Arkisto

LB Antto Toivio, McCallie School, Tennesee. 2015-2019
C/DT Aleksi Olavuo, Trinity-Pawling School, New York 2017-2019.
Somerset-Berkley Regional High School, Massachussetts 2016-2017. Committed to American International College (Massachusetts)
RB/LB Viljami Rautavirta, Rabun Gap-Nacoochee School, Georgia 2016-2019
DE/TE Lamin Latikka, St. Johnsbury Academy, Vermont 2016-2019
QB Jesper Korkalainen, Linsly School, West Virginia 2017-2019
K Roope Niskanen, Baylor High School, Tennesee 2018-2019 Audubon High School, Iowa 2017-2018
RB Santeri Valpas, Baylor High School, Tennesee. 2017-2019
Tukimies Arttu Tapola, Thornton Academy, Maine.
OL/DL Jere Saranpää, Brook Hill, Texas 2018-
QB Veeti Tiainen, Brook Hill, Texas 2018-
OL/DL Johannes Mällinen, Brook Hill, Texas 2018-
OL/DL Jasper Lindqvist, Grand Rapids, Minnesota 2018-
TE Sami Sadeharju, Baylor High School, Tennesee 2018-
TE Samu Ojanen Deer Creek-Mackinaw High School, Illinois 2018-

SUOMALAISET HIGH SCHOOL PELAAJAT 2018-2019

Tukimies Antto Toivio, McCallie School, Tennesee. 3. vuosi USA:ssa.
Laitahyökkääjä Otto Laakkonen, Governor´s Academy high school, Massachewsets. 3. vuosi USA:ssa
Keskushyökkääjä Onni Soininen, Rabun Gap-Nacoochee School, Georgia. 2. vuosi USA:ssa.
Pelinrakentaja Viljami Rautavuori, Rabun Gap-Nacoochee School, Georgia. 3. vuosi USA:ssa.
Linjamies Aleksi Olavuo, Trinity-Pawling School, New York.
2016 Somerset-Berkley Regional High School, Massachussetts. 2. vuosi USA:ssa.
Sisempi laitahyökkääjä/linjapuolustaja, Lamin Latikka, St. Johnsbury Academy, Vermont. 2. vuosi USA:ssa.
Keskushyökkääjä Santeri Valpas, Baylor High School, Tennesee
Pelinrakentaja Jesper Korkalainen, Linsly School, Virginia.
Tukimies Eelis Hakovirta, Robbinsdale Armstrong High School, Minnesota
Takamies Rasmus Ruuska, Rabun Gap-Nacoochee School, Georgia
Linjapuolustaja Santtu Kiljunen, Southern Door High School, Wisconsin
Linjapuolustaja Juho Säde, Lake Linden-Hubbel High School, Michigan
Takamies Rasmus Kontio, St. Stephen's Episcopal, Texas
Potkaisija Roope Niskanen, Audubon High School, Iowa.

SUOMALAISET HIGH SCHOOL PELAAJAT 2017-2018

Pelinrakentaja Antto Toivio, McCallie School, Tennesee
Laitahyökkääjä Otto Laakkonen, Governor´s Academy high school, Massachewsets
Tukimies Kalle Seppänen, St. Stephen´s Episcopal high school, Texas
Pelinrakentaja Viljami Rautavuori, Rabun Gap-Nacoochee School, Georgia
Pelinrakentaja Arno Murtoniemi, St. Stephen´s Episcopal School, Texas
Sisempi laitahyökkääjä, Lamin Latikka, St. Johnsbury Academy, Vermont
Keskushyökkääjä Onni Soininen, Rabun Gap-Nacoochee School, Georgia
Takamies Urho Kuusela. Klahowya Secondary school, Washington
Linjamies Aleksi Olavuo, Somerset Berkley Regional School, Massachewsets
Laitahyökkääjä Teemu Hukkanen, Hebron Academy high school, Maine
Linjapuolustaja Dennis Ilmelä, Trinity Pawling School, New York
Laitahyökkääjä Erik Taipale, Middle Creek High School

SUOMALAISET HIGH SCHOOL PELAAJAT 2016-2017

Ilari Laine.
Joni Kähönen.
Peik Lehtinen.
Toni Ahonen.

Suomalaispelaajat high schooleissa 14.11.2014

Ennätysmäärä vaihto-oppilaita on mukana high school footballin play off -vaiheessa.

