high school football

Urheilijoiden vaihto-oppilasvuosiin erikoistunut järjestö Universal Players

Uutisia

QB Jesper Korkalainen

22.3.2019
Vantaalainen Jesper Korkalainen pelaa toista vuotta Linslyn prep schoolissa Wheeling, West Virginiassa.

Ensimmäinen suomalainen Texas All state -linjamies

14.1.2019
Brook Hill High School sijaitsee Texasissa. Seinäjokelaisen Jere Saranpään kausi sujui mainiosti.

Roope Niskanen goes Baylor

8.12.2018
Roope Niskasen high school -ura jatkuu Baylor High Schoolissa.

Mainen osavaltion mestari

1.12.2018
Hyvinkääläinen tukimies&keskushyökkääjä Arttu Tapolan joukkue class-A luokan osavaltion mestaruuden. Thornton Academyn voittosaldo oli 11-0.

Jasper Lindqvist Minnesotassa.

27.11.2018
Kahteen suuntaan uurastanut linjamies on viihtynyt amerikansuomalaisten kansoittamassa Grand Rapidsissa.
LB Antto Toivio, McCallie School, Tennesee. 2015-2019
C/DT Aleksi Olavuo, Trinity-Pawling School, New York 2017-2019.
Somerset-Berkley Regional High School, Massachussetts 2016-2017. Committed to American International College (Massachusetts)
RB/LB Viljami Rautavirta, Rabun Gap-Nacoochee School, Georgia 2016-2019
DE/TE Lamin Latikka, St. Johnsbury Academy, Vermont 2016-2019
QB Jesper Korkalainen, Linsly School, West Virginia 2017-2019
K Roope Niskanen, Baylor High School, Tennesee 2018-2019 Audubon High School, Iowa 2017-2018
RB Santeri Valpas, Baylor High School, Tennesee. 2017-2019
Tukimies Arttu Tapola, Thornton Academy, Maine.
OL/DL Jere Saranpää, Brook Hill, Texas 2018-
QB Veeti Tiainen, Brook Hill, Texas 2018-
OL/DL Johannes Mällinen, Brook Hill, Texas 2018-
OL/DL Jasper Lindqvist, Grand Rapids, Minnesota 2018-
TE Sami Sadeharju, Baylor High School, Tennesee 2018-
TE Samu Ojanen Deer Creek-Mackinaw High School, Illinois 2018-

SUOMALAISET HIGH SCHOOL PELAAJAT 2018-2019

YHDISTÄ OPISKELU JA AMERIKKALAISEN JALKAPALLON PELAAMINEN

HIGH SCHOOL

 

Vaihto-oppilasvuosi tarjoaa nykypäivänäkin mahdollisuuden tutustua lajiin Yhdysvalloissa. Julkisissa high schooleissa (public schools) on voimassa pelaajien rekrytointikielto, joka koskee myös ulkomaalaisia pelaajia. Näissä kouluissa oppilaat valitaan kouluihin asuinalueensa mukaan.
Eri järjestöt tarjoavat mahdollisuutta lähteä vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin. On mahdollista, että sijoituskoulu ja kaupunki selviävät vasta juuri ennen matkaan lähtöä ja eikä paikkaa järjesteltäessä voida taata, että sijoituskoulussa on tarjolla jenkkifudista harrastuksena.
Myös koulujen taso vaihtelee. Isossa high schoolissa (6A kokoluokka) on useita tuhansia koululaisia ja silloin amerikkalaisen jalkapallon joukkueeseen voi olla vaikea päästä korkean profiilin vuoksi mukaan. Toisaalta mahdollisuus on, että koulussa on hyvin vähän oppilaita ja se sijaitsee vuoristoalueella ja pelaa 8 vs 8 pelaajan systeemillä. Esimerkiksi Kentuckyn ja Indianan osavaltioissa vaihto-oppilaiden kilpaurheilemista on rajoitettu erilaisin säädöksin.

Jenkkifutiksen jatkumisen varmistamiseksi yksi ratkaisu on hakea opiskelemaan yksityiseen high schooliin USA:ssa. Tampereella toimiva  Universal Players järjestää yksityisiin high schooleihin vaihto-oppilaspaikkoja suomalaisille lajin harrastajille. Universal Playersin Mikko Saarni kertoo, että yrityksen alkuaikoina yritys välitti enimmäkseen jääkiekkoilijoita Pohjois-Amerikkaan, mutta nykyisin Universal Playersin kautta yksityiskouluihin lähtee todella monipuolisesti kaikkien lajien urheilijoita aina harrastelijasta maajoukkueurheilijoihin.
Jenkkifutareita UP:n kautta on USA:han lähtenyt vuosien varrella yksityiskouluihin iso joukko ja kokemukset ovat olleet mahtavia ja niistä on poikinut upeita mahdollisuuksia jatkaa urheilemista myös yliopistotasolla. Universal Playersin toiminta-ajatukseen onkin löytää jokaiselle nuorelle paras mahdollinen koulu, jossa pääsee pelaamaan omaa lajia toivotulla tasolla ja saamaan sopivasti haastetta tai tukea myös opinnoissa.

