Urheilukoulun leiri Teneriffalla

8.2.2013

Lahden Urheilukoulun lajiryhmä piti tehokkaan kaksi viikkoa kestäneen harjoitusleirin Kanariansaarten lämmössä tammikuussa.

Teneriffan saarelle suuntautunut teholeiri pidettin 8.-20.1.2013. Leirivahvuudessa oli kuusi urheilijaa ja kaksi kouluttajaa. Leirin pääidea harjoittelussa oli saada neljä harjoitusta päivässä. Aamuharjoituksen ja iltaharjoituksen sisältöä ja pituutta muuttamalla, voitiin kompensoida päivän harjoitusten rasitusta. Päivän kaksi pääharjoitusta ovat rakentuneet pelipaikan ja ominaisuuksien kehittämisen kautta.

Lajiryhmän leirillä oli mahdollista harjoittelemaan lämpimien olosuhteinen vuoksi paljon enemmän liikkuvuutta ja nopeutta kuin vastaavilla leireillä Suomessa. Lisäksi matkan aikana lajiryhmän johtajakoululutukseen oli eri päiville eri teemoja kuten esimerkiksi matkustuspäivänä esillä oli: urheilijan ravinto ja palautuminen, sekä matkustuspäivän aiheuttamien oman kehon reaktioiden analysointi, sekä harjoittelu niiden mukaan.

Kaikki urheilijat pysyivät terveinä ja toimintakykyisinä lukuunottamatta yhtä sairaustapausta. Leirille osallistuneet kuusi urheilijaa: linjapuolustajat Victor Sarvi, Chris Mulumba, hyökkäyslinjamies Akseli Kaasalainen, takamies Niko Roitto, keskushyökkääjä Mickey Kyei sekä keskushyökkääjä Henri Jussila. Ryhmä harjoitteli käytännössä aamusta iltaan täysipainoisesti. Omatoiminen lihashuolto, järjestetyt huoltavat harjoitukset ja fysioterapeuttisen hoitolaitteen monipuolinen käyttö edes auttoivat palautumista.

Lajiryhmän leirinjohtaja yliluutnantti Keijo Matilainen:

- Urheilijoitten harjoitusmotivaatioon ja tekemiseen voimme olla tyytyväisiä. Toisaalta jenkkifutari ei ikinä valita ja täällä on ollut tarkoitus testata samalla sietokykyä. Matka aikana saatiin selvä malli sille miten jenkkifutareiden leiri tulee näissä olosuhteissa järjestää. Tarkoitus on saada jatkossa lajiryhmä vuosittain samantapaiselle teholeirille.

Lahden Urheilukoulu ja SAJL tekivät yhteistyötä leirin järjestelyissä. Edellinen lajiryhmän ulkomaan leiri suuntautui vuonna 2010 Pineville USA:han Louisiana Collegeen. Maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen konsultoi ja ohjasi Teneriffan leirin läpiviennin suunnittelussa, jonka johdosta leiri voitiin toteuttaa entistä ammattimaisemmin.

Urheilijoiden palaute leiristä oli erittäin positiivinen. Olosuhteet ja harjoittelupaikat saivat erityiskiitosta, sekä uudenlaiset harjoitteet olivat mielenkiintoisia. Kuormituksen osalta koki leirin liian raskaasti, mutta pääosa oli leirin kokonaisrasitukseen tyytyväinen.

Lajiryhmän valmentajana toiminut vänrikki Samuel Seppälä:

- leirille tuotu iPad-järjestelmä on antanut aivan uudenlaisen lisän valmennuksen toteuttamiseen leireillä. Pelaajapalavereissa voitu tarkastella päivän suorituksia ja tämä on edesauttanut entistä tehokkaampaan ja yksilöllisempään valmennukseen.

Esimerkki harjoituspäivästä:

Treenipäivä II 10.1.2013

  •  Aamuharjoitus: aamulenkki, dynaaminen liikkuvuus, RB, DB lisäksi koordinatiivinen hermotus
  • Lajiharjoitus 1; avaava liikepuntti RB, DB: 3D – koordinatiivinen-, sekä motorinen taitavuus, Nopeustaitavuus, RB, DB – drills. OL, DL: lantion alueen aktivointi, askellukset, boxiin pelaaminen, dl-agilility
  • Iltapäivätreeni: lajivoima, pelipaikkakohtainen voimaharjoitus, vatsahonda I
  • ​lihashuolto: kylmädippi, lantion alueen mobilisointi, pitkät venyttelyt

Lue leirin tarkempi ohjelma Urheilukoulun sivulta