Nuorisovaliokunta

SAJL Nuorisovaliokunta on liiton nuorisotoiminnasta vastaava toimielin, joka johtaa, ohjaa, valvoo ja kehittää nuorten lajitoimintaa liiton strategian mukaisesti. Liittohallitus nimeää vuosittain nuorisovaliokunnan, johon kuuluvat liittohallituksen nimittämät jäsenet.

Liittohallituksessa nuorten toiminnasta vastaavat jäsenet: Ari Havulehto ja Alexandra Naumanen.

 

SAJL Nuorisovaliokunta 2019:

puheenjohtaja Alexandra Naumanen, alexandra.naumanen(at)sajl.fi

jäsen Ari Havulehto, ari.havulehto(at)sajl.fi

jäsen Henri Kurki, henri.kurki(at)sajl.fi

jäsen Heikki Halttunen, heikki.halttunen(at)sajl.fi

jäsen, sarjapäällikköjen edustaja Jarkko Ivalo, jarkko.ivalo(at)sajl.fi

 

Valiokuntaan haetaan yhä nuorten edustajia. Lisätietoja puheenjohtajalta.

SAJL Nuorisokokous asettaa valiokunnan ohella projekti- ja kehitystöitä, joita valiokunta ohjaa ja seuraa kokouksissaan. Hyväksytyt kehitysesitykset tuodaan nuorisokokouksen kautta liittohallituksen ja/tai vuosikokouksen esityslistalle.

Kehitystyö järjestetään siten, että kentältä tulevat kehitysehdotukset vastaanotetaan nuorisovaliokuntaan, kun ehdotukselle on tavoite, toimenpidesuunnitelma, aikataulu ja vastuullinen projektimiehitys kehitystyötä tekemään. Valiokunnalla on myös omia kehitysprojekteja.

 

Nuorten kokoukset 2019:

- sarjakokous 24.3.2019, paikka avoin

 

Valiokunta ja sarjapäällikkökokousten ajankohtaiset asiat tiedotetaan jatkossa erikseen toiminnan johtamisen muutoksen myötä. Ks. lisää sajl.fi/nuoret/ajankohtaista tiedote 5.12.2018 sekä Nuorisokirje 9-2018.

 

VALIOKUNNAN KESKEISIÄ PÄÄTÖKSIÄ JA LIITTOHALLITUKSEN VAHVISTAMAT PÄÄTÖKSET 2018

 

Kokous 7/2018

- Käytiin läpi esityslista hallituksen kokoukselle, mukaanlukien esitykset sarjapäällikkö- ja nuorisovaliokuntanimityksistä.

- Vahvistettiin pelattaviksi esitettävät ikäluokat, sarjat sekä työnjako nuorten sarjoissa 2019. Käsiteltiin nuorten kilpailujärjestelmään esitetetyt muutokset. Liittohallitus vahvistanut 24.11. ja edelleen liittokokous vahvistanut nuorten kilpailujärjestelmän 2020-22, sekä pelattavat sarjat ja ikäluokat kaudelle 2019 kokouksessaan 24.11.

- Asetettiin ilmoittautuminen sarjaan avoimeksi 31.12.2018 saakka. Ilmoittautuminen tapahtuu ainoastaan maksamalla sarjaan ilmoittautumis- ja erotuomarimaksut sarjakohtaisesti SAJL:n tapahtumanhallintaan. Toimisto hoitaa ilmoittautumislomakkeen.

- Asetettiin lasten turnausten hakemus avoimeksi 31.1.2019 saakka. Turnauksille myönnetään vain lauantai pelipäiväksi osan turnausmatkoista vaatiessa paluuta yön yli.

- Todettiin, että SAJL:n 40-vuotisjuhlassa 14.-15.9.2019 järjestetään Tampereen Ratinan ympäristöön koko viikonlopun ajaksi tapahtumia. Yksi järjestettävistä tapahtumista on lasten turnaus.