Vaihto-oppilaaksi lähteminen on yhä suositumpaa suomalaisten lajiharrastajien joukossa. Tämän syksyn vaihto-oppilaista ovat useat päässeet pelaamaan menestyviin joukkueisiin. High school sarjoissa käynnistyvät play off -ottelut ympäri valtakuntaa. Yli miljoona pelaajaa osallistuu amerikkalaisen jalkapallon high school sarjoihin. Joukkueita on noin 16 000.

#26 Peik Lehtinen (Helsinki Roosters)  on pelannut koko kauden aloittavana middle linebackerinä Virginiassa. 2A sarjassa pelaava Union high school Bears pelaa tänään 14.11. playoff ottelun Tazewellia vastaan. Joukkueen voittosaldo on 8-2.

#7 Joni Kähönen (Oulu Northern Lights) on päässyt joukkueensa kanssa 1A semifinaaliin asti Kähönen on tehnyt hyvää jälkeä Floridassa Crescent City High Schoolissa. Kookas 185cm ja 95kg painava Kähönen on pelannut defensive endiä sekä fullbackia. Kähösen Crescent City Raiders pelaa tänään 14.11.  Union County high schoolia play off -ottelun vastaan.

#7 Toni Ahonen (Helsinki Roosters) on menossa Lopez high schoolin kanssa play off otteluun myös. Washingtonin osavaltiossa 8-miehen futista pelannut Ahonen on ollut alottavana laitahyökkääjänä sekä puolustuksen linjassa. Ottelu 1B kokoluokan sarjassa pelataan Evergreen Lutherania vastaan lauantaina 15.11. Lobosin kotikentällä.

Lauri Katajisto (Helsinki Roosters) on puolestaan pelannut Ipswich high schoolissa   South-Dakotassa. Tukimiehenä pelannut Katajisto kirjautti tilastoihin 4,8 taklausta/ottelu. 

Kristian Metsämäki (Porvoo Butchers) on pelannut  Minden, Nevadassa tukimiehenäDouglas high schoolin junior varsity -joukkueessa.  

Linjamies Dennis Ilmelä (Helsinki Roosters) on debytoinut Trinity Pawling high schoolissa New Yorkin osavaltiossa. Ilmelä jatkaa opintojaan myös toisen vuoden kyseisessä high schoolissa.

Ilari Laine (Tampere Saints) on tehnyt hyvää jälkeä toista vuotta Layton Academyn riveissä Utahissa. 198cm 91kg kokoinen Laine on erottunut laitahyökkääjänä ja potkaisijana, siinä määrin että osa-valtion yliopistot ovat kiinnostuneet suomalaispelaajasta. 

 

Ilari Laine Layton Academy, Utah
Ilari Laine high lights 2014 Layton Academy, Utah

Henri Jussila - Utahin ykkösjuoksija

 

(4.11.2010) 

 

18-vuotiaan Henri Jussilan kausi vaihto-oppilaana on ollut menestyksekäs. Jussila voitti osavaltion etenijätilaston.
 

Sipoon Bulldogsissa ja Helsinki Roostersissa sekä U15, U17 sekä U19 maajoukkueissa pelanneen Henri Jussilan vaihto-oppilasvuosi on puolessa välissä. 

Koulupäivä
Normaalina arkipäivänä Jussila herää klo 7 jälkeen, syö ja valmistautuu koulua varten. Klo 8.10 lähdetään kouluun ja ensimmäinen tunti alkaa 8.30. Välitunnit ovat 5 minuutin pituisia ja silloin ehtii juuri ja juuri siirtyä seuraavalle tunnille. Oppitunnit kestävät 40 minuuttia. Tunnit alkavat ja loppuvat kelloon soittoon.
Läksyä tulee melko paljon ja ne pitää palauttaa joka kerta. Jos läksyjä ei ole suorittanut riittävästi, huononee arvostelunumero ja jotta saa kilpailla koulun joukkueissa keskiarvo pitää säilyttää tietyllä tasolla.
Yksityiskoulussa käytetään koulupukua eli kauluspaitaa ja siistejä housuja, ei päähineitä. Ottelupäivinä saa pitää oman lajin pelipaitaa päällä jos haluaa.Ruokatunti on vähän ennen puoltapäivää. Koulun ruoka-annos on pieni ja usein on tarjolla vain hampurilaisia tai hot dogeja. Usein käydäänkin ulkona syömässä tai otetaan eväitä mukaan kotoa, että jaksaa harjoituksissa. Koulupäivä loppuu klo 15.30 ja treenit alkavat klo 16. Ne kestävät aina klo 19-20 hujakoille. 
Tämän jälkeen on edessä kotiinpaluu, illallinen (huom. viimeksi on syöty koulussa klo 12), suihkuun ja sitten loppuaika kuluukin läksyjen teossa. Vaihto-oppilasperheessa on isän ja äidin lisäksi 20-vuotias veli ja peräti kuusi muuta vaihto-oppilasta. Eli hälinää riittää ja aamulla saa vessaan jonottaa. Nukkumaan mennään klo 22-23, jotta jaksaa taas seuraavan päivän.

