TV-ottelun ennakko: Seahawks-49ers

23.12.2012


Aamuyön ottelussa panoksena divisioonan voitto.

Amerikkalaiset ovat siirtäneet joulun vuoksi aattoiltana normaaliaikataulun mukaisesti vuorossa olleen Seattle Seahawks (9-5) – San Francisco 49ers (10-3-1) -ottelun sunnuntain viimeiseksi otteluksi eli MNF-ottelusta on tullut SNF. Ottelu on NFC West divisioonan sisäinen kamppailu, jonka panoksena on divisioonan voitto San Franciscolle. Seattlen divisioonan voitto vaatisi tämän ja seuraavan ottelun voittoa ja sitä, että SF häviäisi myös ensi viikolla.

 

Seattlen hyökkäys vs. San Franciscon puolustus

 

Alkukaudesta Seattlen hyökkäys perustui pääosin juoksupeleihin ja huolimatta liigan parhaimmistoon lukeutuvasta pallonkantaja Marshawn Lynchistä joukkue ei pystynyt etenemään kovin vakuuttavasti. Kuin varkain Lynchin rinnalle pääosaa esittämään on noussut tulokaspelinrakentaja Russell Wilson. Kyllä joukkuetta seuranneille Wilson on tarjonnut kaikenlaisia valonpilkahduksia preseasonista lähtien, mutta viime viikkojen otteluissa Wilson on saavuttanut jopa yleisen NFL-median huomion ja kaveria on nostettu samalle jalustalle kuin RGIII:sta tai Andrew Luckia eli vuoden tulokkaaksi. Yksi asia mistä minä pidän erityisesti vaikka aikaisempiin Seattlen pelinrakentajiin verrattuna on kaverin uskomaton pallovarmuus. Wilson ei kovin usein heitä palloa ns. huonoon paikkaan vaikka ottelun tilanne olisi millainen tahansa.

 

Koska pelinrakentaja on ryhtynyt heittämään palloa, on Seattlen koko laitahyökkääjistö noussut mielestäni aivan uudelle tasolle. Tai vastaanottojen myötä Sidney Ricen ja Golden Taten suoritukset ovat olleet kaunista katseltavaa. Ja on Wilson onnistunut aktivoimaan sisempien laitahyökkääjien kiinniottotaitoja. Zach Miller ja Anthony McCoy ovat saaneet osansa heitoista.

 

49ersin puolustusta voi pitää kyllä liigan tämän hetken parhaimpana eli Seattle pääsee todelliseen testiin. Sen verran olen 49ersin pelejä nähnyt viime aikoina, että oletan ettei Seattle pysty kovin hyvin juoksemaan, viimeistään liigan parhaat tukimiehet Patrick Willis ja NaVorro Bowman pitävät siitä huolen. Heitoillekaan ei välttämättä ole paljon aikaa eli oletan että linjamies Justin Smith pääsee kerran jos toisenkin Seattlen hyökkäyslinjasta läpi. Näenkin ottelun testinä Wilsonille eli Seattlen menestys riippuu täysin siitä että kuinka hyvin R.W. onnistuu jatkamaan pelejä noissa tilanteissa. Viimeksi kuitenkin joukkueiden kohdatessa Lynch onnistui etenemään yli sata jaardia ja jos se onnistuu tässä ottelussa ja siihen lisätään Russell Wilsonin tämän hetken taso, on Seattle vahvoilla.

 

San Franciscon hyökkäys vs. Seattlen puolustus

 

Uskomatonta miten pelinrakentajanvaihdos vaikuttaa. SF oli aikaisemmin todella hyvin juoksulla etenevä joukkue, joka heitti myös välillä onnistuneesti. Nyt kun joukkueen pelinrakentajana on ollut tulokas Colin Kaepernick on joukkueesta mielestäni kuoriutunut paljon tasaisempi (=vaarallisempi) ryhmä, joka etenee hyvin myös heittämällä ja laitahyökkääjien (mm. Michael Crabtree) taitoja hyödynnetään aiempaa paremmin. Toki joukkueen juoksuhyökkäys on vertaansa vailla keskushyökkääjä Frank Goren ollessa pääveturi. Ei kukaan voi olla tosin Adrian Petersonin tasoinen, mutta kyllä Gore mahtuu minun top-5:een jos liigan parhaimpia pallonkantajia arvioidaan.

 

Myös SF on varmasti uuden tilanteen edessä. En usko, että joukkue on tällä kaudella kohdannut Colin Kaepernickin kanssa Seattlen tasoista puolustusta. Vaikka sekin on kaikin puolin ollut toimiva, voittivat SF:n hyökkäyksen linjamiehet Seattlen puolustuslinjan 100-0 edellisessä kohtaamisessa. Ja yksi asia Seattlen puolustuksessa on ollut huonoa, että huolimatta vastuksesta on monessa ottelussa jossain tilanteessa käynyt joku lipsahdus ja vastustaja on saanut paljon jaardeja. Tällaisissa tiukemmissa peleissä voivat tuollaiset lipsahdukset olla kohtalokkaita.

 

Odotan silti, että nyt Seattlen kotistadionilla oteltava ottelu nostaa sen verran kavereiden tasoa, että linjamiesten käymät väännöt ovat varmasti tasaisempia ja myös Seattle onnistuu saamaan painetta vastustajan pelinrakentajalle. Pääosa sekä ratkaisijan viitta tarjotaan sille pelinrakentajalle kumpi onnistuu paremmin pääsemään pallosta eroon ajoissa.

 

Erikoisjoukkueet

 

Edellisen kohtaamisen jälkeen SI:n Peter King ylisti sitä kuinka hyvin SF:n puntteri Andy Lee onnistui ottelussa, mutta minä pidän kyllä Seattlen Jon Ryania kanssa kovana kaverina, joka sijoittaa hyvin palloa. SF:n potkumaalimies David Akers (25/35) on tällä kaudella ollut hieman Steven Hauschkaa (22/25) epätarkempi ja eivät ole tosiaan mitään liigan eliittiä. Potkujen palauttajat vuorostaan ovat molemmilla joukkueilla liigan kärkitasoa. Aina kun Ted Ginn Jr. tai Leon Washington saavat pallon, niin yleisössä nousee karvat pystyyn.

 

Loppuyhteenveto

 

Odotan ottelusta tiukkaa ja rahani laittaisin kiinni 49ersin puolesta, mutta toivon sydämestäni olevani väärässä. Seattle voi voittaa kotona kenet tahansa. Se on tälläkin kaudella todistettu. Uskomatonta miten kotiyleisö voi aiheuttaa lähes ihmeitä. 49ers voi voittaa siksi, että ovat vaan parempia. Pidän monia yksilöitä joukkueesta liigan parhaimpina sen pelipaikan pelaajina. Luulen, että Seattlelle voitto merkitsisi enemmän, koska sitten joukkuetta alettaisiin pitämään NFC:n Super Bowl-edustajakandinaattina. Nyt joukkue on useimmille ”vain” mahdollinen pudotuspelijoukkue.

 

Ottelun näet suorana Nelonen Pro 2:lta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello 3:20 alkaen.

 

Tekijä: Joose Hirvonen