Suomi pelaa Euroopan mestaruudesta lauantai-iltana Leedsissä

16.8.2019


Naisten EM-kisat huipentuvat lauantaina Leedsissä, kun turnauksen viimeisen pelipäivän ensimmäisessä ottelussa Ruotsi kohtaa Itävallan ja Euroopan mestaruus ratkeaa klo 21 alkavassa Iso-Britannia - Suomi -ottelussa.

Suomi on tällä hetkellä kisojen ainoa joukkue, joka on voittanut kaksi ottelua. Iso-Britannialla ja Ruotsilla on tilillään yksi voitto ja yksi tappio. Iso-Britannia pelasi erittäin tiukan peli Ruotsia vastaan häviten kolmella pisteellä, lukemin 6-9, kun taas Suomi voitti Ruotsin lukemin 27-20. 

- Odotan tiukkaa vääntöä. Uskon vahvasti, että saamme aloituslinjan haltuumme ja sitä kautta saamme keskittyä omaan peliin. Puolustukselta odotan tarkkaa ja kurinalaista peliä, Ruth Mattalle ei saa antaa tilaa juosta, kertoo naisten maajoukkueen päävalmentaja Mika Eloranta lauantain pelin odotuksista. 

Kahden välipäivän aikana Suomen joukkueella on ollut reilusti aikaa katsella pelinauhoja ja analysoida niin omaa kuin vastustajankin tekemistä: 

- Ruotsia vastaan tapahtui jonkin verran virheitä, mutta lähtökohtaisesti hallitsimme peliä linjoissa. Puolustuksessa muutamat virheet kostautuivat Ruotsin isoina peleinä, ne virheet on analysoitu ja tarvittavat korjaukset on tehty. Iso-Britannian hyökkäys on juoksupainotteinen ja nojaa vahvasti nimenomaan Ruth Mattan juoksuun, se pitää pelata pois. Heittopeleissä brittien onnistumisprosentti ei ole ollut kovin korkea. 

Pelikentän mielenkiintoisia taistelupareja Eloranta löytää useita: 

- Brittien puolustuksen linjan endi #55 on pelannut hyvät kisat ja on mielenkiintoista nähdä miten meidän täkkelit hoitelevat hänet. Puolustuksen linjan keskustassa #64 pitää saada kuriin myös. Phoebe Schecter #16 on ollut puolustuksen tärkeimpiä pelaajia ja on mielenkiintoista nähdä, pelaako hän meitä vastaan sisä- vai ulkopuolen tukimiehenä. Ja toki on mielenkiintoista nähdä, pystyvätkö brittien puolustajat pysäyttämään Tytti Kuusisen. 

Naisten EM-kisojen otteluohjelmassa ei ole sijoitusotteluita vaan joukkueiden sijoitukset määräytyvät suoraan keskinäisten otteluiden perusteella. Kisojen kolmen kärki on tähän mennessä nähdyn perusteella hyvin tasainen ja Suomen, Ruotsin ja Iso-Britannian lopullinen järjestys ratkeaa vasta lauantain otteluiden perusteella. Lauantain pelien jälkeen tilanne saattaa olla se, että jopa kolme joukkuetta (Suomi, Ruotsi ja Iso-Britannia) ovat kaikki voittaneet kaksi ottelua ja hävinneet yhden. 

- Me lähdemme voittamaan Iso-Britannian ja hakemaan sillä mestaruuden, toteaa Eloranta päättäväisesti. 

 

EM-kisojen ratkaisupeli Iso-Britannia - Suomi lauantaina 17.8. Klo 21.
Ottelun näkee suorana täällä


Turnauksen tie break - säännöt: 

Mikäli turnauksen päättyessä useampi joukkue on tasapisteissä ja keskinäisten otteluiden tulokset menevät ristiin, on turnauksessa käytössä seuraavat säännöt lopullisen järjestyksen löytymiseen. Oletuksena on, että Ruotsi voittaa lauantaina Itävallan ja päätyy näin turnauksessa kahteen voittoon ja yhteen tappioon. 

Selkeimmässä tapauksessa Suomi joko voittaa tai pelaa tasan Iso-Britannian kanssa, jolloin Suomi on Euroopan mestari, Ruotsi saa hopeamitalit ja Iso-Britannia on kisojen kolmas. 

Jos Iso-Britannia voittaa Suomen, Suomi, Ruotsi ja Iso-Britannia ovat kaikki voittaneet kaksi ottelua ja keskinäiset voitot menevät ristiin. 

Tällöin keskinäisten otteluiden piste-ero ratkaisee. Ennen viimeisen kierroksen pelejä keskinäisten otteluiden piste-ero on seuraava:
Suomi +7 
Iso-Britannia -3
Ruotsi -4

Mikäli siis Iso-Britannia voittaa Suomen yli 5 pisteellä, voittaa Iso-Britannia mestaruuden. 
Jos taas Iso-Britannia voittaa Suomen alle 5 pisteellä, kruunataan Suomi mestariksi. 

Jos taas Iso-Britannia voittaa Suomen tasan 5 pisteellä, on Suomen ja Iso-Britannian maaliero tasan, jolloin siirrytään seuraavaan vertailuun eli kokonaispiste-eroon. Tällöin myös Itävalta-pelin piste-ero otetaan huomioon 35 pisteeseen asti. 

Kokonaispiste-ero tällä hetkellä:
Suomi +42
Iso-Britannia +27
Ruotsi -4 

Jos Ruotsi saa 35 pisteen eron Itävaltaan, heidän kokonaispiste-eronsa on +31. 

Jos Suomi häviää Briteille 5 pisteellä, kokonaispiste-ero +37, jolloin taas Iso-Britannian piste-ero on +32, mikä tarkoittaa, että myös 5 pisteen tappiolla mestariksi kruunataan Suomi.