SAJL isännöi Kanadan ammattilaisliigan (CFL) johtoa

10.2.2019


Vasemmalta oikealle: Jari Salonen, Roope Noronen, Randy Ambrosie, Lars Carlsen, Jorgen Benested-Johansen, Martin Söderberg
Vasemmalta oikealle: Jari Salonen, Roope Noronen, Randy Ambrosie, Lars Carlsen, Jorgen Benested-Johansen, Martin Söderberg

CFL komissionääri Randy Ambrosie sopimassa yhteistyöstä SAJL:n kanssa

CFL komissionääri Randy Ambrosie tapasi torstaina Helsingissä pohjoismaiden lajiliittojen edustajat SAJL isännöimässä kokouksessa. Kokouksen tarkoituksena oli kartoittaa pohjoismaiden ja CFL:n välisen yhteistyön mahdollisuuksia pelaajakehityksen, pelaaja- ja valmennusvaihdon sekä lajin että CFL:n näkyvyyden kasvattamisen osalta.

SAJL puheenjohtaja Roope Noronen oli erittäin tyytyväinen tapaamiseen: ”Saimme hyvän kuvan CFL:n nykytilasta ja sen tulevaisuuden suunnasta. Yhteisen tahtotilan löytäminen oli hyvin helppoa ja näen tässä yhteistyössä erittäin paljon mahdollisuuksia viedä lajia eteenpäin Suomessa.”

CFL komissionääri Ambrosie oli pitkän päivän jälkeen tyytyväinen: ”Keskustelumme täällä olivat juuri niin positiivisia kuin toivoimme.”

Yhteistyön ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan suomalaisia pelaajia CFL:n scounting combinelle, joka järjestetään maaliskuun lopulla Torontossa. Combinen kautta pelaajilla on mahdollista tulla valituksi CFL Draftissa ja tehdä sopimus mahdollisesti jo kaudelle 2019. Liigaan on tarkoitus avata kevään pelaajaehtosopimusneuvotteluissa erillinen kiintiö kansainvälisille pelaajille.

Jatkossa yhteistyötä on tarkoitus kehittää mm seuraavilla osa-alueilla:

  • Helpottaa pelaajien siirtymistä Suomesta kanadalaisiin yliopistoihin ja luoda kanadalaisille pelaajille mahdollisuuksia jatkaa peliuraa Suomessa
  • Kehittää valmentajavaihtoa
  • Löytää tapoja lääketieteellisen tiedon vaihtoon lääkäreille ja fysioterapeuteille
  • Etsiä yhdessä liiketoimintamahdollisuuksia ottelulähetysten, digitaalisen ja pelimaailman tahoilta. Yhtenä mahdollisuutena on kehittää pohjoismainen versio CFL:n suositusta pelistä ”CFL Football Frenzy” pohjoismaisilla joukkueilla.

SAJL:n isännöimässä kokouksessa läsnä olivat: SAJL pj Roope Noronen, SAJL tj Jari Salonen, Suomen miesten maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen sekä Ruotsin, Tanskan ja Norjan edustajat.

CFL on maailman toiseksi kovin amerikkalaisen jalkapallon ammattilaissarja NFL:n jälkeen. Sen yhdeksän joukkueen sarja pelataan vuosittain kesäkuusta marraskuuhun ja otteluissa kaudella 2018 oli yli 2 miljoonaa katsojaa (24,500 katsojaa per ottelu). Sarjan loppuottelu pelattiin viime vuonna 106. kerran ja Edmontonissa pelattu ottelu tavoitti 9 miljoonaa katsojaa. Kaudella 2018 joukkueiden palkkakatto oli n 3,5 miljoonaa ja yksittäisen pelaajan minimipalkka n 36,000 Euroa.