- Todettiin SAJL:n vahvistaneen jatkon Nordic Team (pojat U19) sekä Nordic Girls' Camp (tytöt U12-20) -toiminnalle vuodelle 2019. Vahvistus saatu kaikista Nordic Meetingissä mukana olevista maista. Tanskan Girls Camp -yhteyshenkilö vaihtunut.

AN 5.12.2018

 

Kokous 6/2018

Ensisijaisesti nuorisokokousta, nuorten sarjajärjestelmiä sekä nuorisotoimintatavan johtamisen muutosesitystä valmisteleva kokous, ei kirjattavia päätöksiä ennen liittohallituksen tai liittokokouksen vahvistamista.

AN/5.12.2018

 

Kokous 5/2018

- Todettiin, että tyttöjen sarjaohjelmaa siirretään joustavasti naisten ja nuorten sarjojen läpiviemiseksi. Sarjapäällikkö Hiitola keskustelee aktiivisesti seurojen kanssa.

- Nordic Girls Camp järjestetään pääkaupunkiseudulla 28.-30.9.2018. Majoitus on Vantaalla ja treenit Espoossa. Leirin kustannus on n. 200€. Kutsut toimitetaan lähipäivinä liiton medioihin ja seuroille sekä projektin omiin medioihin. Vapaaehtoishaku käynnistetään tarpeiden selvitessä kevään aikana.

- Todettiin, että erittäin monet seurat ovat laiminlyöneet ilmoitusvelvollisuutensa ottelujen järjestämisestä. Toimisto lähetti linkin ottelutapahtumien ilmoitus-lomakkeeseen kaikille puheenjohtajille nopean toimintakehotuksen kera. Mahdolliset viivästymiset ilmoittamisessa ovat sääntöjen mukaisesti sanktiotuja sakoilla.

- Todettiin, että seurat eivät ole ottaneet käyttöön sarjakokouksissa sovittua uutta pelaajaluetteloa eivätkä kotijoukkueet ilmoittaneet otteluiden pelaajaluetteloita tai lopputuloksia sääntöjen mukaisesti sarjapäälliköille. Sarjapäälliköt tekevät huomautukset ja tarvittaessa muita toimenpiteitä asian kuntoon saattamiseksi pikimmiten.

- Kehoitettiin Kouvola Indiansia siirtämään lasten turnaus 5.8.2018 esimerkiksi 28.7. viikonloppuun miesten EM-lopputurnaukseen osallistumisen mahdollistamiseksi.

- Hämeenlinna Huskies on ilmoittanut luopuvansa U17 divisioona-sarjasta. Sarjapäällikkö Ivalo on vastaanottanut ilmoituksen 15.4. ja tehnyt päätöksen poistaa joukkueen ottelut sarjasta sekä langettaa seuralle 500€:n sakon nuorten sarjasta luopumisesta 30.3.2018 jälkeisenä aikana. Muita muutoksia sarjaohjelmaan ei luopumisen vuoksi tehdä.

AN/2.5.2018

 

Kokous 4/2018

- Käytiin läpi SAJL:n strategiapäiviltä seurojen nuorten kilpailujärjestelmään esittämät kehitystoiveet: 

  • U20 ikäluokka mukaan U19-ikäryhmään, eli U20 kolmen vuosiluokan ikäryhmä, muuten parittomat ikäluokat.
  • YY-luvista tahdotaan luopua tarpeettomina (yhdistelmäjoukkuemahdollisuus).
  • Y-lupa tahdotaan pitää loppuvuonna syntyneiden nuorten vuoksi (taustaa mm: Alkuvuoden lapset jyräävät urheilussa, ja se voi vaikuttaa kansanterveyteen https://www.hs.fi/urheilu/art-2000005068949.html?share=94a9c494befb9325bbfdcac0fcefb8dc)
  • U13 SM 9vs9 erillisotteluissa ja 7vs7-divisioona (turnauksissa) pelaten.
  • Ikäluokkien rytmitystä ja ajankohtia pidettiin yleisesti ottaen hyvinä.
  • Kilpailujärjestelmään toivottiin yhä 6-8 ottelua/ikäluokka, 2 ikäluokkaa per pelaaja, mutta muutoksena ottelumäärien poikkeukset ylöspäin pyöristettynä (nyt alaspäin) eli mielummin siis kaksinkertainen sarja kuin vain 4 runkosarjapeliä.

