Miten aloitan jenkkifudisharrastuksen?

Amerikkalainen jalkapallo on vauhdikas kontaktilaji, jossa voi pärjätä niin iso kuin pienikin. Lajia voit kokeilla seurassa, josta saat lainaksi varusteet. Aluksi riittää verryttelyasu ja nappulakengät.

Aloita uusi harrastus

Jos olet kiinnostunut amerikkalaisesta jalkapallosta, ota yhteys lähimpään lajin seuraan. Kilpailukaudella lajiin tutustuu parhaiten seuraamalla otteluita. Kesällä 2017 Vaahteraliigan kaikki ottelut näkyvät Ruutu-kanavalta. Syksyllä ja talvella lajin hienouksia voi seurata kaapelikanavien NFL- ammattilais- ja yliopistopelien tarjonnasta.

Starttikurssin lajimateriaalia


Miksi amerikkalaista jalkapalloa

Amerikkalainen jalkapallo on laji on erilainen ja useita rooleja mahdollistava urheilulaji. Siinä yhdistyvät monipuoliset taktiset kuviot ja kovat fyysiset kontaktit. Yhtäältä se on todellista ruohokenttien shakkia, toisaalta taas vauhdikasta rymistelyä. Voidaan perustellusti sanoa, että jenkkifutis tarjoaa sekä fyysisiä että älyllisiä haasteita. Jenkkifutis  late entry -laji ja sen voi aloittaa aivan hyvin esimerkiksi myöhäisessä iässä (yli 20 v.) 

Amerikkalainen jalkapallo on myös mitä suurimmassa määrin joukkuepeli, jossa jokaisen yksilön panos omalla osa-alueellaan muodostaa kokonaisuuden. Koska eri pelipaikat vaativat pelaajilta erilaisia ominaisuuksia, laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaallekin kaverille. Potkaisijana toimiva pelaaja osallistuu tuskin koskaan kontakteihin. Joukkueessa pelaa 20-45 pelaajaa joukkueessa ja sen vuoksi sosiaalisuus korostuu entisestään.

Max Ehlert - UNLV yliopisto
Klaus Alinen - Atlanta Falconsin kehitysjoukkue

Minkä ikäisenä aloittaa harrastus

Lajin aloittamisajankohta ei ole pelkästään riippuvainen iästä. Lasta voi rohkaista harrastamaan jenkkifutista, kun hänellä itsellään herää kiinnostus lajia kohtaan.  9-vuoti­aat voivat aloittaa amerikkalaisen jalka­pallon pelaamisen sarjatasolla. Pelaajien ollessa taitotasoltaan, voimiltaan ja varta­lon kooltaan suhteellisen samanlaisia, voi kilpailla turvallisesti iästä riippumatta.

U17 pelataan samoilla säännöillä kuin aikuisissa. Harrastuksen voi aloittaa hyvinkin aikuisiällä, jolloin peliin pääsee mukaan sujuvasti varsinkin jos omaa urheilutaustaa. Muun muassa ammattilaiseksi Atlanta Falconsiin päätynyt Klaus Alinen aloitti lajin harrastamisen vasta 18-vuotiaana. Osa pelaajista tähtää yliopistouraan kuten UNLV Las Vegasin yliopistossa pelannut Max Ehlert teki.

Kustannukset

Amerikkalaisen jalkapallon harrastajan kustannukset muodostuvat, liiton pelaajalisenssistä, vakuutuksesta, varusteista, jäsenmaksusta sekä kausimaksusta.

SAJL:n pelaajalisenssi kaudella 2018 esimerkiksi U17 sarjan pelaajalle (synt. 2001-2002) se maksaa 287 euroa sisältäen vakuutuksen.
Jokaisella pelaajalla tulee olla vakuutus, joka kattaa amerikkalaisen jalkapallon. Sen voi joko hankkia itse tai liittää pelaajalisenssiin, jolloin vakuutus on OP-Pohjolassa.

Amerikkalaisessa jalkapallossa pelaajat käyttävät suojavarustusta, joka koostuu kypärästä, hartiasuojasta, lonkka- reisi- ja polvisuojista sekä hammassuojasta. Harjoiteltaessa on käytössä on oma harjoituspeliasu jossa on lajiin soveltuvat housut ja paita. Edellämainitut suojat kuuluvat perusvarustepakettiin ja ne maksavat tasosta riippuen noin 200-400 euroa. Lisäksi voi ostaa esimerkiksi pelihanskat, kylkisuojat ja niskatuen tarpeen vaatiessa. Useimmilla seuroilla on käytössään omia suojia, joilla harrastuksen voi aloittaa ennen kuin tarvitsee itse investoida varusteisiin. Varustetoimittajia ja käytettyjä varusteita

Lisäksi seuralle maksetaan vaihtelevan käytännön mukaisesti jäsenmaksu, joka vaihtelee seuroittain riippuen pelaajien iästä ja sarjatasosta. Kausimaksu vaihtelee joukkueittain myös. Sillä kustannetaan joukkueen kulut, jotka syntyvät sen osallistumisesta sarjaan. Kuluja ovat mm. sarjamaksut, tuomarit, bussimatkat vieraspeleihin, peliasut, huoltotarvikkeet jne.

Valokuva: Jari Turunen

Amerikkalaisen jalkapallon sarjat

 

nuorisosarjoja on pelataan seuraavalla tavalla:

2018 nuorten sarjoissa pelataan seuraavin ikärajoin ja ajankohdin:

U19 nuoret 1999 syntyneet ja nuoremmat, 11 vs 11 SM-sarja ja 7 vs 7 1-divisioona huhti-heinäkuussa
U17 nuoret 2001 syntyneet ja nuoremmat, 11 vs 11 SM-sarja ja 7 vs 7 1-divisioona kesä-syyskuussa
U15 nuoret 2003 syntyneet ja nuoremmat, 11 vs 11 SM-sarja ja 7 vs 7 1-&2-divisioona touko-syyskuussa
U13 nuoret 2005 syntyneet ja nuoremmat, 9 vs 9 SM-sarja ja 5 vs5 turnaukset touko-syyskuussa 
U11 nuoret 2007  syntyneet ja nuoremmat, turnaukset touko-syyskuussa 
U9   nuoret 2008-2010  syntyneet,  turnaukset touko-syyskuussa 

Mikäli haluat aloittaa uuden harrastuksen  tai alueellasi toimivaan seuraan. Mukaan mahtuu varmasti!

aikuisten sarjat ovat:

Miehet SM-sarja eli Vaahteraliiga, I-divisioona, II-divisioona III-divisioonassa, jotka pelataan 11 pelaajan systeemillä.  IV-divisioonassa pelitapa on 7 vs 7.

Naiset pelaavat amerikkalaisessa jalkapallossa Vaahteraliiga, 1- divisioonaa ja 2-divisioonaa. Lisäksi pelataan lippupallon SM-turnaukset.

Aloita uusi vauhdikas harrastus tai kiinnostaako erotuomaritoiminta tai valmentaminen. Jätä yhteystietosi täyttämällä alla oleva lomake, me lähetämme ne eteenpäin alueesi seuralle. Voit toki ottaa yhteyttä seuroihin myös suoraan.

Jos et ole sitä jo tehnyt, käy nyt saman tien myös tykkäämässä Amerikkalaisesta Jalkapallosta Facebook -sivuillamme.

Haluan lisätietoa alueeni seuran toiminnasta