UP:n kautta vaihto-oppilasvuosi maksaa keskimäärin hieman enemmän kuin perinteinen vaihto-oppilasohjelma yksityiskoulujen lukuvuosimaksujen takia. Avaimeksi nouseekin stipendien neuvottelut suomalaisille nuorille tarpeen vaatiessa. Paras aika jenkkifutareille on lähteä USA:han heti 9. luokan jälkeen ja viimeinen mahdollisuus on lukion 2. toisen vuoden jälkeen. Menestys high schoolissa akateemisesti ja urheilullisesti voi avata mahdollisuuden yliopisto-opiskeluille USA:ssa, sillä yliopistovalmentajat seuraavat rekrytoitavia pelaajia heidän high schoolista lähtien ja päätöksiä tehdessään heillä on usein ainakin kahden vuoden ottelumateriaali ja tilastot käytettävissään.

Suomalaisia pelaajia, jotka ovat menneet high schooliin Universal Playersin kautta:

2008 Vermontissa linjapuolustaja Janne Siltanen Kouvolasta ja hyökkäyslinjamies Hannes Mattila Tampereelta

2009 North-Carolinassa tukimies Lauri Anttila Tampereelta, Georgiassa pelinrakentaja Santeri Supi Jyväskylästä, Vermontissa takamies Ville-Valtteri Suojanen Turusta ja Utahissa hyökkäyslinjamies Akseli Kaasalainen ja Floridassa tukimies Max Lyytikäinen Helsingistä.

2010  North-Carolinassa tukimies Lauri Anttila Tampereelta,  Utahissa hyökkäyslinjamies Akseli Kaasalainen Helsingistä ja keskushyökkääjä Henri Jussila Tuusulasta, Ohiossa pelinrakentaja Otso Flinkman  Espoosta, Georgiassa tukimies Ville Tanskanen Helsingistä sekä Washingtonissa hyökkäyslinjamies Lauri Silen Kuopiosta.

2011 Floridassa pelinrakentaja Kimi Linnainmaa Helsingistä.

2013 Texas takamies Anton Pouttu Rauma, Utah laitahyökkääjä Ilari Laine Tampere

2014 Utah laitahyökkääjä Ilari Laine Tampere, New York linjapuolustaja Dennis Ilmelä Helsinki

2015  Tennesee pelinrakentaja Antto Toivio Oulu, New York linjapuolustaja Dennis Ilmelä Helsinki, Texas laitahyökkääjä Markus Haapasaari Espoo, Texas tukimies Kalle Seppänen Porvoo, Ohio keskushyökkääjä Karri Pajarinen Espoo, Massachewsets laitahyökkääjä Otto Laakkonen Helsinki , Maine takamies Jami Saarinen

2016  Tennesee pelinrakentaja Antto Toivio Oulu, New York linjapuolustaja Dennis Ilmelä Helsinki,  Texas tukimies Kalle Seppänen Porvoo, Massachewsets laitahyökkääjä Otto Laakkonen Helsinki ,  Maine Teemu Hukkanen Tuusula, Texas Arno Murtoniemi Espoo. Georgia pelinrakentaja Viljami Rautavirta Espoo, Georgia Onni Soininen Espoosta ja Vermont pelinrakentaja Lamin Latikka Vaasasta.

2017 Tennesee tukimies Antto Toivio Oulu, Massachewsets laitahyökkääjä Otto Laakkonen Helsinki , Georgia pelinrakentaja Viljami Rautavirta Espoo, Georgia Onni Soininen Espoosta, Vermont tukimies Lamin Latikka Vaasa, Georgia takamies Rasmus Ruuska Tampere, Virginia pelinrakentaja Jasper Korkalainen Vantaa ja Tennesee keskushyökkääjä Santeri Valpas Helsinki, Texas takamies Arttu Kontio Porvoo

2018 Tennesee takamies Antto Toivio Oulu, Massachewsets laitahyökkääjä Otto Laakkonen Helsinki, Georgia pelinrakentaja Viljami Rautavirta Espoo, Vermont tukimies Lamin Latikka Vaasa, Virginia pelinrakentaja Jesper Korkalainen Vantaa, Tennesee potkaisija Roope Niskanen Oulu, Texas  linjamies Jere Saravirta Seinäjoki, Texas linjamies Johannes Mällinen Oulu, Texas pelinrakentaja Veeti Tiainen Tampere, Maine tukimies Arttu Tapola Hyvinkää