Pelaajapolku

PDF-tiedostonuorten-erilaiset-urheilupolut-verkostopaiva-6.2.2017.pdf (785 kB)
Nuorten erilaiset urheilupolut

Uutisia

Kol­mi­loik­kaa­ja Kris­tii­na Mä­ke­lä: "Jos on tai­ta­va ur­hei­lus­sa, on yleen­sä tai­ta­va myös opis­ke­lus­sa"

18.1.2019
Kotieläintieteen opiskelija Kristiina Mäkelä tietää, miten huippu-urheilun ja yliopisto-opiskelun voi yhdistää.

Urheilijan elämää Märskyssä

30.11.2018
2017-2018 kuvattu dokumettin tuo akatemiaurheilijan arkea esiin. 5-osaisessa sarjassa seurataan lupaavien nuorten koripalloilijoiden elämää lukuvuoden ajan Mäkelänrinteen lukion urheilulinjalla. Nuorten urheilijoiden pitää löytää arjessaan tasapaino läksyjen ja harjoittelun välillä.

6 jenkkifutaria aloittaa Urheilukoulussa 2018-2019

26.9.2018
Niko Mäenpää Vaasa Royalsista sekä Jonatan Quaquif nousivat loppumetreillä mukaan ryhmään lajiryhmän jäseniksi.

Jenkkifutiksen yläkoululeirit Pajulahdessa 2018-2019

5.5.2018
Tavoitteellisesti urheiluun suuntautuneille 7.-9. -luokkalaisille nuorille (tytöt ja pojat) järjestetään viime vuoden malliin neljä leiriä.

NFL:ään tähtäävä Chris Mulumba URHEA sivuilla

12.2.2018
Vuoden 2017 amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Chris Mulumba tekee kovaa jälkeä Coloradossa.
Urheilijan polun lapsuusvaiheen asiantuntijatyö
Urheilijan polun lapsuusvaiheen asiantuntijatyö
Urheilijan polun valintavaiheen asiantuntijatyö
Urheilijan polun valintavaiheen asiantuntijatyö
Nuoren urheilijan ura
Nuoren urheilijan ura

SAJL PELAAJAPOLKU 1.0 taulukkonäkymä

 

SAJL on yhdessä kymmenien muiden lajiliittojen kanssa ollut mukana Urheilijan Polku -hankkeessa joka on osa maassamme käynnissä olevaa huippu-urheilun muutostyötä. Yleisesti Urheilijan Polun on tarkoitus kuvata urheilijan tietä lapsesta lajin potentiaaliselle huipulle.

Kunkin lajin polku on yhteisen rakenteen sisällä omanlaisensa, SAJL:n polusta on pyritty luomaan apuväline lajissa kehittymiselle sekä pelaajana, valmentajana että yleisesti lajin parissa toimijana.

Materiaaliosuuksiin on tarkoituksella upotettu mittava määrä liiteitä ja linkkejä, joista aihealueita pääsee halutessaan tutkimaan omassa rauhassaan. Polkutyökalun elementtejä tullaan käyttämään myös esimerkiksi valmennuskoulutuksessa runkona ja jäsentäjänä.

Nykyisin kaikki mahdollinen laji-informaatio on kenen tahansa helposti löydettävissä, SAJL Urheiljan Polun ei olekaan tarkoitus olla mikään lajin kiveen hakattu ohjekirja vaan lähde johon valittu sisältö on pääpiirteissään pyritty sijoittamaan tasoittain eteneväksi iän ja taitojen kehittymisen suhteen.

Lajimme on todella poikkeuksellinen siinä suhteessa, että maailman ehdottomalle huipullekin voi edetä vasta aikuisiässä aloitettuaan, ja näin esimerkiksi taitojen kehittymisen hierarkisointi kronologiseen ikään sidottuna olisi teennäistä. Niin sanottu Late Entry-malli on jenkkifutiksessa vahvasti esillä.

Nuorelle pelaajalle tai vaikkapa pelaajan vanhemmalle polku avaa kuvaa huipulle tähtäävän harrastamisen sisällöistä, vaatimuksista, vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista.

Polun on tarkoitus olla dynaaminen työkalu, jota muokataan ja täydennetään kokemuspohjaisesti. Ennen kaikkea sen tarkoitus on osaltaan tukea suomalaisen huippujenkkifutiksen kehittymistä koko harrastamisen matkalla lapsesta aikuiseksi pelaajaksi.

 

SAJL Urheilijan Polku -työryhmä
Heikki Halttunen
Tuomas Heikkinen
Matti Sorsa