Muutakin kuin voimaa ja tekniikkaa voi harjoitella kauden ulkopuolella

22.2.2019


Länsirannikolla on pidetty tapaamisia ja koulutuksia kauden ulkopuolella jo yli kymmenen vuoden ajan. Kolmen viime kauden aikana toiminta on vakiintunut kuukausittaisiin tapaamisiin, joissa käydään läpi sääntöjä ja tilanteita tietyn teeman ympärillä.

Tapaamisia on pidetty Raisiossa tai Turussa, saatavasta koulutustilasta riippuen. Tällä ”offseasonilla” tapaamisia on ollut jo kuusi kappaletta ja kaksi on vielä tulossa maaliskuussa ja huhtikuussa.

Tapaamisissa kauan mukana olleet Jani Sipi ja Juhani Bruun, jotka nykyään toimivat tuomareina, muistelevat näiden tapaamisten alkuaikoja:

- Me olemme molemmat tavallaan näiden tapaamisten kasvatteja, olemme saaneet valtavasti apua lajitietämykseen näiden tapaamisten kautta. Vesa Palokas oli yksi, joka aloitti tämäntapaisen alueellisen toiminnan länsirannikolla. Aluksi ne olivat lähinnä tarkempaa opetusta ja ohjaamista ennen pelejä, tarkkailua pelien aikana sekä palautetta pelien jälkeen. Luokkatapaamisiakin oli, mutta ei näin paljon kuin nyt.

Aluksi tapaamiset oli suunnattu lähinnä tuomareille, mutta nykyään tapaamisissa käyvistä suurin osa on muita kuin tuomareita.

- Tapaamisiin saa tulla kuka tahansa lajin parissa toimiva. Meillä käy nykyään vakituisesti henkilöitä kaikilta lajin osa-alueilta, pelaajia, tuomareita, valmentajia yms. Olemme pyrkineet jakamaan tietoa tapaamisista facebookin kautta seuroille, jotka voivat sitten jakaa kutsuja eteenpäin. Aiheesta riippuen tapaamisissa on käynyt 10-40 henkeä ja vain yksi tapaaminen on pyhitetty pelkästään tuomareille ja tuomaritoiminnan ympärille. Kaikki muut aiheet tilaisuuksissa ovat sellaisia, jotka sopivat kenelle vain lajin parissa toimivalle.

Toki tuomareidenkin osuutta voi tulla kuuntelemaan kuka vain, siitä saa hyvän kuvan tuomarimekaniikasta. Ohjausta ja tarkkailua tehdään myös kauden aikana peleissä, mutta se toiminta keskittyy vain tuomareihin. Tällä pyritään kehittämään yksilöitä eteenpäin urallaan.

Tapaamisia on tarkoitus jatkaa myös tulevilla kausilla. Toimintamallia pyritään kehittämään koko ajan seurojen kanssa, jotta siitä saadaan mahdollisimman hyvä ja toimiva kaikkien lajin parissa toimivien näkökulmasta. Sipi ja Bruun pyrkivät välttämään termiä koulutus pidetyistä tilaisuuksista, ennemmin ne muistuttavat keskustelutilaisuutta.


- Totta kai tilanne on koulutuksen omainen, mutta siellä saavat kaikki kommentoida ja tuoda materiaalia esitettäväksi. Jos joku lähettää meille videoklipin kentällä olleesta tilanteesta, niin se käsitellään tapaamisessa. Tilaisuuden ei ole tarkoitus olla synkkä yksinpuhelu vaan keskustelutilaisuus, jossa voi kysyä mitä vain lajiin liittyvää.

Tänä talvena tapaamisissa on käynyt henkilöitä jopa Helsingistä asti ja paikalle saa tulla mistä vain, mutta matkakuluihin emme pysty osallistumaan. Tarkoitus on jatkaa tapaamisia niin pitkään kuin mahdollista, koska tilaisuuksien hyöty on selkeästi nähtävissä. Sääntötietämys paranee, yhteistyö kehittyy ja alueen erotuomareiden osuus valtakunnallisesti mitattuna määrättävien erotuomareiden kokonaismäärästä on merkittävä.

Tapaamisiin on aina sovittu tietty aihe ja keskustelu pyritään pitämään tämän aihepiirin ympärillä. Kaikki aiheet sovitaan kauden ensimmäisessä tapaamisessa, jossa käsitellään myös muutamia tunteita herättäneitä tilanteita edelliseltä kaudelta. Tällä kaudella on käsitelty linjapeliä, takakenttiä, 15-jaardin rangaistuksia, sääntömuutoksia, rangaistusten toimeenpanoa, when in doubt tilanteita ja monia muita pienempiä aiheita.


- Tuomarien näkökulmasta on pelkästään hyvä, jos muut lajin parissa toimivat ymmärtävät lajin säännöt sekä niiden tulkinnat. Näillä tapaamisilla pyrimme lisäämään tietämystä lajista sekä kertomaan pelaajille miksi tuomarit tekevät tiettyjä asioita kentällä tai jättävät tekemättä. Kaikissa tapaamisissa on näyttöesitys päivän aiheesta sekä useita videoklippejä. Tapaamisten kesto on aiheesta riippuen ollut 2,5 – 3,5 tuntia. Kaikista tapaamisista menee tieto erotuomarivaliokunnalle sekä kaikki materiaali on vapaasti saatavissa koulutuksen jälkeen.

Yksi tärkeä jokavuotinen aihe on tulevat sääntömuutokset. Näissä tapaamisissa meidän on helppo jakaa seuroille tietoa tulevan kauden uusista säännöistä tai tulkinnoista.

Kävijämäärä tapaamisissa on koko ajan noussut ja tilaisuudet jatkuvat varmasti myös 2019 syksyllä.


- Jatkamme tapaamisia varmasti kauden jälkeen, mutta aloitamme todennäköisesti vasta lokakuussa, koska osa sarjoista loppuu tänä vuonna vasta syyskuun lopulla, Sipi ja Bruun toteavat.

Seuraava tapaaminen on 23.3.2019 klo 13 Raision kaupungintalolla, jossa käydään läpi sääntömuutokset, ottelukello, yrityskello, rangaistusten kirjaaminen.