Erotuomarikoulutus

 

SAJL EROTUOMARIKOULUTUKSET

 

SAJL:n liittokokous päätti syksyllä 2012 Strategiakauden 2013-2015 yhdeksi tavoitteeksi Erotuomarikoulutuksen kokonaisuudistamisen. Uuden koulutusjärjestelmän tavoitteena on lisätä erotuomareiden lukumäärää helpottamalla erotuomaritoiminnan aloittamista ja lisätä suomalaisten erotuomarien sääntö- ja mekaniikkaosaamista siten, että suomalaisilla erotuomareilla on mahdollisuus edetä kansainvälisiksi huippuerotuomareiksi.

Uudistuksen myötä muuttuu koulutusjärjestelmän sisältö ja vaatimus koulutuksen vuosittaisesta uusimisesta. Jatkossa kukin koulutustaso käydään vain kerran, eikä samaa koulutusta tarvitse käydä läpi uudestaan. Tasolta toisella siirrytään joko hankitun kokemuksen kautta tai tasokoulutuksen läpikäymällä. Lisäksi myös erotuomariluokitukset muuttuvat.

 

KOULUTUKSET 

Koulutukset jakautuvat jatkossa Peruskoulutukseen, Jatkokoulutukseen sekä syventäviin koulutuksiin. Näiden lisäksi Vaahteraliigaan valituille erotuomareille järjestetään vuosittainen Vaahteraliigaklinikka ja kansainvälisille tuomareille IFAF:n vaatimat tapahtumat. Kunkin koulutuksen vaatimukset, sisältökuvauksen, koulutusajankohdat ja ilmoittautumiskaavakkeet löydät sivun vasemman puolen linkeistä.

 

KOULUTTAJAT 

 

Erotuomarivaliokunta vastaa kouluttajien resursoimisesta koulutuksiin, riippuen sijainnista sekä ajankohdasta

 

 

EROTUOMARILUOKAT

LuokkaVaatimukset
ESuorittanut peruskoulutuksen
DE-luokitus nousee D-luokkaan 10 tuomitun ottelun jälkeen (aikaisintaan yhden kauden jälkeen)
CTarkkailijan suosituksesta suorittanut jatkokoulutuksen. Toiminut vähintään 1-2 vuotta D-erotuomarina ja tuominnut vähintään 30 ottelua 11vs11 säännöillä. Sitoutunut määrättäväksi tuomariksi SAJL:n sarjoihin.
BTarkkailijan suosituksesta suorittanut syventän B-tason koulutuksen. Toiminut vähintään 2-4 kautta C-erotuomarina ja tuominnut vähintään 50 ottelua. Sitoutunut määrättäväksi tuomariksi SAJL:n sarjoihin.
ATarkkailijan suosituksesta suorittanut syventän A-tason koulutuksen. Toiminut vähintään 2-5 kautta B-erotuomarina ja tuominnut vähintään 70 ottelua. Sitoutunut määrättäväksi tuomariksi SAJL:n sarjoihin.
kvLiiton suosituksesta IFAF:n päätöksellä. Toiminut vähintään 2 kautta A-tuomarina ja tuominnut vähintään 100 ottelua. Sitoutuu käymään IFAF:n vaatimat koulutukset ja klinikat ja olevansa käytettävissä kansainvälisissä tehtävissä. 

 

PERUSKOULUTUKSEN TILAAMINEN

Koulutukset tilataan SAL:n sivustojen kautta täyttämällä tilaus sivulla: http://www.sajl.fi/koulutus/erotuomarikoulutus/peruskoulutus/

Seuroja pyydetään huolehtimaan ajoissa siitä, että seurassanne on riittävä määrä koulutettuja tuomareita.

 

**** AIEMMIN EROTUOMARINA TOIMINEILLE ****

Mikäli olet käynyt peruskoulutuksen viimeisen kolmen vuoden aikana ja olet toiminut erotuomarina ei sinun tarvitse osallistua uuteen peruskoulutukseen, vaan sinut on asetettu suoraan E- tai D-tason erotuomariksi tuomitsemasi ottelumäärä huomioiden.  Voit siis toimia erotuomarina kaudella 2018 lunastamalla lisenssin.

 

Lisätietoja saat SAJL:n erotuomarikoulutuksesta vastaavalta Marko Immoselta:
e-mail marko.immonen@sajl.fi
puh. 045 841 6564