TV-ottelun ennakko: Giants-Eagles

30.12.2012


Giantsilla vielä ohuet pudotuspelisaumat.

NFL:n runkosarjaa on jäljellä enää yksi kierros. Sunnuntain NFL-kattaus alkaa kahden epäonnistuneen joukkueen kohtaamisella, kun Philadelphia Eagles (4-11) saapuu New York Giantsin (8-7) vieraaksi. Eagles on menettänyt jo kauan sitten mahdollisuutensa pudotuspeleihin, ja Giantsin pudotuspelihaaveet ovat hyvin ohuen korren varassa. Saadakseen viimeisen villin kortin paikan pudotuspeleihin Giantsin täytyy voittaa Eagles, ja sen lisäksi Cowboysin, Vikingsin ja Bearsin täytyy hävitä omat ottelunsa. Isompiakin ihmeitä on nähty, mutta todennäköisesti ainakin Bears tulee voittamaan Cardinalsin jolloin hallitseva mestari Giants ei pääse puolustamaan mestaruuttaan pudotuspeleissä.

Eaglesille ottelusta tekevät merkittävän kauden jälkeen tulossa
olevat muutokset. Eaglesin päävalmentaja Andy Reid lopettaa hyvin todennäköisesti vuonna 1999 alkaneen uransa Eaglesin peräsimessä tämän ottelun jälkeen. Näiden 14 vuoden aikana Reid on nostanut Eaglesin pohjalta NFC Eastin vakiomenestyjäksi. Reid johdatti joukkueen pudotuspeleihin jo toisella kaudellaan ja sen jälkeen NFC:n mestaruusotteluun neljänä peräkkäisenä vuotena 2001-2004. Eagles voitti mestaruusottelun kaudella 2004 ja pääsi toisen kerran joukkueen historiassa Super Bowliin, jossa se tosin hävisi Patriotsille. Tämän jälkeen myös kaudella 2008 Eagles pelasi NFC:n mestaruusottelussa. Valitettavasti kuitenkin Reidin kaksi viimeistä
vuotta Philadelphiassa ovat olleet pettymyksiä täynnä ja omistaja Jeffrey Lurie on
ilmaissut vaihtavansa valmentajaa kuluvan kauden jälkeen.

Eaglesin hyökkäys vs. Giantsin puolustus

Andy Reidin lisäksi myös Michael Vick pelaa ottelussa viimeisen
kerran Eagles-paidassa. Kaudella 2010 loistanut pelinrakentaja on ollut vastuussa
suurimmasta osasta Eaglesin pallon menetyksistä parin viime kauden aikana, ja tällä kaudella tulokas Nick Foles on jo syrjäyttänyt Vickin aloittavan pelinrakentajan paikalta. Foles kuitenkin mursi kätensä viime ottelussa, joten Vick pääsee näyttämään kyntensä vielä viimeisen kerran ja esittelemään taitojaan liigan muille joukkueille, jotka harkitsevat uutta pelinrakentajaa kauden jälkeen.

Eaglesin hyökkäyksen vaarallisin ase on kuitenkin keskushyökkääjä LeSean McCoy. Giants-puolustus ei ole pystynyt pysäyttämään juoksua koko kaudella, ja McCoy on juossut vuodesta 2009 alkaen enemmän jaardeja (649), jaardeja kontaktin jälkeen (183) ja uusia yrityksiä (26) Giantsia vastaan kuin kukaan toinen keskushyökkääjä liigassa. Giants-puolustus on vuotanut varsinkin linjan ulkopuolelle suuntautuvissa
juoksuissa, joilla on edetty Giantsia vastaan 7,04 jaardin keskiarvolla. McCoy on
juossut tällaisia juoksuja 7,4 jaardin keskiarvolla Giantsia vastaan, ja linjan
keskeltäkin 5,1 jaardia yritystä kohden.

Giants-puolustus on ollut yksi liigan heikoimmista tällä kaudella. Takakentällä varsinkin kulmapuolustaja Corey Webster on ollut lähes joka ottelussa vaikeuksissa vastustajan laitahyökkääjien kanssa.
Giants-puolustus on pysynyt mukana otteluissa vain aiheuttamalla pallonmenetyksiä. Viime otteluissa niitä ei ole kuitenkaan nähty, ja sen seurauksena Giants on hävinnyt murskalukemin. Ainoa valopilkku puolustuksessa on ollut ulompi linjamies Jason Pierre-Paul, joka on jopa parantanut peliään viime kaudesta. Tämä ei kuitenkaan näy tilastoissa, sillä puolustuksen koordinaattori Fewell ei ymmärrä peluuttaa Pierre-Paulia tarpeeksi omalla paikallaan oikealla puolella linjaa, vaan siirtelee JPP:tä ympäri kenttää kuin kokeillakseen jos jokin sattuisi toimimaan paremmin.

Giantsin hyökkäys vs. Eaglesin puolustus

Giants-hyökkäys ei ole toiminut paljon puolustusta paremmin. Jättiläiset ovat aloittaneet ottelut hyvin hitaasti ja joutuneet usein luopumaan pallosta ilman pistesuorituksia. Kun vastustajat ovat tehneet pisteitä taululle, on Giants joutunut kirimään takaa, ja siinä joukkue ei ole onnistunut samalla tavalla kuin viime kaudella. Pelinrakentaja Eli Manningin tärkein kohde Hakeem Nicks on kärsinyt loukkaantumisista koko kauden, ja yhteisten harjoitusten vähyys näkyy ongelmissa ajoituksen kanssa. Juoksupeleissä kannattaa seurata tulokas David Wilsonia, joka on saanut kauden mittaan enemmän vastuuta, mutta ei ole vielä kunnolla pystynyt vakuuttamaan valmennusjohtoa räjähtävästä nopeudestaan huolimatta.

Eaglesin puolustus on saanut paljon moitteita
osakseen tällä kaudella. Joukkue ei ole pystynyt tarpeeksi usein säkittämään
vastustajan pelinrakentajaa eikä aiheuttamaan tarpeeksi pallonmenetyksiä. Tämän
seurauksena Eagles on kauden aikana erottanut puolustuksen koordinaattorinsa,
puolustuksen linjan valmentajansa ja viime kaudella 18 säkkiä keränneen ulomman
linjamiehen Jason Babinin. Puolustus onkin parantanut otteitaan kauden loppua
kohden. Ulompi linjamies Brandon Graham on saanut mahdollisuuden Jason Babinin lähdettyä ja Graham on säkittänyt vastustajan pelinrakentajan jo neljä kertaa viimeisen neljän ottelun aikana.

Ottelun näet suorana sunnuntaina kello 20 alkaen Nelonen Pro 1:ltä.

Sakarias Liukko