- NVK esitti liittohallitukselle lasten ja nuorten SM-sarjakokousten poisjäännistä sanktioksi rangaistusta aikuisten sarjoja vastaavasti, eli 2 sarjapisteen menetystä. Liittohallitus hyväksyi asian 27.4.2018 kokouksessaan. Muutos astuu voimaan Nuorten kriteereissä 2020. 

- NVK esitti liittohallitukselle lasten turnaussarjojen komitea-toiminnan testaamista. Divisioonakohtainen komitea muodostetaan kunkin U13-divisioona-sarjan joukkueiden edustajista, sarjapäälliköstä sekä turnauskohtaisesti turnauspäälliköstä, tuomarivastaavasta. Tavoitteena on oppia enemmän komitea- ja jury-toimintaa sekä jakaa nuorten sarjojen sääntöosaamista ja toiminnan ohjaamista laajemmalle yhteisölle. Liittohallitus hyväksyi kokeilun 27.4. kokouksessaan edellytyksellä, että sarjapäällikkö on komitean puheenjohtaja, komitea on ensisijaisesti neuvoa-antava elin ja varsinaiset päätökset tekee sääntöjen mukaisesti yksin sarjapäällikkö.

- Päätettiin pitää nuorten turnaussarjojen kustannukset vuoden 2017 tasolla, kun erotuomareiden määrää vähennettiin. Liittohallitus vahvisti kustannustason 27.4.

- Todettiin liian vähäinen määrä erotuomareita ja usean seuran koulutusmääräysten laiminlyönti, joka hankaloittaa turnausten järjestämistä. Todettiin, että kaudelle 2019 erotuomarikustannusten osuus tulee nostaa erotuomareiden koulutusta kannustavammalle tasolle. 

- Asetettiin jälkikäteen, valmiiksi kohtuullistettuun linjaan muiden kanssa, 900€ sakot seuralle, joka laiminlöi erotuomari-asetuksia kaudella 2017 kaikissa osallistumissaan nuorten sarjoissa. Puutteet tuomaritoiminnassa ilmenivät vasta ETV:n tarkastuksissa kevättalvella 2018, joten sakko on asetettu poikkeuksellisen myöhään. Liittohallitus hyväksyi sakon kohtuullistamisesityksineen 27.4.18.

- Uusittu sarjaturnauksiin ilmoittautumislomake Sajl:n sivuilla.

- Käsiteltiin nuorisovaliokunnalle jätetty tiedustelu ja siihen lääketieteellisestä valiokunnasta saatu vahvistus, että 4. vuosikurssin lääkäriopiskelija ei voi toimia lääkärinä lasten turnauksissa. Opiskelija ei ole Lääkäriliiton potilasvastuu-vakuutuksen piirissä ilman valvovaa lääkäriä, joten opiskelija ei voi toimia turnauslääkärinä, mutta voi osallistua muuten ensiaputoimintaan. 

- Tilattu toimistosta uudet A- ja YY-, sekä Määräaikainen siirto nuorten sarjoissa -lomakkeet. Toimitetaan liiton kotisivuille ja tiedoksi seuroille, kun valmistuvat.