Fudisjoukkue
Layton Christian Academyn yksityisessä high schoolissa on fudistoiminnassa mukana vaihto-oppilaita USA:n ulkopuolelta. Heistä ei ole aikaisemmin lajia harrastanut kukaan ja se tietysti näkyy heidän otteissaan heti. Mutta ei heistä haittaakaan ole treeneissä ollut ja on ollut kivaa nähdä, että he ovat pitäneet lajista sekä saaneet minuutteja kentälläkin. Koulun joukkueen oikean puolen hyökkäyksen tackle suomalainen Akseli Kaasalainen käy toista vuotta high schoolia. "Akke" rankataan divisioonan ja myös yhdeksi koko osavaltion parhaista linjamiehistä.
Valmennustiimi on omaa luokkaansa. Joukkueen puolustuksen koordinaattori "JJ" on kotoisin fudisosavaltio Texasista, joten tietoa ja taitoa löytyy. Jos treeneissä homma ei suju ja pelaajat hölkkäilevät, niin sitten juostaankin texas-cornereita seuraan puolen tunnin ajan. Hyökkäyksen puolella koordinaattorina toimii entinen Dallas Cowboysin laitahyökkääjä Randy Jordan. Hyökkäyksen pelikuviot hiotaan aina viimeiseen asti. Huddlesta breikataan yhtä aikaa ja juostaan paikoilleen, linja laittaa käden maahan täsmälleen samaan aikaan ja jokaisen on osattava oma ja myös muiden osuus pelistä. 
Päävalmentajana toimii coach Will Hawes. Hawes on myös omaa luokkaansa valmentajana ja voisi kuulemma valmentaa yliopistossakin. Hän itse pelasi Weber State Universityssä ja loukkaantumisen takia ammattilaisura jäi haaveeksi. Coach Will on erinomainen valmentaja, joka tekee töitä pelaajien ja joukkueen eteen kovasti. Joka viikko on scoutattuna vastustajan pelivideo, jonka mukaan valmistaudutaan seuraavaa vastustajaa vastaan. Oma pelivideo on lähetetty myös vastustajille, jotta vastaleirissäkin riittää puuhaa ottelua varten. Coach Will on erittäin tunteikas lajia kohtaan ja tämän huomaa varsinkin peleissä jos homma ei tahdo sujua.
Pelaajia joukkueessa on kolmisenkymmentä, mikä ei ole iso määrä. Tämä johtuu siitä, että opinahjo on yksityiskoulu ja myös melko uusi sellainen. Layton Christian Academyssa on jo tosin monta college prospectiä joukkueessa eli osaan pelaajista scoutit ovat jo kiinnittäneet huomionsa. Täällä pelinrakentaja on todella joukkueen johtaja ja jenkkifutis on todella iso asia jokaiselle. Joukkueesi on perheesi koko kauden ajan ja se pyrkii tekemään mahdollisimman paljon asioita yhdessä.
Amerikkalaisen jalkapallon kauden jälkeen alkavat koripallo- ja painikausi. Jussila ei aio osallistua kumpaankaan vaan käy punttisalilla koulun jälkeen joukkueen pelinrakentajana kanssa. Jenkkifutis näkyy ja kuuluu joka paikassa. Jussila on päässyt seuraamaan paikan päältä kovassa nousussa olevan Utahin yliopiston otteita. Utah on rankattu kuudenneksi maan jalkapalloyliopistoista AP:n ja USA Today:n Top 25:ssä. 

