Urheiluseuroille jaettiin 3,7 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämistukea

29.4.2019


Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi amerikkalaisen jalkapallon seurojen hankkeille yhteensä 55 500 euroa tukirahaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt liikunta- ja urheiluseuroille yhteensä 3,7 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämistukea. Seuratuen avulla lisätään lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia sekä tuetaan paikallista seuratoimintaa ja liikunnallisen elämäntavan edistämistä. Avustuksella kehitetään myös vapaaehtoistyötä seuroissa.

Seuratukea myönnettiin yhteensä 395 hankkeelle. Niistä uusia hankkeita on 258 ja jatkoa aiemmalle hankkeelle 137. Avustukset kohdistuvat 114 eri kuntaan. Seurojen yhteishankkeita on 50 ja niiden kautta tuella on vaikutusta hakijaseuran lisäksi 143 muun seuran toimintaan. Ensimmäistä kertaa seuratukea saavia seuroja on 107.

Hakemusten perusteella seuroissa tehdään laajaa ja merkittävää työtä lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi. Seurat tarjoavat matalan harrastuskynnyksen toimintaa ja haluavat ehkäistä nuorten liikunnan lopettamista. Hankkeet, joissa lapset ja nuoret ovat mukana suunnittelemassa ja kehittämässä toimintaa, ovat lisääntyneet.

Harrastamista koulupäivän läheisyydessä lisätään, ja seurat tekevät yhä enemmän yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa. Suosittujen lajien suuria ryhmiä halutaan jakaa pienemmiksi ja lisätä näin toiminnan laatua. Nuoria myös koulutetaan urheiluseuroissa eri tehtäviin.

Palkkaushankkeisiin avustuksia myönnettäessä etusijalla ovat hankkeet, joissa seuraan palkataan ensimmäinen työntekijä. Vapaaehtoistoimintaan pyritään löytämään kehittämishankkeissa hyviä malleja.

Tämän vuoden ”ilmiönä” voidaan pitää e-urheilun hankkeita, joihin myös haettiin tukea. Seuratukiavustusta myönnettiin neljälle jalkapalloon, salibandyyn ja moottoriurheiluun liittyvälle e-urheiluhankkeelle.

Seuratukipäätöksiä täydennetään alkusyksyllä avattavalla erillisellä avustushaulla, joka kohdentuu vähävaraisten perheiden lasten liikuntamahdollisuuksien lisäämiseen. Uusi haku perustuu siihen, että eduskunta osoitti vuoden 2019 talousarvion hyväksymisen yhteydessä seuratukeen miljoona euroa lisärahaa, joka oli kohdennettu nimenomaan vähävaraisten lasten liikunnan edistämiseen.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Sari Virta, puh. 0295 330 377
hallinnollinen avustaja Helena Silvennoinen, puh. 0295 330 290

Myönnetyt avustukset ja tietoa seuratoiminnan kehittämistuesta

Amerikkalaisen jalkapallon seurojen hanketuet:

  • Crocodiles ry Seinäjoki Amerikkalaisen jalkapallon peruskoulu 6 000€ (toinen toimintavuosi )
  • East-City Giants R.Y. Helsinki East City Giants 40 vuotta! 8 000€ (yksivuotinen hanke)
  • Hyvinkää Falcons Ry Hyvinkää Amerikkalaista jalkapalloa tytöille ja Jefu-liigaa 9-13v lapsille 8 500€ (yksivuotinen hanke)
  • Pori Bears ry. Pori Satajefu 9 000€ (kaksivuotinen hanke)
  • Tampere Saints ry Tampere "Mielekästä ja urheilullista tekemistä vapaa-aikaan 9000€ (kaksivuotinen hanke)
  • Vantaan TAFT ry Vantaa Yhdenvertainen liikunta 10 000€ (yksivuotinen hanke)
  • Varsinais-Suomen Amerikkalainen Jalkapallo ry Raisio Vahva, Vahvempi, VSAJ! 5000€ (kaksivuotinen hanke)