi olla hyvinkin ratkaiseva ottelun lopputuloksen kannalta. Jos Pouncey ei pysty blokkaamaan yksin Atkinsia ja hänelle joudutaan antamaan apuja muilta linjamiehiltä, saavat Bengalsin Carlos Dunlap, Michael Johnson ja Wallace Gilberry enemmän yksi yhtä vastaan tilanteita ja mahdollisuuksia säkittää Roethlisberger.

 

Yhteenveto

Bengals on voittanut viimeisestä kuudesta ottelustaan viisi ja ainoa tappio tuli viime sekunnteilla Dallasia vastaan. Steelers puolestaan kärsii erityisesti puolustuksen puolella loukkaantumisista ja on voittanut viimeisestä viidestä ottelustaan vain kaksi. Vaikuttaisi siis siltä, että Bengals on joukkueista paremmassa iskussa ja on ennakkosuosikki voittamaan tasaisen ottelun. Toisaalta on kuitenkin muistettava, että Steelers on historiallisesti ollut äärimmäisen vaikea vastustaja Bengalsille ja on voittanut kahdeksan joukkueiden kymmenestä viime kohtaamisesta.

Ottelun näet suorana Nelonen Pro 2:lta sunnuntaina kello 20:00

Tekijä: Iisak Liukko