Mitä on opittu
Jussila listaa muutamia asioita, joita on omaksunut USA:n high school football -koulussa. Mentaaliselta puolelta niitä on paljon, esimerkiksi miten valmistaudutaan peliin, tilanteisiin ja mikä on oikeanlainen fudis "mentaali." Puolustuksen puolelta ja erityisesti taklaamisessa on tullut kehitystä. Hyökkäyksessä on muistutettu kahdesta asiasta "Cut off buts" ja "hash-number-sideline". Ja tietenkin Utahissa on oppinut pelaamaan kovempaa ja aina loppuun asti. Lihashuollosta sen verran, että treenien jälkeen on mahdollisuus ottaa "ice bath" eli mennä ammeeseen, joka on täynnä kylmää vettä ja jääpaloja. Siellä lillutaan 5 minuuttia ja palautuminen edistyy todella paljon. 
Pelaaminen on nopeaa ja loppuun asti pelaaminen korostuu. Pelaajat tulevat tilanteisiin täydellä vauhdilla ja taklaus kulmat ovat paremmat kuin Suomessa. Oikeanlaisen "pursuitin" eli puolustajien juoksukulmien oppimiseen käytetään paljon enemmän aikaa kuin Suomessa. Kahteen suuntaan pelaaminen on ollut rankkaa ja sen vuoksi ennen kautta olevalla leirillä oli joka treenien jälkeen "conditioning" -osuus, jolloin juostiin sivurajalta toiselle sekä kaasareita eli ja gassereita sekä muuta mukavaa. Kuntoa kasvatettiin, jotta jaksetaan pelaa. Harjoitukset kestävät täällä kestävät 3-4 tuntia eli saman verran kuin ottelut. 1A -sarjassa joukkueet ovat pienempiä ja varsinkin meidän joukkue taisi olla yksi pienimmistä rosteriltaan. Tosin rosterin koolla ei ole väliä, koska joka joukkueessa on 15-20 pelaajaa jotka saavat suurimman osan peliajasta.

Oma kausi – Utahin osavaltion johtava pallonkantaja
Jussilalta on tullut paljon tiedusteluja, että mistä olen oppinut pelaamaan lajia ja muuta. Suhtautuminen Jussilan menestyksekkääseen kauteen on ollut kannustavaa ja lisää vinkkejä hänon saanut omaa kehittymistä silmälläpitäen. Jussilalle itselleen tämä on ollut suuri yllätys. Kun hän teki päätöksensä lähteä vaihto-oppilaaksi niin päällimmäisenä oli halu kokeilla kuinka pitkälle voi pärjätä "lajin kotimaassa." Jussila toteaa, että paremmin kuin hyvin on mennyt. Menestyksestä hän kiittää valmentajia niin täällä kuin myös Suomessa ja koko joukkuetta. Jenkkifutishan on joukkuelaji ja Layton Eaglesin linja on todella iso ja laitahyökkääjät ovat myös hyviä blokkaamaan.
Henri Jussilan kausi sujui mainiosti ja hänet löytää osavaltion edetyissä jaardeissa ykkösenä. High schoolissa parhaat pelaajat pelaavat kahteen suuntaan ja niin Jussila on saanut tukun toistoja puolustuksen puolelta tukimiehenä. Tuntuma on, että kehitystä on tapahtunut enemmän sillä puolella. Peliaikaa on Jussila saanut enemmän kuin tarpeeksi, mutta onneksi treeneissä on juostu sen verran ettei ihan heti hengästy. Jussila löytyy kahdeksan ottelun jälkeen sijalta #43 osavaltion puolustustilastoista. Ottelussa Altamontea vastaan Jussila kirjautti huimat 7 soolo- ja 17 avustavaa taklausta.
Jussilan koulu aloitti urakkansa hyvin, mutta avauspelinrakentajan loukkaannuttua loppukausi meni pipariksi. Ottelusaldo oli 4 voittoa ja 5 häviötä, joista konfrenssin sisäiset ottelut menivät 0-3. Oman joukkueen friday night lightsit sammuivat siis kauden yhdeksännen ottelun jälkeen. Ottelu jäi kauden viimeiseksi, kun peli hävittiin pakkovoiton edessä viime vuoden mestareille. Play offs -otteluista sivuun jääminen oli suuri pettymys kaikille, koska odotukset olivat kovat. Lohkojen välillä on ollut suuri tasoero jo useita vuosia. 1A -tasolla on kaksi lohkoa (konferenssia), joissa on 4 joukkuetta ja 3 pääsee jatkopeleihin. Layton voitti toisen lohkon kakkosen kaksi kertaa 21-27 ja 28-14, ja lohkon kolmosen 69-7. Laytonin lohkon kolme parasta ovat dominoinut omaa lohkoaan monen vuoden ajan ja yleensä finaalissa nähdään kaksi joukuetta Jussilan koulun lohkosta.
High school urheilusivuston Max Prepsin sivuille tulee vielä noin 100 lisäjaardia viimeisestä ottelusta ja yksi maali. Henri Jussila komeileekin ykkösenä Utahin 1A-5A:n koulujen etenijätilastossa. Eli noin 1400 jaardia ja 15 maalia yhdeksästä pelistä jäi suomalaisen tilastomerkinnöiksi Utahissa.

