Petrus Penkin pelinrakentajakoulutukset

15.2.2019 klo 08:00


Solvallan leirin drillissä Penkki harjoitutti pelinrakentajan katsetta.
Solvallan leirin drillissä Penkki harjoitutti pelinrakentajan katsetta.
Vas. August Wahlstein ja Ambro Urjansson saivat opetusta Penkiltä Mäkelänrinteen urheilulukion treeneissä.
Vas. August Wahlstein ja Ambro Urjansson saivat opetusta Penkiltä Mäkelänrinteen urheilulukion treeneissä.
Seinäjoen leirillä tehtiin kaksi demoharjoitusta ja opiskelitiin niiden välissä luokkahuoneessa pelinrakentamisen perusteita.
Seinäjoen leirillä tehtiin kaksi demoharjoitusta ja opiskelitiin niiden välissä luokkahuoneessa pelinrakentamisen perusteita.
Air-kurssin heittohyökkäysluennolla "venytettiin jousta".
Air-kurssin heittohyökkäysluennolla "venytettiin jousta".

Penkin opit otettiin vastaan innostuneesti ympäri Suomea. Leireihin ja koulutuksiin osallistui 22 seuraa, 34 pelinrakentajaa sekä 35 valmentajaa.

Texasista Suomeen lennähtänyt pelinrakentajavalmentaja Petrus Penkki aloitti valmennusurakkansa Solvallan leirillä 20.tammikuuta ja päätti sen 1-tason Air-valmennuskurssilla 3. helmikuuta. Väliin mahtui toinen leiri Seinäjoella sekä nuorten maajoukkuepelinrakentajien harjoittamista Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

Petrus Penkin pelinrakentajakoulutuksiin osallistui yhteensä 34 pelinrakentajaa sekä 35 valmentajaa. Seurat olivat aktivoituneet koulutuksiin laajalla rintamalla ja mukana koulutuksissa oli yhteensä 22 eri seuraa.

- Leirit olivat erittäin hyvä kokemus omasta puolestani. Leireillä oli paljon eri-ikäisiä suomalaisia pelinrakentajia ja seuraavia valmennustapahtumia on helpompi suunnitella. Saimme myös paljon videomateriaalia harjoituksista. Jatkossa voimme myös tuottaa jakelukelpoista materiaalia, kun drillit ja kuvakulmat on mietitty ennakkoon. Koulutuksissa valmentaja-pelaaja-akseli on erittäin toimiva tapa jalkauttaa osaamista.

Petrus Penkin ensimmäiseltä mentorilta NFL coach Ken Meyerilta siirtyneet opit pätevät edelleen. Penkki korosti katseen ratkaisevaa merkitystä. Ripeällä jalkatyöllä ei ole paljon merkitystä jos pelinrakentaja tuijottaa kengän kärkiään. Penkki korosti tekniikkaharjoittelusta lantion oikeaoppista käyttöä, jonka avulla heittoon saadaan ”sinappia” aivan eri voimalla.

- Futis on muuttunut vuosien saatossa. Enää kukaan ei heitä 7 askeleen dropista 20 jaardin poikkikuvioita. No-huddle on muuttanut pelin. Peliä on yksinkertaistettu ja kentällä liikutaan nopeasti. Texasin high school futiksessa ei välttämättä käydä huddlessa ollenkaan. Nykyään vallalla oleva pitkä aloitussyöttö shotgun ja spread-muodostelmat ovat selkeyttäneen pelinrakentajan toimintaa. Pelinrakentajan on helpompi tunnistaa blitzit ja heittosuojauksen kutsuminen helpompaa

Pelinrakentajan on harjoiteltava keskimäärin enemmän kuin muiden pelipaikkojen pelaajien. Ensin on oltava tarkka heittäjä, jonka jälkeen voidaan opetella reagointeja esimerkiksi eri heittopuolustuksia vastaan.

- Ei kannata tehdä mitään mihin ei ole fyysisiä valmiuksia. Jos pelinrakentaja ei pysty heittämään 90% varmuudella hitchiä, niin miten vaikeammat kuviot voisivat onnistua tehokkaasti. Fokuksen pitää olla heti harjoituksen alusta lähtien kunnossa. Valmentajien tulee vaatia heti ensimmäisistä easy upeista lähtien terävää suorittamista. Se vie eteenpäin

Valmentajan tulee jalostaa omaksi hyökkäystavakseen sellainen systeemi, jonka tuntee hyvin. Heittopelien tulee sitoutua juoksupeleihin ja toimia niiden jatkumoina. Pelinrakentajan pelaaminen on jatkuvaa päätöksentekoa.

- Texasissa teen  esimerkiksi10-vuotiaan pelinrakentajan aina harjoituksen lopuksi 2-minuutin hyökkäysharjoituksen. Kerron hänelle mielikuvan kentällä, kuten kaksi safetyä ja hyökkäyksellä on kolme kuviota fade, hitch ja slant. Kenelle qb heittää? On tärkeää totuttaa pelinrakentaja tekemään päätöksiä

Yksityiskohtien hiominen kuuluu myös pelinrakentajan arkeen. Penkki haluaisi kiinnittää huomiota esim. pelikutsun kertomisen rytmitykseen sekä aloitussyötön simulointia jatkuvasti.

- Kutsu peli kerran ja rytmikkäästi. Pelikutsumisen liittyvät pienet tauot ja paloittelu, josta eri hyökkäyspelaajat saavat oman osuutensa pelikutsusta.
Valmentajien kannattaa varmistaa, että pelinrakentaja ei koskaan aloita drillejä, heitä kuvioita jne. niin, että pallon on valmiiksi heittokädessä. On olennaista simuloida aloitussyöttöä lyömällä pallo vasemmalla kädellä (oikeakätisen) heittokäteen tai heittämällä pallo hieman ilmaan shotgunin vastaanottoa simuloiden.  Tämä voi tuntua pieneltä ja itsestään selvältä asialta, mutta QB:t ovat huolissaan spiraalien heittämisestä ja yleensä ottavat pallon oikeaan käteen automaattisesti ellei asiaa painoteta. Varsinkin shotgunista heitettäessä grippi pitää löytää nopeasti ja tätä pitää harjoitella mahdollisimman paljon

 

Petrus Penkin pelinrakentajakoulutusta Suomessa jatketaan vuosittain ja tulevaisuudessa pidetään 1, 1/2- tai 2-päiväisiä leirejä. Ryhmien koko pyritään rajaamaan ikä/tasoryhmittäin. SAJL selvittää myös mahdollisuutta järjestää QB camp Penkin kotikonnuilla Austin, Texasissa. Leirin ajankohta nuorille lahjakkuuksille olisi huhtikuussa 2020 Texasin yliopiston Spring Football -viikolla.