AN/30.4.2018

 

Kokous 3/2018

- Todettiin kauden 2018 tapahtumia SAJL:n sarjoissa, joista osaan voi tulla vielä muutoksia: SAJL strategiapäivä 14.-15.4. viikonloppuna Vantaalla (liittohallitus vahvistaa ajan ja paikan), Miesten EM-kisat 28.7.-4.8. Vantaalla, Nordic Girls Camp syyskuun lopussa Espoossa (12-20 vuotiaat tytöt), Pop Warner-turnaus Orlandossa, USA:ssa joulukuussa 2018 (U13, U15), Team Nordic vs Team USA Dallasissa tammikuussa 2019 (U19 miehet). 

- Päätettiin rangaistusseuraamuksena lasten ja nuorten SM-sarjakokouksesta poissaololle 2 sarjapisteen menetys, vastaavasti kuten aikuisten sarjoissa toimitaan.

- Päätettiin rangaistusseuraamuksena poissaolosta turnauksen järjestämiskokouksesta mahdollisuudella turnausjärjestämisen menetykseen, mikäli toinen kokoukseen osallistuva seura tahtoo turnauksen järjestettäväkseen.

- Myönnettiin U9-U13 ikäluokkien ystävyysturnaukset 5.5.2018 Kouvola Indiansin ja 22.9.2018 Helsinki Wolverines järjestettäväksi hakemustensa perusteella. Turnaukset järjestetään kuten SAJL:n varsinaiset sarjaturnaukset, mutta turnauksista ei kerry sarjapisteitä. Päätös annetaan tiedoksi turnauksia hakeneille ja lisätään sarjojen kotisivuille.

- Käsiteltiin avoinna olevat sakot nuorten sarjoista kaudelta 2017. Todettiin, että sakot ovat sääntöjen mukaan validisti asetetut ja sellaisenaan perustellut. Liittokokous on vahvistanut seuroille kohtuullistetut sakot. Lähetetään toimiston kautta maksukehotus sekä muistutus, että liiton sääntöihin perustuvien sakkojen reklamaatio-osoite on kurinpitovaliokunta, ei nuorisovaliokunta. Todettiin, että jatkossa erotuomarikelpoisuuksia valvoo erotuomarivaliokunta, ei nuorisovaliokunta. 

- Käsiteltiin kauden jälkeen erotuomarivaliokunnan ilmoituksesta esiintullut uusi sakotustarve kouluttamattomien erotuomareiden käytöstä lasten ja nuorten sarjojen otteluissa seurassa, jota ei ole sakotettu kauden jälkeen. Viedään sakotusasia SAJL:n liittokokouksen vahvistettavaksi 22.3.2018.

- Käsiteltiin Mika Elorannan 28.2. SAJL:n liittohallitukselle sekä ETV:lle toimittama vetoomus, jonka asianomaiset tahot ohjasivat nuorisovaliokunnan tutkittavaksi sekä päätöksenteon alaiseksi. Vetoomus koski U13 SM-sarjojen potkupelisääntöjä. Todettiin, että nuorisovaliokunnan puheenjohtaja on esittänyt Elorannan vetoomuksen ETV:n ja LTV:n nuorisoasioista vastaaville jäsenille sekä kuullut näiden asiantuntijalausunnot asiasta. Todettiin, etteivät ETV, edustajanaan Jani Sipi tai LTV, edustajanaan Jarkko Pajarinen nähneet perustetta muuttaa valittua toimintalinjaa tai kauden 2018 sääntöjä vetoomuksen perusteella tuntien toiminnan pitkän aikavälin tavoitteet ja toimijoiden keskimääräisen osaamistason liiton alaisissa sarjoissa. Päätettiin hylätä vetoomus. Päätös annetaan tiedoksi vetoomuksen esittäjälle, SAJL:n liittohallitukselle, ja erotuomari- sekä lääketieteelliselle valiokunnille. Koulutukselliset sääntöasiat käydään lisäksi läpi lasten ja nuorten sarjakokouksissa. 

