Lisää valmennusoppia Michiganista

29.3.2019

Opintomatka osuu Eastern Michiganin spring footballin toiseksi viimeiselle viikolle.
Opintomatka osuu Eastern Michiganin spring footballin toiseksi viimeiselle viikolle.
Valmentajaryhmä vierailee Detroit Lionsin valmennuskompleksissa.
Valmentajaryhmä vierailee Detroit Lionsin valmennuskompleksissa.
Michiganin kotistadion "Big House" tulee tutuksi 6.4. avoimissa harjoituksissa.
Michiganin kotistadion "Big House" tulee tutuksi 6.4. avoimissa harjoituksissa.
Ville Valasti
Ville Valasti

3-tason valmentajakoulutuksen opintomatka suuntautuu huhtikuun ensimmäisellä viikolla Michiganin Ypsilantiin. Viikko vierähtää Eastern Michiganin kevätharjoittelun merkeissä.

Luvassa on mielenkiintoinen viikko lajivalmennuksen parissa. Matkan pääkohteena on Eastern Michiganin yliopisto, joka sijaitsee 50 kilometrin päässä Detroitista. 1849 perustetussa yliopistossa opiskelee tällä hetkellä 21 105 opiskelijaa. Opintomatka on järjestyksessään neljäs 3-tason valmentajakoulutuksen matka lajin emämaahan. Aiemmat matkakohteet ovat olleet Louisiana College 2010, UNLV Las Vegas 2013 ja Central Florida 2016.

Eastern Michigan Eaglesin joukkueen kevätharjoittelua lähtee seuraamaan viisihenkinen ryhmä.  Valmentaa kuin nainen -hanke tukee naisvalmentajien kouluttautumista ja hanketukea matkaansa varten saivat Tiina Salo (Seinäjoki Crocodiles), Sari Kuosmanen (Turku Trojans) ja Miia Liukkonen (Mikkeli Bouncers). Lisäksi Michiganiin matkaavat SAJL:n dual career opinto-ohjauksesta vastaava Jyrki Lempinen ja koulutuspäällikkö Heikki Halttunen.  

Stipendiurheilija Ville Valasti viimeisteli yliopistouransa Eastern Michiganin yliopiston puolustuslinjassa viime kaudella. Tänä vuonna hänelle avautui todellinen näköalapaikka amerikkalaisen jalkapallon valmennuksen suhteen. Hän toimii joukkueessaan student-coach nimikkeellä ja viimeistelee samalla opintojaan. Valasti onkin järjestänyt vierailevalle ryhmälle viikon ajaksi ohjelmaa. Fysiikka- ja lajiharjoitukset sekä erilaiset valmennuspalaverit ovat vierailijoiden seurannan alla. Lisäksi suomalaiset tapaavat yliopiston valmentajia ja muuta henkilökuntaa.  

Viikkoon mahtuu myös vierailu viereisessä kaupungissa Ann Arborissa sijaitsevan Michiganin yliopiston harjoituksiin. Suomalaisvalmentajat pääsevät seuraamaan kenttätasolla alueen high school -valmentajien kanssa miten Michiganin football joukkueen kevätharjoittelu on edistynyt. Yliopiston harjoitukset ovat muutoin suljettuja tapahtumia.  

Yksi tiiviin viikon kohokohdista tulee olemaan vierailu Detroit Lionsin päämajassa.  Kesäkuussa Suomeen Crocodilesin leirille saapuva Lionsin videokoordinaattori Erik Kunttu kertoo suomalaisvalmentajille ammattilaisjalkapallon maailmasta.

Naisten WFA ammattilaissarjan avauskierros potkaistaan käyntiin lauantaina 6.4 ottelulla Detroit Dark Angels vs. Columbus Comets.  Iltaottelussa on luvassa kovatasoista detroitilaista naisfutista.

Naisvalmentajat ovat saaneet palstatilaa viime aikoina USA:ssa. NFL-joukkue  Tampa Bay Buccaneersista tuli ensimmäinen seura,  jossa työskentelee samaan aikaan kaksi naista valmentajina. Buccaneersin valmennusryhmään kuuluvat ensi kaudella Maral Javadivar ja Lori Locust. Javadivar on mukana fysiikkavalmennuksessa ja Locust puolustuksen linjan apuvalmentajana.
Jen Welter oli ensimmäinen NFL:ssä toiminut naisvalmentaja. Welter  valmensi  Arizona Cardinalsissa valmistavalla leirillä ja pre seasonilla vuonna 2015. Entinen Ison-Britannian maajoukkuepelaaja Phoebe Schecter on toiminut kahtena vuotena Buffalo Billsin kesäleireillä harjoittelevana valmentajana. Elokuussa hän sai pestin koko kauden ajalle seuran valmentajaharjoittelijaksi.