Tulevaisuus 
Tulevaisuudestaan Jussila ei vielä tiedä, mutta päävalmentaja Hawes on lähetellyt highlight-filmejä eri yliopistoihin ja ollut yhteyksissä niihin. Hän vakuuttelee kovasti, että stipendi voisi olla mahdollinen. Rauhallisesti ja realistisesti asiaan suhtautuva Henri Jussila pitääkin kuitenkin jalat maassa, mutta toteaa että yliopistossa pelaaminen olisi yhden unelman toteutuminen.  Seuraava tavoite on kuitenkin saada hyvät paperit ja saada high school -todistus. Lisäksi vaihto-oppilasvuosi on tuonut paljon muitakin upeita kokemuksia.

 

 

Ville-Valtteri Suojanen #87.

(15.9.2010)

Suomalaiset high schoolissa

 

Ville-Valtteri Suojanen vietti vaihto-oppilasvuoden Vermontissa. Suomesta on ennätysmäärä ainakin 14 vaihto-oppilasta tänä vuonna USA high school kentillä.

U19 ikäkausimaajoukkuetta edustanut takamies Turku Trojansista Ville-Valtteri Suojanen vietti viime lukukauden Vermontissa pelaten amerikkalaista jalkapalloa sekä jääkiekkoa.  Pelipaikkoina ykköslajissa olivat ulompi tukimies sekä laitahyökkääjä. Myös yleisurheilu kuului Suojasen ohjelmaan kiekon- ja keihäänheiton muodossa sekä 4x400 m pikajuoksun muodossa.  Ville-Valtteri kertoo  vaihto-oppilasvuodestaan pähkinänkuoressa:

"Vietin vaihtovuoteni 2009-2010 St. Johnburyssa, Vermontissa, noin kuuden tuhannen asukkaan pikkukaupungissa. Paikkana se on aika lailla Suomen kaltainen, kuin Lappi, mutta enemmän vuoria. Normaalisti siellä on kylmä talvi, mutta tämä vuosi oli poikkeuksellisen lämmin ja lunta oli vain joulukuusta helmikuuhun. Pidin paikasta ja muutoinkin vuoteni kokonaisuutena oli tosi hyvä.

Asuin lähes koko lukukauden asuntolassa, missä asuivat myös muut kansainväliset oppilaat. Loma-ajat vietin koulun henkilökunnan luona. Asuntola oli todella mukava paikka ja siellä oli paljon kavereita. Koti-ikävää en oikeastaan potenut lainkaan vuoden aikana.

Oppilaita oli koulussamme 1000, joista kansainvälisiä 200 sekä Aasiasta että Euroopasta. Koulu oli todella hyvä ja opetustasoltaan korkea. Opetus meni nopeasti eteenpäin ja läksyjä tuli paljon, mutta sitten myös oppi paljon. Mikäli läksyt oli jäänyt tekemättä, ne piti jäädä tekemään heti koulun jälkeen opettajan valvonnassa. Kuri oli siis koulussa huomattavasti kovempaa kuin Suomessa. Läksyjen teolle oli varattu joka arki-illasta 2 tuntia ja ne piti tehdä omassa huoneessa. Jokaisen päivän osallistuminen vaikutti arvosanaan, ei siis voinut laiskotella. Mieleisin kouluaine oli argentiinalaisen opettajan luotsaama Amerikan historia.

Suurin ero elämään Suomessa oli ihmisten kunnioitus ja arvostaminen. USA:ssa kaikille ollaan kohteliaita, kaikkia tervehditään ja autetaan, vaikka ei oltaisikaan parhaita kavereita. Nyt osaa itsekin arvostaa omaa perhettä sekä ystäviä eri tavalla. Ihmeellistä oli myös se, että ajokortin saa ajaa 16- vuotiaana, joten pääsin aina kavereiden kyydissä reeneihin.