AN/18.3.2018

 

Kokous 2/2018

- Hyväksyttiin Hyvinkää Falcons mukaan U13 5vs5-sarjaan perusteella. Todettiin, ettei ollut muita 31.1. määräaikaan mennessä saapuneita hakemuksia tai muutosilmoituksia. 

- Hyväksyttiin turnaussarjoihin ilmoittautumiset, lasten sarjojen aikataulu sekä turnaussarjojen sarjaohjelmat. (SAJL Liittohallitus vahvisti aiemmin 22.1.2018.)

- Myönnettiin haettavissa olevat 9 turnausta seuraaville osallistumansa U13-divisioonan ohjelman mukaan: Kuopio, Sipoo, Hyvinkää, Kouvola, Seinäjoki, Oulu, Turku, Espoo, Helsinki ECG. Vaille turnausta jäivät: Porvoo ja Jyväskylä, joilla ei ole joukkuetta sarjoissa. Näille tarjotaan ensisijaisesti turnausta, mikäli joku turnauksen saaneista laiminlyö velvollisuutensa osallistua turnaussarjan sarjakokoukseen. Todettiin, että kaikki turnaukset ovat suljetun U13-divisioonasarjan lisäksi avoimet U9 ja U11 -ikäluokkien osallistua. SAJL Nuorisovaliokunta suosittelee lauantai-turnauksia etenkin kouluaikoina.

- Päätettiin järjestää Lasten ja Nuorten sarjakokoukset Kouvolassa sunnuntaina 18.3.2018 liiton kumppanilta saadun parhaan tarjouksen perusteella.

AN/20.2.2018

 

Kokous 1/2018

- Hyväksyttiin sarjoihin ilmoittautumiset, nuorten sarjojen aikataulu sekä sarjaohjelmat. SAJL Liittohallitus vahvisti 22.1.2018.

- Todettiin Nordic Girls Camp-leiri vahvistetuksi. Tapahtuma 9.-11.3.2018 Tukholmassa.

AN/7.1.2018

 

Kokous 12/2017

- Hyväksyttiin Lasten ja Nuorten direktiivit ja sarjakirjat vuodelle 2018 ETV:n nuorisovastaavan ja sarjapäälliköiden esitysten perusteella. Yhdistettiin kaikki nuorten asiat yhteen dokumenttiin. SAJL Liittohallitus vahvisti 13.12.2017.

- Hyväksyttiin uusi SAJL Lasten ja nuorten pelaajaluettelo, joka huomioi nuorten sarjojen Y/YY sekä yhdistelmäjoukkuepelaamisen. SAJL Liittohallitus vahvisti 13.12.2017.

- Todettiin, että SAJL Nuorisokokouksen projektit ovat käynnistymättä, lukuunottamatta ETV:n sarjakehitystyötä, joka on jo valmis kauden 2018 osalta. Puheenjohtaja aktivoi.

- Hyväksyttiin Vantaa TAFT:in SnowBowl-hakemus yksipäiväiselle turnaukselle kauden 2018 sääntöjen mukaan. SAJL Liittohallitus vahvisti 13.12.2017.

- Valittiin Jarkko Hiitola valiokunnan yksimielisellä päätöksellä esitettäväksi liittohallitukselle tyttöjen sarjapäälliköksi. SAJL Liittohallitus vahvisti 13.12.2017.

- Todettiin, että valiokunta on halukas jatkamaan työtä kauden 2018. Tehtiin esitys valiokuntakokoonpanosta ml. uusi sarjapäällikkö. SAJL Liittohallitus vahvisti 13.12.2017.

- Päätettiin erillisestä turnaussarjojen sarjakokouksesta. Perusteena lukuisat poikkeamat järjestelyissä ja kentän tarvitsema tuki turnausten järjestämiseen. Käynnistettiin sarjakokousten suunnittelu.

- Päätettiin vuoden 2018 kokousaikataulu.

AN/17.12.2017