Vapaa-aikana oli paljon reenejä ja lisäksi tein omia harkkoja punttiksella. Loppu vapaa-aika kului kavereiden kanssa hengaillen ja baseballia viskoen. Oman lajin lisäksi harrastin koulussa jääkiekkoa, yleisurheilua; kiekon- ja keihäänheittoa sekä 4*400 m pikajuoksua.

Parasta vuodessa oli futis, se oli aivan uskomaton juttu. Tapahtumista mieleenpainuvin oli viikonlopun homecoming, jossa oli koko kaupunki mukana. Yksi huvittavimmista asioista oli kun luistelimme yhdessä japanilaisten ja kiinalaisten kanssa, naurua sai pidätellä. Itse pitää luistelutaitoa ihan itsestäänselvyytenä, mutta jotkuthan ei sitten osaa sitä pätkääkään. Teimme vuoden aikana kaksi matkaa Bostoniin, Kiitospäivänä sekä reissun NFL:n matsiin.

Vuosi oli siis mahtava kokemus, kokoajan tapahtui jotain. Mitään huonoa sanottavaa en keksi. Fiilis on loistava!"

 

 

(5.11.2009)

Suomalaiset high schoolissa

Suomesta on kymmenen lajiharrastajaa pelaamassa high school sarjoissa eri puolella USA:ta. Akseli Kaasalainen pelasi menestyksellä Utahissa.

Helsingin Roostersia ja U17 ikäkausimaajoukkuetta edustanut linjamiesAkseli Kaasalainen lähettää kaikille terveisiä Utahista! Akseli aloitti vaihto-oppilasvuotensa elokuun lopulla ja kaikki on toistaiseksi mennyt oikein loistavasti. Kaasalainen on saanut jopa alustavia stipenditarjouksia yliopistoista. 188 cm pitkä, 108 kiloa painava Kaasalainen on syntynyt vuonna 1992 ja pelasi junior-vuotensa high school futista.

Layton Christian Academyn (1A) jenkkifutiskausi on ohi ja koulun valmentajat ovat olleet Akselin panokseen olivat todella tyytyväisiä. Numerolla #77 pelannut Kaasalainen teki tilastomerkintöjä Eaglesin puolustuslinjassa pelatessaan seuraavasti: yksi peitetty rähmäys, 1 pelinrakentajasäkitys sekä teki joukkueestaan kolmanneksi eniten taklauksia 46 kappaletta, joista 26 oli soolo- ja 23 avustavia taklauksia.

Seuraavassa Akselin omia kommentteja viettämästään ajasta Utahissa:

”Olen viihtynyt todella hyvin! Joukkuekaverit ovat kivoja tyyppejä ja heidän kanssaan olen paljon tekemisissä vaikka kausi loppuikin. Täällä on hyvää ruokaa ja plussaa on se, että kaikki leffat tulevat tänne ennen Eurooppaa. Isäntäperheessäni katsotaan jenkkifutista joka viikonloppu, joten saan seurata yliopistopelejä ja NFL-pelejä heidän kanssaan. Koko ajan opin kieltä lisää ja miltei joka päivä uusia sanoja. Englanti sujuu päivä päivältä paremmin. Koulunkäynti tuntui aluksi vaikealta kielen takia, mutta nyt kun ymmärrän sitä paremmin on opiskelu joissakin aineissa on jopa helpompaa kuin Suomessa!

Treenit ja pelit menivät kaudella hyvin! Osavaltion mestaruutta ei tullut mutta fiilis oli silti hyvä joka pelissä. Pelejä oli 9 ja ne olivat joka perjantai. Treenit ovat paljon rankempia täällä kuin Suomessa, joka varmasti johtui ainakin osaksi siitä että kaikki ottavat enemmän tosissaan harjoittelun ja pelaamisen. Kaikki haluavat yliopistoon ja valmentajat haluavat treenata pelaajat valmiiksi sitä varten.

Tänne saapuessasi treenit alkoivat leirillä, jolloin treenejä oli 2 kertaa päivässä plus painojen nostoa. Normaalisti treenejä oli kauden aikana 3 kertaa viikossa plus punttisalitreenit. Torstaisin olimme kypärät päässä ja käytiin asioita läpi. Ensimmäisissä treeneissä muistan kun olin vähän pihalla pelikuvioista ja vaikka kaveri vieressä kertoi mitä pitää tehdä, oli se silti vaikeaa koska ohjeet olivat englanniksi. Parin viikon päästä osasin jo kaikki pelikuviot ja kauden lopun lähentyessä neuvoin jo muita.

Positiivisena yllätyksenä olen saanut tarjouksia yliopistoista. Se tuntuu tietenkin erityisen hienolta kun joku lajin kotimaassa ajattelee, että olen hyvä pelaaja. Se tuntuu vielä hienommalta kuin, että joku Suomessa ajattelisi samalla tavalla.

Olen tyytyväinen, että tartuin tilaisuuteen ja lähdin vaihtoon! Vaikka onkin ikävä kotiin, on tämä kokemus sen arvoinen ja kielitaidosta on varmasti myöhemmin elämässä hyötyä. Kannattaa lähteä vaihtoon ehdottomasti! Olen huomannut että isäntäperheellä on iso vaikutus viihtymiseen täällä ja onneksi se kohdallani on osunut nappiin. Isäntäperheeni otti minut vastaan hyvin. He tykkäsivät suomalaisesta suklaasta jota toin mukanani. "

Mattila valittiin Vermontin osavaltion all state -joukkueeseen.

Hannes Mattilan high school -vuosi Vermontissa 

(17.4.2009)

 

Mattila lähti ensimmäisenä Universal Players järjestön kautta pelaamaan jenkkifutista ja opiskelemaan USA:han.

Tampere Saints:ia ja Suomen maajoukkuetta edustavalla 19-vuotiaalla Hannes Mattilalla on kohta USA:ssa vietetty vaihtovuosi takana ja mies tulee monia kokemuksia rikkaampana kesäkuun alussa takaisin Suomeen. Kun Hannes noin 2 vuotta sitten päätti, että hän haluaa yhdistää opiskelun, kieliopinnot ja jalkapallon lähtemällä vuodeksi Yhdysvaltoihin otti hän yhteyttä organisaatioon Universal Players, joka välittää suomalaisille urheilijoille vaihto-oppilaspaikkoja. Organisaatio on tehnyt Suomen Amerikkalaisen jalkapalloliiton kanssa yhteistyötä vuodesta 2007.

Hanneksen jalanjälkiä USA:han seuraa myös tänä vuonna usea nuori jalkapallon pelaaja, heidän joukossaan mm. Santeri Supi, Ville-Valtteri Suojanen ja Akseli Kaasalainen. Nämä nuoret miehet haluavat saada mahdollisuuden imeä oppia ja kokemusta lajista sen synnyinmaassa Yhdysvalloissa, jossa se on kaikkein suosituin ja pelatuin kansallis-laji, samalla oppien myös englannin kieltä ja hankkien monia muita arvokkaita kokemuksia.

Universal Playersien kautta vaihtoon lähteneet urheilijat, Hannes Mattila mukaan lukien, suosittelevat USA:han lähtöä ehdottomasti kaikille joilla uskallusta riittää. Kokemus on monessa mielessä hieno ja tulevaisuuden kannalta merkittävä. Jalkapallollisesti kehitystä on taatusti luvassa kotiin tuomisiksi. USA:ssa peli on nopeampaa ja harjoitukset ovat raskaita sekä valmennus tasokasta. Kauden aikana harjoitukset voivat helposti kestää 4 tuntia päivässä. Peleissä varmasti riittää tunnelmaa ja yleisöä, sekä pääsee kokemaan kuuluisaa Amerikkalaista ”high school spirittiä”. Jalkapalloharrastuksen kautta sopeutuminen uuteen elinympäristöön ja kulttuuriin on helpompaa ja joukkuetovereiden kautta tutustuu uusiin ihmisiin ja saa ystäviä. Ei mene kauaakaan kun kieli jo sujuu ja unissakin kieli vaihtuu englanniksi.

”Olemme todella tyytyväisiä yhteistyöhömme SAJL:n kanssa. Haluamme yhdessä antaa suomalaisille pelaajille mahdollisuuden päästä kokemaan jotain unohtumatonta.” Kertoo Mikko Saarni Universal Playersilta.

Mattila valittiin 2008 osavaltion  All Divisional -tähdistöjoukkueeseen.